Yaptığı yatırımlar ve hizmetlerle bünyesindeki sanayicilere daha rekabetçi ve kaliteli üretim yapma imkanı sağlayan Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi (ÇOSB) hizmetlerinde dur durak bilmiyor. İlklerin OSB’si Çerkezköy OSB’nin en önemli hizmetlerinden biri ve konsept olarak Türkiye genelinde en kapsamlı SCADA (Merkezi Denetleme Kontrol ve Veri Toplama Sistemi) sistemlerinden olan ÇOSB SCADA sistemi de göz dolduran hizmetlerinden birisi.
VERİLER UZAKTAN TOPLANIYOR
Bünyesindeki sanayi kuruluşlarının tüketim kalemleri olan; elektrik, su, doğalgaz, atık su gibi girdi ve çıktılarını tek bir merkezden kontrol eden SCADA sistemiyle ÇOSB bir adım daha önde bulunuyor. Faaliyette bulunan SCADA sistemiyle, bünyelerindeki katılımcılara önemli bir hizmet sunduklarını kaydeden ÇOSB Bölge Müdürlüğü yetkilileri şunları söyledi: “SCADA sistemiyle katılımcılarımıza ait elektrik, doğalgaz, kullanma suyu ve atık su sayaçları bölgemiz yetkilileri, katılımcılarımız ve resmi kurumlar tarafından uzaktan okunarak takip ediliyor. Kayıp-kaçak takibi ve analizi, elektrik dağıtım sisteminin uzaktan kontrolü, enerji kalitesi ve arz güvenliği analizi, su terfi ve kuyuları otomasyon sistemi ile enerji verimliliğinin takibi sistem üzerinden yapılabiliyor. Ayrıca proje kapsamında çekilen fiberoptik hatlar üzerinden tüm katılımcılarımızın fiber hizmetlerini alması sağlanıyor.”
GÜVENLİK AÇISINDAN CAYDIRICI
SCADA sistemiyle bağlantılı şekilde kurulan IP tabanlı güvenlik kamerası yatırımıyla 1.250 hektarlık ÇOSB’de 7 gün 24 saat, 356 adet kamerayla denetim yapılıyor. ÇOSB'nin 13 girişinin olduğunu söyleyen yetkililer, sistemin güvenlik açısından da caydırıcı bir özelliği olduğunun altını çizdi. SCADA sistemi dahilindeki kamera güvenlik sistemiyle Bölgede meydana gelen kaza, yangın gibi olayları anında görülebildiğini kaydeden ÇOSB yetkilileri, "Kurduğumuz SCADA Odası'nda Bölgemiz izleniyor. Burada hissedilen herhangi olumsuzluk telsizle, devriye gezen ekiplere ve güvenlik güçlerine bildiriliyor” ifadelerini kullandılar.
Yetkililer açıklamalarını şu sözlerle sürdürdü: “Yapılan bu yatırımla katılımcılara gidilerek sayaç okunmuyor. Bu sistemle birlikte tek merkezden tüm verilere ulaşabiliyoruz. Bir tuşa basarak, hangi işletmenin ne kadar tüketimde bulunduğunu, tüketimine göre ne kadar fatura değeri oluştuğunu görebiliyoruz. 2011 yılının son aylarında başlanılan SCADA sistemimiz tamamlandı. İyileştirme çalışmaları sürekli olarak devam edecek.”
SCADA PROJESİ ÖZELLİKLERİ
- ÇOSB genelinde 122’si hareketli olmak üzere toplam 356 adet IP tabanlı kamera montajı yapılmıştır.
- 151 kilometrelik fiber optik, 57 kilometre bakır haberleşme kablosunun saha imalatları yapılmış ve kullanıma sunulmuştur.
- ÇOSB’de faaliyet gösteren firmalar tarafından da kullanılmak üzere, Uzaktan Sayaç Okuma sistemi için 705 adet elektrik sayacı, 280 adet doğalgaz sayacı, 415 adet su sayacı, 43 adet atıksu sayacı montajı yapılmıştır.
- Montajı yapılan sayaçlardan her 15 dakikada bir endeks değerleri alınarak kaydedilmesi ve bu endekslerin katılımcılarımız tarafından www.cosb.org.tr adresli web sayfası üzerinden takip edilebilmesi sağlanmıştır.
- Uzaktan sayaç okuma sistemi ile alınan faturalandırmaya esas veriler ile otomatik fatura kesme sistemi kurulmuştur.
- Elektrik Dağıtım Merkezlerinde her bir katılımcı için ayrı ayrı tahsis edilen bağlantı noktalarının enerjisinin SCADA merkezinden otomatik açılıp, kapanması sağlanmıştır.
- Katılımcılara reaktif güç aşım durumunda eposta ile günlük bildirimde bulunulması sağlanmıştır.
- Enerji kalitesi ve arz güvenliği analizi için Ulusal Enerji İzleme Sistemiyle paralel çalışan Enerji kalite ve Güç Analiz Sistemi kurulmuştur.
- ÇOSB bünyesinde bulunan hizmet amaçlı tesislerin kapalı ring şebeke üzerinden yangın algılama ve güvenlik sistemi kurulmuştur.
- Doğalgaz Hatlarındaki kayıpkaçağın takibi ve analizi için doğalgaz hat kontrol sistemi kurulmuştur.
- Su terfi ve kuyularının otomasyon sistemi ile terfi ve kuyuların eş yaşlanma ve verimliğe esas çalışan SCADA sistemi kurulmuştur.