Öne Çıkanlar Endüstri 4.0 Sao Paulo Necat Öney ÇOSB Habertürk Bakış programı Hababam Sınıfı ÇOSB

Covid-19’a karşı aşılama hedefi 20 Temmuz’a kadar yüzde 70

HABER MERKEZİ

Biontech ve Sinovac aşılarının tedarikiyle aşılamada büyük bir aşama kaydedildi. Birinci ve ikinci doz doz olanların sayısı hızla artmaya başladı. Aşı olanların toplam sayısı covid19ası.saglik.gov.tr adresinden günlük olarak izlenebilir. Bu adreste dergimiz baskıya gireceği saatlerde birinci doz aşı olanlar 36 milyon 417 bin, ikinci doz aşı olanlar ise 15 milyon 961 bin olarak gösteriliyordu. Temmuz ayı başından itibaren salgına ilişkin yasaklar kalkarken Covid-19 pandemisini önlemek için tüm insan topluluğu olan noktalara aşılama ünitesi kuruldu. Türkiye sanayisinin kalbi OSB’lerde de seyyar aşılama ekipleri görevlendirildi. Sağlık Bakanlığı yaş sınırlamasında 18 yaşa kadar “aşı olun” çağrısının ardından 50 yaş üzerindekilerin ve sağlık çalışanlarının 3. Doz aşı için randevu alabileceğini açıkladı.

YERLİ AŞI TURCOVAC

Erciyes Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aykut Özdarendeli öncülüğünde geliştirilen yerli aşıda Faz-3 aşamasına geçildi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın tanıttığı aşıya Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan TURCOVAC adı verildiğini açıkladı. Kovid-19 geçirmemiş, aşı yaptırmamış kişilerden seçilen 40 bin 822 kişi TURCOVAC’a Faz-3 aşamasında gönüllü oldu. Aşı Faz-3 aşamasını da geçip seri üretim onayı alırsa Türkiye kendi aşısını üreten 10’uncu ülke olacak. TURCOVAC Çerkezköy OSB’de kurulu Koçak Farma İlaç fabrikasında üretilecek.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Faz-1 ve Faz-2 çalışmalarında yerli aşının güvenilirliği ve etkili immün yanıtının görüldüğüne işaret ederek, "Faz-3 safhasına gelen, formülasyon olarak bundan sonra değişmeyecek olan bir aşımız artık var. Bundan sonraki safhada, Faz-3 döneminde gönüllülere yapılıp etkinliğini görmüş olacağız. İlk gönüllümüze Ankara Şehir Hastanesi’nde aşıyı yaptık. Faz-3 safhasına gelen aşının özellikle etkinliğini görmek istiyoruz ve devamında yaygın kullanıma geçilmiş olacak" dedi.

BAYRAMA KADAR NÜFUSUN YÜZDE 70’İNİ AŞILAMAK

Koca aşılama hedeflerini şöyle açıkladı: “1 Temmuz 2021 tarihi itibarıyla 50 milyon doz aşıyı geçtik. En az bir doz aşısı yapılan kişi sayısı 35 milyonu aştı. 18 yaş ve üzeri nüfusumuzun yüzde 57 kadarı aşılanmış durumda. Bayrama kadar, yani 20 Temmuz 2021’e kadar hedefimiz nüfusun yüzde 70’ini aşılamak. Aşı ihmale gelmez. Aşımızı yaptırmaya öncelik tanıyalım.”

VLP FAZ -2’YE GEÇTİ

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, 8 Mayıs 2021’de koronavirüse karşı yerli imkanlarla geliştirilen, insan klinik denemelerinin Faz-1 aşamasındaki, virüs benzeri parçacıklara dayalı (VLP) aşının ikinci dozunu yaptırdı. Varank, aşının ilk dozunu 17 Nisan'da olmuştu. Aşı gerekli onayı alarak 28 Mayıs 2021’de Faz-2 aşamasına geçti. Faz-2 çalışmasında 480 gönüllü yer alacak. Kriterleri karşılayan 18-60 yaşlarındaki gönüllülere, koldan kas içine değil deri altına aşı yapılacak.

Dünya Sağlık Örgütü listelerinde pandemiye karşı Türkiye’de 18 aşı çalışmasının yürütüldüğü yer alıyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner112

banner111

banner110

banner109

banner108

banner106