Kategoriler

GLOBAL SANAYİCİ

Trakya endüstriyel simbiyoz ile daha verimli olacak

TRAKYAKA ve TTGV işbirliğiyle düzenlenen “Trakya Endüstriyel Simbiyoz Bilgilendirme Toplantısı ve Sinerji Çalıştayı” gerçekleştiridi. Toplantıya Trakya genelinden çok sayıda sanayici ve kurum temsilcisi katıldı.

Trakya Kalkınma Ajansı (TRAKYAKA) ve Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV) işbirliğiyle hazırlanan “Trakya Endüstriyel Simbiyoz Bilgilendirme Toplantısı ve Sinerji Çalıştayı” Çorlu Hilton otelde gerçekleşti. Toplantıya Trakya genelinden çok sayıda sanayici ve kurum temsilcisi katıldı.

Bölgedeki üretim ağını daha verimli hale getirecek çalıştayın açılış konuşmasını TRAKYAKA Planlama ve Koordinasyon Birim Başkanı Mehmet Karaman yaptı. Karaman şunları söyledi: “Biz ajans olarak bölgemizin kapasitelerinin nasıl daha fazla etkin ve verimli kullanırız diye sürekle araştırmalar yapıyoruz. Bu çalıştayımız da yaptığımız çalışmaların neticesinde ortaya çıktı. Buradan çıkacak sonuçlar bizim ve bölgemiz için çok önemli. Firmaların daha verimli ve işbirliği içinde çalışmalarına katkı sağlamak bizi de mutlu ediyor” dedi.

 

ULUTAŞ: ORTAKLIKLARI GEREKTİRİR

Karaman’dan sonra söz alan TTGV Çevre Direktörü Ferda Ulutaş sözlerine endüstriyel simbiyozun ne demek olduğunu ve neler içerdiğini anlattı. Ulutaş şunları söyledi: “Endüstriyel simbiyoz tercihen birbirine fiziksel olarak yakın olup, normalde birbirlerinden bağımsız çalışan iki veya daha fazla ekonomik işletmenin bir araya gelerek hem çevresel performansı hem de rekabet gücünü artıracak uzun süreçli ortaklıklar kurması ve dayanışma içinde çalışmasını temsil eder. Diğer bir ifadeyle endüstriyel simbiyoz bağımsız işletmeleri daha sürdürülebilir ve yenilikçi bir kaynak kullanım yaklaşımı çerçevesinde bir araya getirmektedir. Bu işbirliği malzeme, enerji, su veya yan ürünlerin fiziksel değişimi dahil olmak üzere her türlü varlığın lojistik ve uzmanlık kaynaklarının paylaşımı ya da ortak kullanımı anlamına gelmektedir. Buna ek olarak işletmelerin ortak fayda sağlayacak diğer alanlarda da birlikte düşünüp birlikte hareket etmeleri için önemli fırsatlar yaratmaktadır. Ortak eğitim programları, yasal yükümlülüklere yönelik ortak çözümlerin üretilmesi iş güvenliğine yönelik atılabilecek ortak adımlar bu kapsamda değerlendirilir.”

 

KAZANIMLARI ÇOK BÜYÜK

‘Endüstriyel Simbiyoz’da bir sanayinin atığının başka bir sanayiye hammadde olacağını belirten Ulutaş şunları söyledi: “Bu sayede endüstriyel kaynaklı çevresel ve sosyal problemlerin önüne geçmekle kalmayıp aynı zamanda ekonomik getiri de sağlamış olmaktadır. Endüstriyel simbiyoz, Ar-Ge, inovasyon ve kümelenme faaliyetlerinin yanı sıra, yeni iş alanları yaratma potansiyeli ile girişimciliği ve bölgesel kalkınmayı da destekleyen bir yaklaşım olarak ortaya çıkmaktadır. Bu çerçevede endüstriyel simbiyoz özellikle 1990’lı yıllardan bu yana tüm dünyada hızla yaygınlaşmaktadır. Başta İngiltere olmak üzere çok sayıda Avrupa ülkesinin yanı sıra, Kanada ve Avustralya’da, Uzak Doğu ülkelerinde ve gelişmekte olan pek çok ülkede de ulusal veya bölgesel programlar olarak hayata geçmekte. Sanayi Bölgeleri için eko-endüstriyel park yaklaşımı ile de uygulama alanı bulmaktadır. Söz konusu programlar ile çok ciddi ekonomik çevresel ve sosyal kazanımlar elde edilmekte ve literatüre geçmektedir.”

Ulutaş, Türkiye’de İskenderun’da ilk defa uygulanan endüstriyel simbiyozun başarılı olduğunu bu modelin Trakya’da da başarıyla hayata geçeceğine inandıklarını söyledi.

 

SANAYİCİNİN İLGİSİ MEMNUNİYET YARATTI

Programda ayrıca TRAKYAKA Genel Sekreteri Mahmut Şahin de bir konuşma yaptı. Şahin, “Sanayicilerimizin ve kurumlarımızın bu toplantıya böyle ilgi göstermesi bizi mutlu ediyor. Endüstriyel Simbiyozu Trakya’da hayata geçirmek için elimizden gelen tüm gayreti göstereceğiz. Bu işler uzun soluklu işler hayata geçirilmesi ve fayda sağlaması da o denli uzun bir süreçte oluyor. Bu konunun da bu bağlamda ele alınması gerekir” şeklinde kaydetti.

 

Konuşmaların ardından Endüstriyel Simbiyoz belgesel gösterimi, TR21 Trakya Bölgesi Endüstriyel Simbiyoz program tanıtımı ve firmalar arasında endüstriyel simbiyoz olanaklarının belirlenmesine yönelik çalıştay gerçekleşti.


Yorumlar

Daha Fazla Haber
GEZİ
160 Kez Görüntülendi.
Avrupa Birliği’nin ‘Eşbaşkenti’: STRAZBURG
SEKTÖR
103 Kez Görüntülendi.
“Herkes 2 sene yerli ayakkabı giysin”
FUTBOL EKONOMİSİ
62 Kez Görüntülendi.
Bonservislerdeki astronomik yükseliş işimize yarayabilir
GÜNCEL HABER
65 Kez Görüntülendi.
Aktivist ruhlu Z Kuşağı boykotu sahiplendi
SÖYLEŞİ
457 Kez Görüntülendi.
Metaverse ile fabrikanızı bir gözlüğe sığdırabiliyorsunuz
SÖYLEŞİ
40 Kez Görüntülendi.
Bilimsel ihracatın temelinde pazar araştırma raporları var
SÖYLEŞİ
79 Kez Görüntülendi.
“Artık yeryüzünü ısıtmak değil soğutmak için enerji harcanacak”
SÖYLEŞİ
87 Kez Görüntülendi.
Doç. Dr. Ata Özkaya: Yüksek borçlanma ve vergiler bizi bekliyor
SÖYLEŞİ
198 Kez Görüntülendi.
Hasan Özçelik: Sürdürülebilirlik Raporlaması yapmayı ihmal etmeyin
İÇİMİZDEN BİRİ
46 Kez Görüntülendi.
“İkiz dönüşüm için kararlı adımlar atıyoruz”