Öne Çıkanlar Peryön Trakya İnsan Yönetim Kongresi Global Sanayici dergisi ÇOSB engelli araç TEKİRDAĞ İSTİHDAM FUARI 2018 GİRAY DUDA

‘Dış Ticarette Yeni Ufuklar’ ÇOSB’de masaya yatırıldı

Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi (ÇOSB) önemli bir organizasyona daha imza attı. ÇOSB ile Yeni Bir Ekonomi gazetesinin organizasyonu ve Sertrans’ın katkılarıyla düzenlenen ‘Dış Ticarette Yeni Ufuklar’ konulu panel ÇOSB İdari Bina 4. Kat Eğitim Salonunda gerçekleşti. Katılımın oldukça yoğun olduğu panele ekonomi dünyasından duayen gazeteciler ve sektörün önde gelen kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

SÖZDİNLER: PAZAR ÇEŞİTLİLİĞİNİ ARTIRMALIYIZ

Panelin açılış konuşmasını yapan ÇOSB Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sözdinler, bölgede ilaçtan tekstile, makineden demir-çelik sektörüne kadar birçok firmanın faaliyet gösterdiğine dikkat çekerek, yıllık olarak yaklaşık 4 milyar dolarlık ihracat yaptıklarını söyledi. Türkiye’nin iç dinamiklerinin yanı sıra dünyadaki ekonomik ve sosyal değişiklilerden de ciddi ölçüde etkilendiğini dile getiren Sözdinler, “2022’nin ilk çeyreğinde patlak veren Rusya-Ukrayna savaşı ve enerji fiyatlarının aşırı şekilde artış göstermesi, Rusya’ya uygulanan ambargolar ve Rusya’nın buna karşılık vermesi gibi durumlar resesyon beklentisini kuvvetlendirdi. Son dönemde Türk lirasındaki değer kaybı dikkate alındığında ihracatın artması ithalatın düşmesi beklenir ancak ihracatımız kurla düzenli olarak artış göstermiyor. Bunun nedenlerinden birisi, katma değeri düşük ürünlerden kaynaklı. Euro dolar paritesi de ihracatımızı olumsuz yönde etkiliyor. Ocak-Eylül döneminde ihracatımız yüzde 17 artış buna karşın ithalatımız ise yüzde 40 artış gösterdi. Bu ve benzeri tablolarla karşılaşmamak için yüksek teknolojili ve kolay vazgeçilemeyen ürünleri imal etmeli ve pazar çeşitliliğini artırmalıyız” dedi.

PROF. DR. ASLANOĞLU: ÇİN’İ İKAME EDECEK BİR POTANSİYELE SAHİBİZ

Sözdinlerin ardından söz alan Piri Reis Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu, “Türkiye ve Dünya Ekonomisi” başlıklı bir sunum yaptı. Aslanoğlu, enerji krizi nedeniyle Avrupa’da tedarik noktasında ciddi sorunlar yaşanacağının sinyallerinin alındığına vurgu yaparak, “Avrupa stagflasyon diye bileceğimiz bir tabloda. Bu durumun bize iki artısı var. İlki Doğu Avrupa’da plastik beyaz eşya, çimento, döküm gibi sektörlerde talep kayması ve kış turizminin canlı geçmesi gibi etkenler var. Çin’de de büyüme rakamlarının oldukça düştüğü gözüküyor. ABD-Çin ticaret savaşıyla başlayan ve pandemiyle devam eden süreç Çin’in ihracat tarafını sekteye uğrattı. Bu durum Çin’in büyümesine de negatif yansıdı. Bütün bu parametrelere bağlı olarak Çin’in büyümesi de yavaşlayacak ve bu durum dünyanın da büyüme hızını etkileyecek. Özellikle Avrupa bölgesinde sürecin ülkemize de yansıması olacak. Çin’i ikame edecek bir potansiyele sahip olmamız bizi öne çıkaracak. Diğer yandan Çin’in dijital Yuan hamlesi de önemli bir gündem maddesi olacak. Bunu kullanımın artırılması hedeflenirken, dijital para savaşları bizi bekliyor. Bölgeselleşmenin arttığı dünyada köprü görevi üstelenmemiz bizim için oldukça önemli bir konu” şeklinde konuştu.

PANELKONUŞMACILARI

Açılış konuşmalarının ardından panele geçildi. Moderatörlüğünü Yeni Bir Ekonomi gazetesinin Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Güldağ’ın yaptığı ‘İhracatta Fark Yaratmak’ alt başlığıyla yapılan panele konuşmacı olarak ÇOSB Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve İTHİB Yönetim Kurulu Üyesi Natan Yakuppur, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, BSH Türkiye Lojistik ve Planlama Direktörü Sevgi Çınar, Mapsis Metal Yönetim Kurulu Başkanı Filiz Akkaş, Sertrans Logistics Yönetim Kurulu Başkanı Nilgün Keleş ve Hakan Güldağ ve Yeni Bir Ekonomi gazetesi yazarı Şeref Oğuz katıldı.

YAKUPPUR: ÇEVRESEL HASSASİYETLERE DİKKAT EDİYORUZ

Panele konuşmacı olarak katılan ÇOSB Yönetim Kurulu Başkan Vekili Natan Yakuppur tecrübelerini katılımcılarla paylaştı. Yakuppur, 2023’ün biraz daha yavaş gececeğine dikkat çekerek, “Bazı müşterilerimiz iç pazarda pahalı kalma ihtimaline karşı yurtdışında farklı pazarlara yönelebilir” dedi. Çalıştıkları birçok firmanın sürdürülebilirlik konusunda beklentileri olduğuna vurgu yapan Yakuppur, “Geri dönüştürülebilir ürünlerle sonuca gideceğimizi ümit ediyoruz. Avrupalı firmaların sürdürülebilirlik konusundaki beklentileri oldukça yüksek. Çevresel hassasiyetler doğrultusunda 2024’ün sonuna kadar çalıştığımız firmaların kriterlerine uygun yatırımlar yapıyoruz” açıklamalarında bulundu.

