Kategoriler

GLOBAL SANAYİCİ

‘2013’te yüzde 4’lük büyüme bekliyoruz’

Dünya Bankası Ankara Temsilcisi Martin Raiser, konuşmasında, Türkiye'deki sanayi kuruluşlarının verimlilik artışına gitmesi gerektiğini söyledi.

Giray DUDA 

Dünya Bankası Türkiye Ülke Ofisi Direktörü Martin Raiser, "2013'te Türkiye’de yüzde 4'lük bir büyüme bekliyoruz. Dış sermaye açığında düşüş olacağını düşünüyoruz" dedi

İstanbul’daki 9. KOBİ Zirvesi'nde  konuşan Raiser, Dünya Bankası olarak küresel ekonomide 2013 yılının önceki yıldan daha iyi geçmesini beklediklerini söyledi. Raiser, konuşmasında Türkiye ve dünya ekonomisine ilişkin olarak şu mesajları verdi:

“Geçen yılın ikinci yarısı hem dünya ekonomisi hem de Türkiye ekonomisi için zorlu geçmişti. Küresel ekonomiye bakınca  devam etmekte olan zorlu bir durum var. ABD ekonomisinin de nasıl bir performans göstereceğini bilmiyoruz. Ancak bu krizin belirli etkileri olacaktır. Yine de bir orta düzeyde gelecek için iyimser olmaya devam
edeceğiz. 



Bu yıl gelişmekte olan piyasalar büyümeye devam edecek ve gelişen ülkelerin ekonomik payları artacak.

Türkiye ekonomisi diğer ekonomilerle karşılaştırdığında durumu oldukça stabil görünüyor. Bütçe performansları artıyor, büyüme sağlanıyor ama öte yandan Türkiye yine dış sermayeye de bağlı kalmaya devam ediyor. Ancak burada kısa vadede etkileri oluyor.

Türkiye'nin ekonomisi için 2013 yılında GSYİH'de yüzde 4'lük bir artış bekliyoruz. Dış sermaye açığında düşüş olacağını düşünüyoruz. Enflasyon hedefi de yüzde 5 ile 7 arasında tutulacaktır diye umuyoruz. Baktığımız zaman yüzde 4'lük yüzde 5'lik bir büyüme geliştirdiğini söyleyebiliriz faiz açıklarıyla birlikte. Yüzde 5'lik bir marjla devam ediyor.

Amerika'nın yüzde 2 büyüdüğü bir dönemde Türkiye yaklaşık yüzde 4 büyümeyi yakalaması halinde ABD ve Avrupa'dan çok daha iyi bir noktada olacak.

Türkiye ekonomisinin orta vadedeki performansı inovasyon, uzmanlaşma, iş piyasaları ile ilgilidir. Türkiye verimlilikteki başarısı oranında büyüyecektir. Türkiye'nin verimlilik büyümesine baktığımız zaman Fransa'dan, İsviçre'den, Danimarka'dan ve diğer gelişmiş Avrupa ülkelerinden daha farklı olduğunu görüyoruz. Peki bunu nasıl geliştirebilir? Türkiye'yi sürekli gezen biri olarak KOBİ'lerin belirli bir plana uyduklarında çok başarılı olduklarını görüyorum. Bunların hepsi bütün performanslara da yansıyor.

Türkiye'de yeni şirketlerin yeni pazarlara girmesi bir zorunluluk. Bu arada hem kamuda hem de özel sektörde AR-GE harcamalarının arttırılması gerekiyor.

 

 
Yorumlar

Daha Fazla Haber
SÖYLEŞİ
29 Kez Görüntülendi.
"Turizmde kum-deniz-güneş modeli 21’inci yüzyıla göre dönüştürülmeli"
GEZİ
122 Kez Görüntülendi.
​​​​​​​İsveç ve Stockholm yakın plan
SÖYLEŞİ
117 Kez Görüntülendi.
“Prompt Mühendisliği, yapay zekadan yüksek performans almanızı sağlar”
GÜNCEL HABER
30 Kez Görüntülendi.
Önder Kul: Unicornları arttırmak için planlar hazırladık
SÖYLEŞİ
135 Kez Görüntülendi.
Ahmet Öksüz: AB pazarında bile zorlanmaya başladık
İÇİMİZDEN BİRİ
119 Kez Görüntülendi.
Cem Boyner: ​​​​​​​Verimlilik, çeviklik odaklı dönüşümlere inanıyorum
ÇOSB HABERLERİ
39 Kez Görüntülendi.
ÇOSB Sürdürülebilirlik Platformu'nda BSH'nin ‘İyi Uygulamaları’ paylaşıldı
ÇOSB HABERLERİ
26 Kez Görüntülendi.
Çerkezköy OSB’de "Prompt Engineering" Eğitimi Yoğun İlgi Gördü
ÇOSB HABERLERİ
20 Kez Görüntülendi.
Sanayinin Yeşil Geleceği ve Döngüsel Ekonomi Çerkezköy OSB'de Masaya Yatırıldı
ÇOSB HABERLERİ
22 Kez Görüntülendi.
ÇOSB’de Yenilikçi Enerji ve Hidrojen Teknolojileri Paneli