Trakya Kalkınma Ajansı ve Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi (ÇOSB) işbirliğiyle hayata geçen Sanayide Dijital Dönüşüm Eğitim ve Danışmanlık Merkezi Projesi kapsamındaki Sanayide Dijital Dönüşüm (Endüstri 4.0) Laboratuvarının tanıtımı geniş katılımlı bir toplantıyla gerçekleştirildi.
Özel ÇOSB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin bünyesinde kurulan ve uygulanan projenin tanıtım toplantısına ÇOSB Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sözdinler, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, Kapaklı İlçe Milli Eğitim Müdürü İrfan Danışmaz, ÇOSB Yönetim Kurulu Yedek Üyesi Ahmet Temiroğlu, ÇOSB Bölge Müdürü Mehmet Özdoğan ve Özel ÇOSB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Erkan Yalaza’nın yanı sıra okul idarecileri ve öğretmenleri katıldı.
Tanıtım toplantısında bir konuşma yapan Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, “Proje kapsamında sanayicinin dijital dönüşüm konusunda bilgi ve tecrübesini artırmak, bu konuda onlara destek olmak amacıyla 16 modülden oluşan eğitim verilecektir. 5 yıllık projeksiyonda 295 firmaya eğitim verilmesi planlanıyor. Ayrıca 150 firmanın panel ve eğitim programından yararlanarak şirketlerin dijital dönüşümü tamamlaması hedefleniyor. Projeyle Trakya’daki bütün OSB’leri projeye ortak ederek onların da çalışanlarına eğitim verilsin istedik. Meslek liselerindeki çocuklarımız da gördükleri eğitimleri uygulamalı olarak görebilecekler.
Dijital fabrika nedir? Bunu uygulamalı olarak görebilecekleri ihtiyaca cevap veren bir laboratuvar oldu burası. Trakya’daki OSB’ler, öğrenciler burada birebir uygulamalı eğitim alabilecek. Amacımız geleceğin dünyası olan dijitalleşmenin, verimliliğin çok önemli olduğu bu dönemde rekabeti, ihracatı artırabilmek. Bu nedenle laboratuvarın önemli olduğuna inanıyoruz. İnşallah Trakya Türkiye’de fark yaratacak. Sanayiye yönelik ara eleman değil aranan eleman noktasında ciddi bir kaynak oluşturacak” şeklinde konuştu.
► NİTELİKLİ İNSAN KAYNAĞI DA OLACAK
ÇOSB Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sözdinler de laboratuvar ile amaçlarının dijital dönüşümün ne olduğunu sanayiciye ve öğrencilere anlatmak olduğunu dile getirerek şunları söyledi: “Trakya Bölgesinde katma değeri, teknoloji ve bilgi yoğunluğu yüksek ürünlerin üretilmesi, küresel anlamda üst sıralara erişilmesi, yenilikçi üretim metotlarına uygun uluslararası standartlarda mesleki eğitim altyapısının oluşturulması amacıyla hazırlanarak faaliyete geçirilen bu projemiz açısından heyecan verici bir ortamı bugün sizlerle paylaşıyoruz. Sanayide Dijital Dönüşüm Eğitim ve Danışmanlık Merkezi isimli bu projemiz kapsamında burada eğitim alacak öğrencilerin ve teknik insanların, şirketlerimizin dijital dönüşümünde çok ciddi katkılar sağlayacağına inanıyoruz. Dünyanın Endüstri 4.0 olarak da tanımladığı yeni dijital ve üst teknolojik seviyeye uygun eğitimlerin bu laboratuvar kapsamında öğrencilerimize, teknik insanlara ve projemiz içeriğindeki tüm iştirakçilerimize yayılmasını planladık.
Tüm ülkemize ve diğer OSB’lere de örnek olacak bu projemizin bugünkü bölümünde yer alan Laboratuvarın devreye alınması haricinde bölgemiz firmalarında Dijitalleşme Olgunluk Araştırması çalışmalarının da halen sürdürüldüğünü, ardından dijitalleşme üst başlığında farklı eğitimlerin verileceğinin bilgisini sizlerle paylaşmak isterim.”
Projenin tanıtımının yapılmasının ardından, Siber Fiziksel Fabrika Eğitimlerine katılıp başarılı olan 9 personele sertifika verildi. Laboratuvar, Trakya’daki OSB’lere, mesleki ve teknik liselere ve ilgili meslek yüksekokullarına hizmet verecek. Proje ile dijital dönüşüm konusunda işletmelerin ihtiyaç duyduğu nitelikli insan kaynağının yetiştirilmesi ve Trakya genelinde dijital dönüşüm konusunda farkındalık oluşturularak, firmaların dijital dönüşüm süreçlerini hızlandırmaya yönelik danışmanlık verilmesi hedefleniyor.