Öne Çıkanlar Prof. Dr. Abdurrahman Satman Schulman Plastik ÇOSB Endüstri 4.0 Bitcoin Sinem Cantürk

Endüstri 4.0’a uygun tam otomasyon üretim yapıyoruz

Bu sayımızda ‘İçimizden Biri’ köşemizin konuğu Fibertex Nonwovens Teks. San. ve İhr. A. Ş. Genel Müdürü Kemal Say. Endüstride fark yaratan yenilikçi çözümler sunabilmek için teknolojik gelişmelere sürekli yatırım yaptıklarını belirten Say, “Tümüyle otomasyona bağlı çalışan hatlarımız endüstri 4.0’a uygun, teknolojik ve dijitalleşmiş bir imalat mantığı içinde artı değer yaratıyoruz. Fibertex Nonwovens, farklı tip ve özellikteki elyafların, yüksek basınçlı su jetleriyle birbirine bağlanarak kumaşa dönüştürüldüğü, iki adet son teknoloji dokusuz kumaş hattıyla faaliyet gösteriyor” dedi.

YENİLİKÇİ DOKUSUZ KUMAŞ ÇÖZÜMLERİNDE ÖNCÜYÜZ

-Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi’nin (ÇOSB) katılımcısı olarak Fibertex’i bize tanıtır mısınız?

- Fibertex Nonwovens, teknik ve performansa dayalı yenilikçi dokusuz kumaş çözümlerinde önde gelen, küresel şirkettir. 70’ten fazla ülkede, müşterilerimize üstün performanslı malzemeler sunmaktayız. Ayrıca, geniş kapsamlı endüstriyel bilgiye erişimle ve teknolojik bir platform içeren, güçlü ortaklıklar da sunuyoruz.

Fibertex Nonwovens S.A., Danimarka’da yerleşik, 150 yıllık Schouw & Co. Holdingin grup firmalarından biri olarak, 1968 yılında Aalborg'da kurulmuştur. Danimarka, Fransa, Çekya, Türkiye, ABD, Güney Afrika ve Brezilya’daki üretim tesislerinin yanı sıra, Fransa, Portekiz, İspanya, Çin ve Hindistan’daki satış ofisleriyle, 1000’in üzerinde çalışana sahiptir. Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi (ÇOSB) içerisinde toplam 26.564 metrekare alana sahip Fibertex Tekstil Sanayi ve İhracat A.Ş. Kasım 2015'te Fibertex Nonwovens tarafından satın alınmıştır. Fibertex Türkiye olarak, teknolojik kumaş imalatında, oluşan ekibiyle Türkiye ihracatına önemli katkılar sunmaktadır.

ÜRETİMİN YÜZDE 97’SİNİ İHRAÇ EDİYORUZ

-Tesislerinizde ne tür üretimler var? Ürün yelpazeniz hakkında bilgi verir misiniz? Firmanızın üretim kapasitesi, çalışan sayısı ve ihracat oranları nelerdir?

-Firmamız çeşitli sektörler için hammadde olan dokumasız kumaş imalatı yapmaktadır. Kişisel bakım ve temizlik sektörü, hijyen ve medikal piyasası, otomotiv, inşaat ve tarım alanları gibi geniş bir sektörel yelpazede ürün vermektedir. Üretim kapasitemiz imalattaki ürünlere göre farklılık göstermekle beraber 8 bin ton civarındadır. İhracat oranımız, pandeminin de etkisiyle yüzde 97 oranlarına çıkmıştır. Ana pazarımız AB ülkeleri olsa da Amerika kıtasından Okyanusya’ya kadar, farklı ülkelere ihracatımız vardır.

ÜRETİMİMİZ ENDÜSTRİ 4.0’A UYGUN

-Son yıllarda ülkemizin ve tüm sanayi kuruluşlarının gündeminde olan sanayide dijitalleşme, nesnelerin interneti gibi dönüşümlerde Fibertex hangi aşamadadır? Yapılan çalışmalardan örnekler verir misiniz?

- Şirketimiz, endüstri 4.0’a uygun, teknolojik ve dijitalleşmiş bir imalat mantığı içinde artı değer yaratmaktadır. Farklı tip ve özellikteki elyafların, yüksek basınçlı su jetleriyle birbirine bağlanarak kumaşa dönüştürüldüğü, iki adet son teknoloji dokusuz kumaş hattıyla faaliyet göstermektedir. 7/24 kesintisiz çalışan hatlarımızda, üretim, satış, kalite kontrol ve yönetim-bakım gibi tüm süreçlerimiz ERP sistemimiz ile hem yerel yönetim hem de global idareciler tarafından anlık olarak takip edilebilmektedir. Tümüyle otomasyona bağlı çalışan hatlarımız ve yönetilen operasyonumuz için, nitelikli, yabancı dil bilgisine sahip, tecrübeli operatör ve idarecilerle tüm süreçler titizlikle yürütülmektedirler.

