Öne Çıkanlar ÇOSB Kreş ve Gündüz Bakımevi CEVAHİR UZKURT ÇOSB Mesleki ve Teknik Lisesi rol model oldu Arif Esen ÇOSB Sürdürülebilirlik Raporu

Çerkezköy tesisimizi yarı-katı ilaç üretimi ve AR-GE Merkezi yapacağız

Bu sayımızda ‘İçimizden Biri’ köşemizin konuğu Exeltis Teknik Operasyonlar Genel Müdürü M. Akif Özenler. Exeltis’in Teknik Operasyonlar Biriminin çalışmaları, operasyonel süreçler, üretim faaliyetleri, Ar-Ge çalışmaları hakkında bilgi veren Özenler, “Exeltis Çerkezköy Üretim Tesisimizin başta Türkiye olmak üzere birçok ülkede yarı-katı form üretim mükemmeliyet merkezi olması için tüm gücümüzle çalışmalarımıza devam ediyoruz” dedi.

  • Sayın Özenler bize kısaca kendinizden ve profesyonel geçmişinizden bahseder misiniz?
  • 1979 İstanbul doğumluyum, lise yıllarımdan itibaren Eminönü’ndeki kimyasal malzeme ithalat ve satışı yapan aile firmamızda çalışarak iş hayatına erken bir giriş yaptım. Profesyonel iş yaşantıma ise 2004 yılında global bir ilaç şirketinde başladım. Yaklaşık 15 yıldır teknik operasyonların çeşitli alanlarında farklı rollerde sorumluluklarım oldu. 2016 yılı itibarıyla Exeltis’ e “Teknik Operasyonlar Direktörü” olarak katıldım. 2018 itibariyle “Teknik Operasyonlar Genel Müdürü” olarak çalışıyorum. Kimya mühendisiyim ve 2016 yılında Sabancı Üniversitesi’ nde Executive MBA eğitimimi tamamladım. Sürekli gelişime inanan biri olarak, güncel trendleri takip ederek kendimi geliştirmeye devam ediyorum. Şu anda ise IESE Business School / Madrid ‘de Yönetici Geliştirme Programına katılıyorum.
  • Teknik Operasyonlar Biriminin Exeltis içerisindeki fonksiyonunu ve sorumlulukları nelerdir?
  • “Exeltis Teknik Operasyonlar” olarak ana amacımız satış birimimize ve diğer lokal ve global müşterilerimize talep ettikleri hizmeti sağlayabilmek. Ana operasyonumuz olan Çerkezköy Üretim Tesisimizin yanı sıra, ithal ettiğimiz ve fason olarak ürettirdiğimiz bitmiş ürünlerin faaliyetleri teknik operasyonlar çatısı altında yürütülmekte. Benim de buradaki sorumluluğum, sürekli gelişim kültürünü organizasyona benimseterek, operasyon ve hizmetleri tüm global ve lokal standartların üzerine çıkartarak kusursuz bir biçimde gerçekleşmesini sağlamak.

ÇOSB HER YÖNÜYLE İHTİYAÇLARI KARŞILIYOR

  • ÇOSB ile ilgili görüşlerinizi öğrenebilir miyiz?
  • Exeltis olarak Türkiye’nin sayılı Organize Sanayi Bölgelerinden biri olan, son yıllarda ilaç sektörünün üssü haline gelen, Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi’nde, üretim ve operasyonlarımızı gerçekleştiriyor ve aynı zamanda burada yatırımlarımızı yaparak büyüyor olmaktan dolayı memnunuz. Yönetimin sanayiciyi anlayan ve işbirliğine açık bir yapısı var, böyle olması şüphesiz bizlerin işini kolaylaştırıyor.

FARK YARATAN BİR OSB

Ayrıca son yıllarda birçok ilaç firmasının üretim tesislerini bu bölgeye taşıyarak, üretim ve yatırımlarını bu bölgede yapmalarının ÇOSB’ye büyük önem kattığını düşünüyorum. ÇOSB, sanayi tesisleri, ihracat kapasitesi, lojistik, yerleşim, alt yapı hizmetleri gibi birçok bakımından her yönüyle ihtiyaçları karşılıyor. Sanayicinin her türlü ihtiyacını karşılayabilecek donanım ve kapasite ile yatırımları bu bölgede toplamaya devam edecektir.

ÇOSB, tüm bahsetmiş olduğum konuların yanı sıra; eğitim yatırımları, sosyal ve kültürel faaliyetlerle de OSB bünyesindeki tüm firma çalışanlarına kolaylıklar sunarak, katkı sağlamakta ve bu yönüyle fark yaratmaktadır.

