Kategoriler

GLOBAL SANAYİCİ

Doğalgaz santralları DOĞSANT çatısı altında birleşti

Doğalgazdan elektrik üretimi yapan 11 farklı ilden 16 şirket, Anadolu ve Trakya Doğalgaz Santralleri Derneği'ni (DOĞSANT) kurdu. Derneğin kurucuları arasında aynı zamanda Uğur Enerji Fabrikası’nın sahibi olan ÇOSB Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Sarıoğlu ile Çerkezköy Enerji adına Aydın Yılmaz da bulunuyor.

Türkiye'de doğalgazdan elektrik üretimi yapan firmaları bir araya getirmeyi amaçlayan Anadolu ve Trakya Doğalgaz Santralleri Derneği (DOĞSANT) kuruldu. DOĞSANT'ın ilk toplantısı İzmir Ticaret Odası'nda yapıldı. İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) önderliğinde kurulan dernekte 11 ilden 16 farklı şirket kurucu üye oldu. İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, DOĞSANT'ın ilk toplantısında dernek tüzüğünün üye şirketlerin yöneticileri tarafından imzalandığını söyledi. Derneğin 5 kişilik geçici yönetim kurulunun da seçildiğini belirten Demirtaş, "İlk yönetim kurulumuz benimle birlikte, Sırrı Vural Bilen, Şükrü Akkan, Ömer Sarıoğlu ve Lütfi Tuğra Uysun'dan oluşuyor. 6 ay içinde genel kurulumuzu yapacağız" dedi.

GÖREV DAĞILIMI YAPILDI

Yönetim kurulunun daha sonra kendi arasında yaptığı görev dağılımında Başkanlığa Ekrem Demirtaş seçilirken, Ömer Sarıoğlu Başkan Yardımcısı, Sırrı Vural Bilen Başkan Yardımcısı, Şükrü Akkan Genel Sekreter, Lütfi Tuğran Uysan üye olarak seçildi.

MALİYETLER ÇOK YÜKSEK

Türkiye'de enerji tüketiminde doğalgazın yüzde 31 oranı ile ilk sırada yer aldığını belirten Demirtaş, "Doğalgaz yüzde 48 ile en çok elektrik üretiminde kullanılıyor. Sanayide ve ısınmada kullanım oranları ise yüzde 26'şar. Ama ülkemiz enerji tüketiminde bu kadar büyük payı olan doğalgazda ne yazık ki dışa bağımlıyız. Kullandığımız doğalgazın yüzde 98.2'sini ithal ediyoruz. Bu durum cari açığımızın artmasına neden oluyor. Doğalgaz fiyatının artması da elektrik üretimi ve dolayısıyla imalat maliyetlerini de arttırıyor" diye konuştu.

Doğalgazda dışa bağımlılık nedeniyle hammadde fiyatlarına müdahale edilemediğini ve bunun da maliyetleri yükselttiğini belirten Demirtaş, "Bu yüksek maliyetler şirketlerimizi, santrallarımızı çok zorluyor. Bu nedenle sorunlarımızı çözmek, birlikte olup birlikte hareket etmek amacıyla bu şirketi kurduk" dedi.

DERNEK DAHA DA BÜYÜYECEK

Dernek olarak amaçlarının sektörün ve şirketlerin sorunlarına çözüm bulmak olduğunu belirten Demirtaş, “Tüketiciye daha kaliteli hizmet vermek istiyoruz. Amacımız yatırımlarımızı korumak. En kısa sürede sorunlarımızı, taleplerimizi aktarmak için Ankara'da başta Enerji Bakanlığımız olmak üzere ilgili kurumlarla görüşeceğiz" dedi.

Türkiye'de şu anda 272 adet doğalgazdan elektrik üreten firma olduğunu, kuruluş aşamasındakilerle birlikte bu sayının 300'ü geçeceğini belirten Demirtaş, "Bütün bu şirketlere kapımız açık. Derneğimiz yeni katılımlarla önümüzdeki dönemde büyüyecektir" şeklinde konuştu.

DERNEĞİN KURUCU ÜYELERİ

Ekrem Demirtaş Başkanlığı’ndaki dernekte şu isimler kurucu üye olarak yer alıyor: Cem Çokrak-Acarsoy Enerji (Bursa - Denizli), Sırrı Vural Bilen-Age Enerji (Denizli), Şükrü Akkan-Aliağa Çakmaktepe Enerji (İzmir),  Mehmet Ata Kasap-İpeksan Elektrik (Mardin), Gökhan Yardım-Türkerler Holding (Ankara-Eskişehir), Ömer Sarıoğlu-Uğur Enerji (Çerkezköy), Lütfi Tuğra Uysun-Yeni Uşak Enerji (Uşak), Mustafa Cem-Cemdağ Elektrik (Manisa), Haydar Atılgan-Ataer Enerji (İzmir), Hüseyin Şairoğlu-Pancar Elektrik (İzmir), Murat Demirer-Tirenda Tire Enerji (İzmir), Cengiz Şimşek-Gaziantep OSB Elektrik (Gaziantep), İrfan Erciyas-Akfen Enerji (Mersin - Ankara - İstanbul), Aydın Yılmaz-Çerkezköy Enerji (Çerkezköy), Yalçın Yeşilyurt -Yeşilyurt Elektrik (Samsun)


 
Yorumlar

Daha Fazla Haber
SÖYLEŞİ
26 Kez Görüntülendi.
Kesikbaş: Afetler ve iklim değişikliği tehditlerine karşı hazırlanıyoruz
SÖYLEŞİ
95 Kez Görüntülendi.
“Satışlarımız değişmedi cirolarımız düştü”
SÖYLEŞİ
129 Kez Görüntülendi.
'2025 yılı hem zorluklar hem de fırsatlar yılı olabilir'
KAPAK HABER
147 Kez Görüntülendi.
“Yapay zekanın endüstrideki geleceği parlak gözüküyor”
GÜNCEL HABER
21 Kez Görüntülendi.
"Milli Teknolojilerle Geleceği Şekillendiriyoruz"
KAPAK HABER
55 Kez Görüntülendi.
“Avrupa’nın yeşil hidrojen tedarikçisi olabiliriz"
İÇİMİZDEN BİRİ
644 Kez Görüntülendi.
İnan Makina YKB Tijen Alkan : Mottomuz - Dünyanın kırıcı gücüyüz
ÇOSB HABERLERİ
35 Kez Görüntülendi.
Oliver Twist ÇOSB'de Minik Kalpleri Isıttı
ÇOSB HABERLERİ
21 Kez Görüntülendi.
Sanatın büyülü atmosferine ÇOSB ev sahipliği yaptı
ÇOSB HABERLERİ
20 Kez Görüntülendi.
ÇOSB'de Tiyatro Şöleni: Annem Hep Derdi Ki!