GÜLDAĞ: SİPARİŞLER ARTTI

Nasıl Bir Ekonomi Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Güldağ, tedarik zincirinin hasar görmesi nedeniyle siparişlerin artış gösterdiğini ifade ederek, “Ama şimdi iki türlü sıkıntı içerisindeyiz. Bunlardan ilki Avrupa’da bir daralma var, sıfıra doğru bir gidişat söz konusu. İkincisi ise Uzakdoğu’daki navlun meselesi bize ciddi bir katkıda bulunuyordu. Şimdi navlunlarda da büyük düşüşler var, konteynerlerde 4 bin dolara kadar indi ve daha da ineceği tahmin ediliyor. Bunlara ilave olarak parti konusunda da ihracatçılar ciddi kayıplar yaşadı” açıklamalarında bulundu.

ÇINAR: BSH ÜRETİMİN YÜZDE 65’İNİ İHRAÇ EDİYOR

BSH Türkiye Lojistik ve Planlama Direktörü Sevgi Çınar, Çerkezköy tesislerinin 550 bin metrekarelik alanda kurulu olduğunu dile getirerek, “İki soğutucu, bir çamaşır, bir bulaşık, bir tane de pişirici grubunda üretim yapıyoruz. Toplam üretim kapasitemiz ise 7 milyon adet” dedi. Yapmış oldukları üretimlerin yüzde 65’ini ihraç ettiklerinin altını çizen Çınar, iç piyasadaki talebin önemli bir kısmını da Çerkezköy tesislerindeki üretimlerle karşıladıklarını söyledi. Maliyetlerdeki artışların karlılıklarını baskıladığına dikkat çeken Çınar, “Şu anda 1 milyar Euro kadar ihracatımız var, ithalatımız ise daha düşük bu kapsamda cari dengelere pozitif bir katkı sağlıyoruz. Dünyada yaşanabilecek olası bir resesyona ise gerekli aksiyonları fabrikamızda alıyoruz. Diğer yandan Rusya pazarında yaşanan olumsuz yöndeki ihracat iklimini şirket olarak aksiyon alıp, buradaki açıklarımızı Kazakistan ve Türkiye pazarına kaydırarak açığı kapattık” dedi.

AKKAŞ NASIL BÜYÜDÜKLERİNİ ANLATTI

2011 yılında Gebze’de kurulan KOSGEB’in kadın girişimcisi olarak Türkiye finalisti ve Kocaeli birincisi olarak firmalarını devlet destekli olarak kurduklarını ileten Mapsis Metal Havacılık ve Savunma San. A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Filiz Akkaş, alüminyum firmalarına çözüm ortağı olmak amacıyla yola çıktılarını ve bugün itibarı ile otomotivden enerjiye kadar birçok sektörle çalıştıklarını söyledi. Şirketi üç kişi ile 350 metrekarede kurduklarını ve 2022 itibarı ile 4 bin metrekarede ve 50 kişilik bir ekiple yola devam ettiklerini aktaran Akkaş, üretimlerinin yüzde 65’ini ihraç ettiklerini belirtti.

ŞAHİN: YERLİ AYÇİÇEĞİ TOHUMU ÜRETTİK

Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, Türkiye’de ilk yerli ayçiçeği tohumun ürettiklerine işaret ederek, “Ankara, Şereflikoçhisar ve Trakya bölgesindeki denemelerimiz başarılı bir şekilde sonuçlandı. 28 Trakyalı firmamız, üniversitelerimiz ve sivil toplum kuruluşlarımızın bir araya gelmesi ve Trakya Kalkınma Ajansı’nın da katkılarıyla ülke tarihinde ilk defa bir ayçiçeği tohumunu yerli ve milli olarak üretmeyi başardık” diye konuştu. Diğer taraftan Afrika bölgesinin önemli bir potansiyele sahip olduğuna dikkat çeken Şahin, burada yerli firmalar için ciddi bir potansiyelin olduğunu kaydetti. Trakya bölgesine açtıkları dış ticaret ofisleriyle yeni firmaların kazandırılması neticesinde ihracata 75 milyon dolarlık katkı sağladıklarını anlatan Şahin, bu rakamın artacağını bildirdi.

KELEŞ: TEDARİK ZİNCİRİNİN ÖNEMİ ORTAYA ÇIKTI

Sertrans Yönetim Kurulu Başkanı Nilgün Keleş, çalıştıkları firmaların yüzde 70’inin çokuluslu şirketlerden oluştuğunu belirtti. Tedarik zincirinin tamamında hizmet veren lojistik firmalarının başarıyı yakaladığına dikkat çeken Keleş, “Bugün geldiğimiz noktada bunu görüyoruz. Tedarik zincirinin tamamını tek bir çatı altında yönetmiyorsanız, karlılığınızı yönetmekte oldukça zor. Pandemiyle birlikte hem tedarik zincirinin hem de lojistik sektörünün önemini bir kez daha görmüş olduk” açıklamalarında bulundu. Lojistik taşımalarda günümüzde saatlerin konuşulmaya başlandığına vurgu yapan Keleş, “Ülkemizin avantajı hız ise bunu lojistikte de sağlamamız gerekiyor” dedi.

Konuşmaların ardından panel, soru-cevap kısmıyla tamamlandı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner115

banner114

banner113

banner112

banner111

banner110