2014 YILINDA EMBİL İLAÇ’I ALARAK PAZARA GİRDİK

  • Exeltis’ in uluslararasında ve Türkiye pazarındaki faaliyet alanları ve konumu hakkında bilgi verir misiniz?
  • EXELTIS ismi, her daim mükemmellik peşinde olmamızın ve bu mükemmelliği gerçekleştirmek için var olan tutku ve adanmışlığımızın göstergesidir.

EXELTIS, İspanya merkezli INSUD Pharma’nın (eski adıyla; Chemo Grup) markalı eczacılık faaliyetlerinin doğal gelişimi ve devamlı büyümesinin meyvesidir. INSUD Pharma, ilaç etkin maddeleri ve formülasyonları geliştiren, üreten ve pazarlayan uluslararası bir şirketler grubudur. 40’ın üzerinde ülkede faaliyet göstermekte olup, geniş bir marka, ortak girişim ve sınai tesis yelpazesine sahiptir. 6.500’den fazla çalışanı ile tüm dünyaya yayılmış olan ağı aracılığıyla güçlü bir yapıya sahiptir, yenilikçi ruhuyla milyonlarca insanın yaşam kalitesini iyileştirmeye yardımcı olmak üzere, ilaç ve sağlık ürünlerini keşfetme, geliştirme, üretme ve pazarlama konusunda müthiş bir kapasiteye sahip küresel bir kuruluştur.

EXELTIS İlaç, 2014 yılında 90 yılı aşkın geçmişi ve yaratıcı kimliği ile ülkemizde ihtiyaç duyulan kaliteli ve orijinal ilaçları üreten ve bunları yurt dışındaki çeşitli ülkelere ihraç da eden Embil İlaç’ı satın alarak Türkiye pazarına adım atmıştır.

EXELTIS İlaç, kadın sağlığı, ağrı, gıda takviyesi, solunum sistemi başta olmak üzere pek çok öncelikli terapötik alanı kapsayan çeşitli bir portföye sahiptir.

2010 YILINDA TEMELLERİ ATILDI

  • Exeltis Çerkezköy Fabrikanızdan bahseder misiniz?
  • Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi’nde temelleri 2010 yılında atılan, gelişmiş üretim teknolojileri kullanılarak 34.000 metrekare alan üzerine kurulan ve 2013 yılında 10.000 metrekare kapalı alanda faaliyete geçen Çerkezköy İlaç Üretim Tesisi ile çağın öncülüğünü yapmaktadır. Dünya standartlarındaki “Güncel İyi Üretim Uygulamaları (cGMP)” ve “Güncel İyi Laboratuvar Uygulamaları (cGLP)” gereklilikleri karşılanacak biçimde yarı katı ürünlerin üretimi modern ve çevre dostu teknolojiler kullanılarak yapılmaktadır. Üretim tesisimiz şu an itibariyle tamamen yarı katı formdaki ürünlere dedikedir ve bu özelliği ile ülkemizde tektir. Süreçler hem teknolojik yatırımlar, hem de izlenebilirliği ve verimliliği arttırıcı otomasyon sistemleri ile sürekli gelişmekte ve ilerlemektedir. Exeltis İlaç, bu modern tesis sayesinde; krem, jel, likit jel, ovül, suppozituvar vb. formlarda 35 milyon kutu üretim kapasitesi ile kaliteli yarı katı ürünleri yüksek kapasite ile üretebilmektedir.

İSPANYA’DAN TEKNOLOJİ TRANSFERİ BAŞLATTIK

İş güvenliği ve Kalite standartlarımız açısından, bu piyasayı bilen ve farklı firmalarda çalışmış biri olarak rahatça ileri bir düzeyde olduğumuzu söyleyebilirim. Bunun en büyük kanıtı son yıllarda geçirdiğimiz denetimler. Son 2 yılda 8 ülkeden denetlemeler geçirdik ve hepsini başarıyla sonuçlandırıp sertifikalarımızı aldık. Aldığımız sertifikaların en önemlisi, şüphesiz bu yıl başında aldığımız EU GMP belgesi. İspanya sağlık otoritesi denetlemesini başarılı bir şekilde gerçekleştirip, tüm Avrupa’ya üretim yapmamızı sağlayacak sertifikamızı almış olduk. Bundan sonraki faaliyetlerimiz bu kapsamda hızlanıyor olacak, hemen ilk iş olarak İspanya’da bulunan fabrikamızdan Çerkezköy tesisimize yarı katı ürünler için teknoloji transferini başlattık, önümüzdeki yıllarda ürünleri buradan sevk ediyor olacağız.

AR-GE ÜSSÜ OLACAĞIZ

  • Operasyonel Süreçler ve Ar-Ge çalışmalarınız ile ilgili hedefleriniz nelerdir?

