Kategoriler

GLOBAL SANAYİCİ

‘Çin’e gidip ticaret yapmak isteyenlere her türlü desteği veririz’

Çin Dış Ticaret Müsteşarı Zhu Guangyau: Çin’deki KOBİ’nin sayısı 8 milyona ulaştı. KOBİ’ler, Çin’in tüm işletmelerinin yüzde 99’una ulaştı. Ulusal sanayi üretiminin yüzde 60’ını, ulusal vergi hacminin yüzde 40’ını ve istihdamın yüzde 75’ini KOBİ’ler karşılıyor.

Giray DUDA 

Çin Dış Ticaret Müsteşarı Zhu Guangyau, Türkiye ve Çin KOBİ’leri arasında sürekli işbirliği kurma çağrısında bulundu.

Türkiye ile Çin şirketleri arasında güçlü iletişim sağlayacak bir mekanizmayı kurmanın yararlarını anlatan Müsteşar Guangyau, Çin’e gidip mal satmak isteyecek veya Çin’den mal almak için bu ülkeye gitmek isteyenlere her türlü yardım ve desteği vereceklerini söyledi.

Zhu Guangyau, Türkiye’nin KOBİ’lerine yönelik olarak yaptığı konuşmada şu mesajları verdi: “Bildiğiniz gibi KOBİ’ler hem Türkiye’de hem Çin’de hem de dünyanın diğer ülkelerinde ekonominin en önemli parçalarıdır. Çin’in dünyaya ve halka açılma politikası 30 yıldan bu yana sürmektedir. Büyük ve ucuz işgücünden yararlanmak isteyen yabancı yatırımcıları çekerek, işletmelere çeşitli teşvik ve destekler sağlayarak yurtiçindeki işletmelerin kalkınmasını  ve büyümesini sağladık. Şimdi Çin’deki KOBİ’nin sayısı 8 milyona ulaştı. KOBİ’ler, Çin’in tüm işletmelerinin yüzde 99’una ulaştı.  Ulusal sanayi üretiminin yüzde 60’ını, ulusal vergi hacminin yüzde 40’ını ve istihdamın yüzde 75’ini KOBİ’ler karşılıyor. Türkiye’deki KOBİ’lerin arasında çok büyük ölçekte olanlar bulunduğunu gördüm. Elimdeki rakamlara göre, Türkiye’nin KOBİ sayısı da 3 milyonu geçmiş durumda.  Türkiye’nin bütün işletmelerinin yüzde 99.2’si KOBİ niteliğinde ve ulusal sanayi üretiminin yüzde 55.2’si, ulusal vergi hacminin yüzde 44.9’u ve istihdamın yüzde 75’i KOBİ’lerden geliyor.

KOBİLERİMİZ GELİŞMEYE KATKI SAĞLIYOR

Diyebiliriz ki iki ülkenin KOBİ’leri, kendi ülkelerinin gelişmesine büyük katkı sağlamaktadır. Çin ile Türkiye arasındaki karşılıklı ekonomik ilişkiler her geçen gün büyümektedir. Geçtiğimiz iki yıl içerisinde ekonominin üst düzey yöneticilerinin karşılıklı ziyaretleri ve imzaladıkları stratejik işbirliği anlaşması ekonomik ve ticari ilişkileri ilerletmiştir.  

Şu anda, Çin, Almanya ve Rusya’nın ardından  Türkiye’nin üçüncü büyük ticaret ortağı olarak 14’üncü büyük ithalat ülkesi ve ikinci büyük ihracat ülkesi olmuştur.

Çin Ticaret Bakanlığı’nın verilerine göre 2012 yılında Çin ile Türkiye’nin karşılıklı ticaret hacmi toplam 19.1 milyar dolardır. Karşılıklı doğrudan yatırım 400 milyon dolar olmuştur. Söz konusu verilere göre iki ülke arasındaki ekonomik işbirliği büyük bir başarı kazanmıştır. Aramızdaki ticari ve yatırım hacmi dünyanın ikinci ve on altıncı büyük ekonomilerine göre çok küçüktür.  Bu anlamda yapabileceğimiz daha çok iş vardır. Dolayısıyla birkaç teklif etmek istiyorum.

