GİRAY DUDA
DEİK, Türkiye’deki teknolojileri dünyaya tanıtmak amacıyla bir çok FinTek şirketini Money20/20 organizasyonuna götürdü. Fintek şirketlerinin Money20/20’deki çalışmalarını ve kendi şirketi United Payment’in faaliyetlerini DEİK Dijital Teknolojiler İş Konseyi Fintech Komitesi Başkanı İlker Sözdinler’e sorduk.
- Sayın İlker Sözdinler, Money20/20 organizasyonunun kapsamı ve önemi nedir?
- Money20/20, dünyanın en geniş katılımlı FinTek etkinliği olarak sektörün nabzının tutulduğu, dünyadaki trendlerin belirlendiği ve öne çıkan gelişmelerin dikkatle takip edildiği çok kapsamlı bir organizasyon. Biz de yaklaşık 90 farklı ülkeden katılımcının bulunduğu Money20/20’de her yıl düzenli olarak yer alıyoruz. Bu yıl görünürlüğümüzü öne çıkarma hedefiyle, etkinliğin ana sponsorlarından olduk. Yeni marka kimliğimizi aktarmak, hedef ve stratejilerimizi duyurmak, operasyon yürüttüğümüz tüm pazarlarda yeni partnerlerle işbirliği kurmak için önemli fırsatlar elde ettik.
TEKNOLOJİLERİMİZİ GLOBALE AÇIYORUZ
- DEİK Dijital Teknolojiler İş Konseyi Fintech Komitesi olarak Türk şirketlerini Amsterdam’a getirdiniz. Bu ilk kez mi oluyor? Kaç şirket geldi?
- FinTek, ülkemiz için önemli bir sıçrama tahtası olma potansiyeli taşıyor ve bu alanda da çok ciddi çalışmalar yapılıyor. Bu doğrultuda geçtiğimiz yıl DEİK, ülkemizdeki teknolojileri globale açma vizyonuyla Dijital Teknolojiler İş Konseyi kapsamında FinTek Komitesi’ni hayata geçirdi. FinTek Komitesi Başkanı şapkamla yaklaşık bir yıldır sektördeki potansiyeli yüksek ve inovatif FinTek hizmetlerinin yurt dışına açılması konusunda çalışmalar yürütüyoruz. Hedeflerimiz çerçevesinde, bu yıl ilk defa Money 20/20’de DEİK Dijital Teknolojiler İş Konseyi çatısı altında Fintek Komitesi olarak “DEİK Pavilyonu”nu açtık. Pavilyonda gelecek vaat eden önemli 8 FinTek’in (Colendi, Figopara, Kolaybi, Secure Future, Innovance, OBSS, TRA Tech, Fimple Türkiye) etkinliğe katılmasını organize ettik. Avrupa’nın önde gelen kuruluşlarının Türk şirketlere olan ilgisi bizi heyecanlandırdı. Komite olarak Türkiye’den global FinTek şirketleri çıkarma ve onlara yurtdışında büyüme imkanları sunma hedefiyle çalışmalarımıza devam edeceğiz.
POTANSİYELİMİZ ÇOK FAZLA
- Money20/20’ye ve özellikle Türk şirketlerine ilgi nasıldı? Önemli iş görüşmeleri, bağlantıları ve sözleşmeleri yapabildiler mi? Memnun ayrıldılar mı?
- Ülkemiz, uzun yıllardır bankacılık alanında sahip olduğu bilgi birikimi ve deneyimi sayesinde birçok ülkeye göre son derece avantajlı bir konuma sahip. Ayrıca yazılımcı potansiyelimiz ve ihtiyaçlara karşı atik davranarak çözüm bulma kabiliyetimiz çok yüksek. Türk FinTeklerinin aldığı yatırımlar ve geliştirdikleri teknolojiler de gösteriyor ki; Türkiye finansal teknolojiler sektöründe çok fazla potansiyel barındırıyor. FinTek şirketleri olarak biraz daha özgüvenli bir duruş sergilemenin ve cesur adımlar atmanın ülkemizi ve sektörümüzü bambaşka bir boyuta ulaştıracağını düşünüyorum. Money 20/20’ye katılımımız da bu sebepten dolayı çok önemliydi. Etkinlikte Türkler olarak adeta çıkarma yaptık diyebilirim. Şirketlerin bir sonraki yurtdışı hamleleri için de daha iştahlı olduğunu gözlemledik. Bu etkinliğin pozitif sonuçlarını yakın dönemde daha net olarak göreceğimizi düşünüyorum.
MÜŞTERİ BEKLENTİLERİNİ KARŞILIYORUZ
- FinTek alanı insanların ve kuruluşların günlük yaşamına nasıl dokunuyor? Fintech sektörünün yakın zamandaki gelişmesi ve geleceği nasıl?