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİKTE GEREKLİ STANDARTLARI SAĞLAYACAĞIZ

  • Sürdürülebilirlik ile ilgili çalışmalarınızdan bahseder misiniz?
  • Bildiğiniz gibi Danimarka, sürdürülebilirlik konusunda teoride ve pratikte dünyanın öncü ülkelerden biridir. Hem grup olarak hem de Fibertex Nonwovens şirketi özelinde, Birleşmiş Milletler tarafından kabul edilen Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinin (SKH) dünyayı daha yaşanır bir yer haline getirmek üzere uzun vadeli bir yol haritası ve sorumluluk ortaya koyduğuna inanıyoruz. Çevresel, sosyal ve ekonomik sürdürülebilirlik anlamında ve bütünsel olarak gerekli standartları sağlamaya kararlıyız. Hem global hem de Türkiye fabrikamızın Sürdürülebilirlik ekipleri ile çevreye bıraktığımız etkilerimizi, izlerimizi azaltmak için, önceliklendirme matrisi ile hedeflerimizi belirlemekte ve bu hedefler doğrultusunda aksiyonlar alınmaktayız.

DAHA YAŞANABİLİR BİR DÜNYA İÇİN YOL HARİTAMIZ

Bu doğrultuda, SKH’ler içindeki odak noktamızı ve aldığımız aksiyonları şu şekilde sıralayabiliriz; Güvenli ve sağlıklı bir çalışma koşulu yaratmaya çalışıyoruz ve herkese her zaman adil ve saygılı davranılmasını istiyoruz. Farklılıklarımıza değer veriyor ve bunları kucaklıyoruz. Üretim yeteneklerimizi ve kapasitemizi genişletmek için küresel üretim platformlarımıza önemli yatırımlar yapıyoruz. İşyerinde memnuniyeti arttırmak için cesaretlendirici bir ortam yaratmaya kararlıyız. Yeni ve bir sonraki seviye sürdürülebilir ürün özellikleri sunarak, müşterilerimizi insanların yaşam kalitesini artıran yüksek performanslı ve sürdürülebilir çözümler yaratmaları için destekliyoruz.

İşletmelerimize ve topluluklarımıza sürdürülebilir uygulamalar dahil ederek çevreyi koruyoruz. Enerji ve su tüketimi konusunda, grup bazında, yenilenebilir ve sürdürülebilir kaynak kullanımına yatırım yapıyoruz. Karbon ve su ayak izimizi titizlikle takip ederek, uzun vadeli azaltım hedeflerimiz doğrultusunda hareket ediyoruz. Sadece firma olarak değil, paydaşlarımızın da aynı doğrultuda ilerlemesi için destek oluyoruz. Şunu belirtmem gerekir ki, çevreye duyarlılığımız, küresel operasyonumuzun her alanında kritik öneme sahiptir.

Fibertex Nonwovens'da kusursuz iş etiğini sürdürmek için sağlam bir temel oluşturan Kurumsal Sorumluluk politikalarını geliştiriyor ve uyguluyoruz.

ROBOTİK EĞİTİMLER VERİYORUZ

-Çalışanlarınızın gelişimi için ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz?

- Çalışanlarımızın eğitimine, yeteneklerini geliştirmelerine önem veriyoruz ve hem mesleki hem kişisel gelişimleri için ücretsiz kurslar düzenliyor, alanında profesyonel kişi ve firmalardan destek alıyoruz. Bu amacı daha kurumsal bir platformda sürdürmek için, 2020 yılı başında Fibertex Academy’yi bünyemizde kurduk. Aynı zamanda geniş içerikli bir kütüphane ile çalışanlarımızın eğitim dışında, kişisel gelişimi için imkan sağlamış bulunmaktayız.

Gelecek neslimizin de yetenekli bir birey olmaları için çalışanlarımızın çocuklarına hem yabancı dil hem robotik eğitimler düzenlemekteyiz. Alınan eğitimleri pekiştirmeleri adına tüm çocuklarımıza teçhizat konusunda desteğimizi sağlıyoruz. Şirketimiz çocuklarımızın çevre, su, iklim vb. konularda bilinçlenmeleri için kitapçık basımlarını gerçekleştirmekteyiz. Böylece çocuklarımız günümüzün sorunları olan çevre kirliliği, hava kirliliği ve alınabilecek önlemler ile ilgili bilinçlenmelerini sağlıyoruz.