STRATEJİK BİR HABERLEŞME SİSTEMİ KURALIM

Birincisi komünikasyon ve iletişim mekanizması kurmak. Bizim ofisimiz ve Türkiye’nin ticaret odalarıyla birlikte uzun vadeli bir iletişim mekanizması veya haberleşme sistemi kurabileceğimizi ümit ediyorum. Bu mekanizmadan yararlanarak iki ülkenin birbirine yatırım yapması fırsatı sağlayabiliriz. Sorunlarımızı da daha rahat haberleşerek çözebiliriz.

İkincisi çeşitli fuarlara katılmak. Seçkin ve önemli fuarlar zirvesi var. Bu fuarlar ihracat ve ithalatta önemli rol oynuyorlar. Mesela Kanton eyaletinde yapılan ihracat-ithalat fuarı, Pekin’de yapılan Çin hizmet fuarı, Şangay’da yapılan yatırım ve ticaret fuarı, Asya ve Avrupa fuarı KOBİ’ler için çok yararlı olacaktır ve onları davet ediyoruz.

Ofisimiz, Çin’e gitmek ve Çin’de iş yapmak isteyen KOBİ’lere her türlü yardım ve desteği sağlayabilir.

Üçüncüsü karşılıklı ziyaretler ve görüşmeler. Araştırma ve değerlendirme birimleri kurup karşılıklı ziyaretler ederek yatırım ve ekonomi işbirliği fırsatını pekiştirebiliriz.

Burada, Çinli ekonomi ve ticaret temsilcisi olarak iki ülkenin KOBİ’leri arasında işbirliği sağlayıp Türkiye’nin ürünlerini Çin’e ihraç etmesi ve Çin’in de Türkiye’de yatırım yapması konularında daha ileri çalışmalar yapmayı umut ediyorum.

Çin Halk Cumhuriyeti Büyükelçiliği Ekonomi ve Ticaret Ataşeliği Müsteşarı Zhu Guangyao, birçok Çinli iş adamının Türkiye’ye gelip yatırım yapmak istediğini söyledi.

 
Yorumlar

Daha Fazla Haber
GEZİ
198 Kez Görüntülendi.
ULUSLARARASI ÖRGÜTLERİN YÖNETİM MERKEZİ... BRÜKSEL
SÖYLEŞİ
92 Kez Görüntülendi.
2026’dan sonra ticarette hız değil hizmet sürekliliği öne çıkacak
SÖYLEŞİ
42 Kez Görüntülendi.
2025 yılı sanayi açısından bir kayıp yıldı
KAPAK HABER
28 Kez Görüntülendi.
“ÇOSB, firmalarını Yeşil Mutabakat sürecine hazırlayan bir ‘yeşil sanayi bölgesi’ kimliği kazandı”
İÇİMİZDEN BİRİ
26 Kez Görüntülendi.
“Yüksek verimlilik için dijitalleşmeden başka yol yok”
ÇOSB HABERLERİ
17 Kez Görüntülendi.
Özel ÇOSB MTAL Badminton Takımı Tekirdağ Şampiyonu oldu
ÇOSB HABERLERİ
14 Kez Görüntülendi.
MTAL’de “Koruyucu Aile ve Gönül Elçileri Farkındalık Programı”
ÇOSB HABERLERİ
13 Kez Görüntülendi.
Özel ÇOSB MTAL’den Avrupa çıkarması
ÇOSB HABERLERİ
15 Kez Görüntülendi.
Sanayicilere Sera Gazı Eğitimi
ÇOSB HABERLERİ
17 Kez Görüntülendi.
ÇOSB’de, Sanayide Su Yönetimi ve Verimliliği masaya yatırıldı