  • Öncelikli hedefimiz; Exeltis Çerkezköy Üretim Tesisini Türkiye ve birçok ülkede yarı-katı üretim mükemmeliyet merkezi yapmak ve Ar-Ge üssü olarak faaliyete geçmesini sağlamak. Global merkezimize bunu kabul ettirdik ve teknoloji transferlerine başladık. Fason anlaşmalar ve yeni ihraç ülkeleri ile bu konuda emin adımlarla ilerliyoruz. Yakın planda daha fazla Exeltis ürününü fabrikamızda geliştirip üreterek ihraç etmek istiyoruz. Bu sayede hem hacmimiz hem istihdamımız hem de ülkeye katkımız artacaktır. Ar-Ge laboratuvarımızda Meksika için ürün geliştiriyoruz ve umuyorum ki önümüzdeki senelerde bu ürünlerin üretimleri ve ihracatı yoğun bir şekilde başlayacaktır.

20’Yİ AŞKIN ÜLKEYE İHRAÇ EDİYORUZ

Fabrikamızda ürettiğimiz ürünleri lokal piyasaya ve 20’yi aşkın ülkeye ihraç ediyoruz. İhraç ettiğimiz ülke sayısını arttırmak üzere çalışmalarımız devam ediyor ve bu kapsamda çeşitli ülkelerin sağlık otoriteleri tarafından geçirdiğimiz denetlemelerimizin yoğunluğu son dönemde arttı. Daha evvelden de bahsettiğim gibi EU GMP sertifikasını aldıktan sonra işlerimizi hızlandırdık. İhracatımızı arttırmak adına, yeni bir distribütör firma ile dağıtım anlaşması imzaladık. Bu anlaşma kapsamında ürünlerimizi bu ülkelere de ihraç ediyor olacağız. Bu sene içinde başka anlaşmalarda yapıyor olacağız. Hali hazırda Türkiye’ nin yanı sıra sahip olduğumuz İspanya EU GMP Sertifikası, Rusya, Ukrayna, Meksika, Kolombiya, Brezilya, Fil Dişi Sahili ve çeşitli diğer ülkelerden aldığımız GMP uygunluk sertifikasyonlarımız mevcut.

İHRACAT VE FASON ÜRETİM İÇİN YENİ BİR BÖLÜM KURDUK

Bunun yanı sıra; diğer lokal ve global firmalar ile onların ürünlerini fabrikamızda üretmek üzere fason üretim çalışmaları yapıyoruz. İmzalamış olduğumuz anlaşmalar ve çalışmalar sonucunda bu sene ilk fason üretimimize başladık. Ek olarak ihracat ve fason için yeni bir bölüm kurduk ve bu konudaki çalışmalarımızı hızlandırdık, bundan sonraki süreçte yoğunluğun artacağını planlıyoruz.

ÇOSB’DE EK YATIRIMLARA DEVAM EDECEĞİZ

Çerkezköy tesisimizde, mevcuttaki kapalı alanımızın yaklaşık iki katı kadar daha değerlendirebileceğimiz alanımız bulunmakta. Bu alanları farklı formlar ve farklı teknolojik ürünlerin üretimi ile ilgili yatırımlar ile değerlendirmeyi planlıyoruz. İspanya merkez ofisimiz bu konuya sıcak bakıyor ve ülkemizdeki teşviklerin de şüphesiz bu anlamda çok büyük katkısı oluyor. Ek olarak; kanunlaşan “İlaçta Yerelleşme” konusu yatırımlarımızla ilgili konularda bize güç veriyor.

KATMA DEĞERİ YÜKSEK ÜRÜNLER GELİŞTİRECEĞİZ

  • Sektör ve Exeltis adına önümüzdeki yıllar ile ilgili düşüncelerinizi ve hedeflerinizi öğrenebilir miyiz?
  • Ülkemizin ve hatta dünyamızın içinde bulunduğu durum hepimizce malum; hayat her geçen gün daha da zorlaşıyor ve rekabet artıyor. Bu durumda yapılması gereken tek şey daha fazla çalışmak ve katma değeri yüksek ürünler geliştirerek bunları üretmek ve ihraç etmek. Tamamen bu vizyonu benimsemiş durumdayız. Hâlihazırdaki operasyonlarımız için çalışırken, bir o kadar süreyi de geleceğimizi planlamaya harcıyoruz. Bunların sonuçlarını hem yakın hem de uzun vadede göreceğiz. Birkaç yıl sonra Exeltis’ in Çerkezköy’deki fabrikasının hacmini artırmış, portföyünü daha da zenginleştirmiş, istihdamını ve ülkemize katkısını en üst seviyelere çıkarmış olacağına yürekten inanıyorum.
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner112

banner111

banner110

banner109

banner108

banner106