TEKNOLOJİK GELİŞMELERE SÜREKLİ YATIRIM YAPIYORUZ

-ARGE çalışmalarınızı bize anlatır mısınız?  Sizinki gibi çok büyük ve öncü teknoloji şirketlerinde eğitimin de çok önemi var? Ne gibi eğitim faaliyetleri yürütüyorsunuz? Üniversite sanayi işbirliği için üniversitelerle birlikte yürüttüğünüz projeler var mı?

- Fibertex Nonwovens, dünyadaki birçok endüstride fark yaratan yenilikçi çözümler sunabilmek için teknolojik gelişmelere sürekli yatırım yapmaktadır. Fibertex Nonwovens olarak, müşterilerimizle birlikte ve müşterilerimiz adına ürünler geliştirmek ve onlarla kalıcı ilişkiler geliştirmek konusunda uzun ve başarılı bir geçmişe sahiptir.

Yeni ürün ve uygulamaların geliştirilmesine odaklanıyoruz ve Ar-Ge uzman ekibimiz dünya çapındaki müşterilerimize hizmet veriyor. Müşterilerimize değer katan ürünler geliştirerek ürün performansını ve verimliliğini artıran yeni teknolojileri tanıtmaya çalışıyoruz. Gelişimin çoğu müşterilerimizle ve onların uzmanlarıyla yakın işbirliği içerisinde gerçekleşiyor.

Sürdürülebilirlik hedeflerimiz doğrultusunda eğitimin önemini açıklamıştık. Hem çalışanlarımızın hem de ilgili taraf olduğumuz tüzel ve gerçek kişilere, özellikle Üniversite öğrencilerine bildiklerimizi aktarmak için seminer ve eğitimler gerçekleştiriyoruz. Faaliyette bulunduğumuz tüm ülkelerde, üniversiteleri ilgili bölümleriyle ürün geliştirme uygulama konularında protokollerimiz bulunmaktadır.

KÖY KADIN KOOPERATİFİYLE ÇALIŞACAĞIZ

-Hangi sosyal sorumluluk projelerini yürütüyorsunuz?

- Eğitim konusu önceliklendirme matrisimizde seçilen ve aksiyon alınan önemli bir konudur.

İçinde bulunduğumuz teknoloji çağında, ihtiyaç duyan okullara bilgisayar ve benzeri teçhizat konusunda destekte bulunmaktayız, çocuklarımızın teknolojiye erişimi, firmamız için öncelikli bir konudur. Bununla birlikte öğrencilerimizi okumaya teşvik etmek amacıyla kitap yardımı konusunda destekte bulunmaktayız. Yenilikçi fikirlerin kaynağı olan gençlere desteğimizi, lise ve üniversite temelinde maddi ve operatif anlamda veriyoruz. Yakın zamanda, bir köy kadın kooperatifi ile başlayacak olan ortak çalışma ve destek projemiz de duyurulacak.

-İşletmenizin aldığı ödüllerden bize söz eder misiniz?

- İşletmemiz, son dört yılda ITHİB tarafından, tekstil sektörü ihracatçıları içinde altın ödülle ödüllendirilmiştir.

-ÇOSB hakkında neler söylemek ister siniz?

  • Avrupa’nın en büyüklerinden olan, fabrikamızın da içinde konuşlandığı ÇOSB, sanayi faaliyetlerinin düzenli ve kontrol altıda yapıldığında ekonomik, çevresel ve sosyal anlamda güvenli ve sürdürülebilir bir formda yapılabileceğini ispatlamıştır.

-Hobilerinizi öğrenebilir miyiz?

- Okumanın bir hobi değil, hayatın olmazsa olmaz bir parçası olduğunu düşündüğüm için onu buraya ekleme gereği görmeden, yüzmek, serbest dalış, zıpkınla balık avlamak, düzenli olarak bisiklete binmek, satranç oynamak gibi sıralayabiliriz. Endüstri 4.0 ve Sürdürülebilirlik konularında Üniversiteler ile sanayi ve ticaret odaları işbirliğinde, öğrenci ve iş insanlarına yönelik konferans ve eğitimler veriyorum.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner112

banner111

banner110

banner109

banner108

banner106