FinTek’ler esasında günümüz bankacılık sisteminin gelişen teknoloji ile birlikte özellikle müşteri tarafında oluşan beklenti ve ihtiyaçların karşılanması noktasında büyük bir boşluğu doldurmak üzere hayata geçen bir sektör. Müşterinin özelleştirilmiş bir şekilde hızlı, kolay ve güvenli finansal hizmetlerle buluşmasını sağlayan bir araç olarak bugüne kadar hizmet veren FinTek’ler, gelecekte de değişen beklentilere ayak uydurarak hayatımızın her alanında, iş dünyasının her köşesinde varlığını sürdürecek.
TERCİHLER CEP TELEFONUNA DOĞRU
FinTek ‘in bu döneminde, ödeme yöntemlerine yönelik tercihin cep telefonu uygulaması ya da dijital cüzdana evrildiğini görüyoruz. FIS tarafından bu yıl yayınlanan Global Ödemeler Raporu’na göre 2026 yılına kadar nakit ödemelerin yüzde 6’lık azalmaya gideceği öngörülüyor. Ama nakitsiz toplum olmaya daha çok uzun yolumuz var. Ayrıca tüm dünyada cüzdan kullanımı FinTek sektörünün en hızlı büyüyen alanı olurken, Türkiye’de de giderek önem kazandığını görüyoruz.
AÇIK BANKACILIK BÜYÜYECEK
Son olarak da şu an tüm sektörün göz bebeği olan açık bankacılığı unutmamak lazım. Ocak 2023 itibarıyla ülkemizde başlayan Açık Bankacılık, henüz potansiyelini ortaya çıkarmış değil. Önümüzdeki yıllarda sektör oyuncularının müşterilerine çok daha kişiselleştirilmiş deneyim sunmasını sağlayacak, kullanıcılarınsa finansal araçları daha etkin kullanmalarına olanak tanıyacak bir alan.
ÖDEMENİN HER NOKTASINDA VARIZ
- Şirketiniz United Payment’ı bize tanıtır mısınız? Ne tür çalışmalar yapıyorsunuz?
- Türkiye’nin ilk elektronik para şirketlerinden United Payment olarak, global şirketlerden bankalara, kobilerden kamu kurumlarına kadar birçok kurumun finansal teknoloji alanındaki ihtiyaçlarını orkestra ediyoruz. Ödemenin her noktasında, parayla ilgili her işte, tüm FinTek çözümlerini yüksek teknolojili ürünlerimizle tek çatı altında sunuyoruz.
Operasyonlarımızı Türkiye, Azerbaycan, Gürcistan, Romanya ve İngiltere olmak üzere 5 ülkede yürüterek, iş ortaklarımızın finansal düğümlerini çözüyoruz. Sanal veya fiziksel kartlar, ödeme altyapı çözümleri, linkle ödeme, kart saklama, POS çözümleri, para transferi, cüzdan çözümleri, nakit yönetimi, check-out entegrasyonu, pazar yeri ödeme çözümleri, fatura ödeme, sadakat çözümleri ve çok daha fazlasını sunuyoruz. Şu anda 15 milyon son kullanıcıya hizmet veriyoruz. 2023 yılında da işlem hacmimizi 80 milyar TL’ye, kullanıcı sayımızı 20 milyona çıkarmayı hedefliyoruz.
BÖLGESEL GÜÇ OLMAYI HEDEFLİYORUZ
- Eski adınız olan Birleşik Ödeme’yi değiştirdiniz United Payment yaptınız. Birçok ülkede temsilcilikler kurdunuz. Bütün bunları nasıl bir gelecek ve vizyon planlayarak yaptınız. Bu değişimin felsefesini bizimle paylaşır mısınız?
Şirketimiz, 2010 yılından bu yana FinTek sektörünün doğuşuna paralel olarak pek çok gelişime önderlik etti ve önemli adımlar kat etti. Birleşik Ödeme ismimizle çıktığımız bu yolda hayallerimiz yaptığımız işten, geliştirdiğimiz teknolojilerden her zaman büyük oldu ve şirketin boyu sınırları aştı. Tabii bu süreçte şirket ile birlikte sektör de gelişti, yatırımcı ve müşteri beklentileri değişti. Sektörde marka gücü başarılı birçok son kullanıcıya hizmet veren marka doğdu. Yatırımcı daha sürdürülebilir, regülasyona uyumlu ve marka gücü yüksek şirketlere odaklanırken; müşteriler daha kişiselleştirilmiş çözümler sunan teknolojilere sıcak bakmaya başladılar.
Tam da bu noktada United Payment olarak çok doğru bir zamanda bu değişimi hayata geçirdiğimize inanıyoruz. Bölgesel güç olma stratejimiz kapsamında marka gücümüzü ön plana çıkararak, doğru stratejiyle ilerleyişimizi sürdürmeyi hedefliyoruz. Bu hedefimiz bizi United Payment olmaya yöneltti.
LONDRA BİZE YENİ KAPILAR AÇIYOR
- Avrupa’nın en önemli kentlerinden Londra’da ofis kurdunuz. Çok büyük bir hızla ilerleyen ödemeler sisteminin Türkiye ve Avrupa’daki durumunu, yapılanları, ilerleyişini ve beklentilerinizi sorabilir miyiz?
- Londra FinTek dünyasının kalbinin attığı yer. Biz de 2023’e Londra’da birçok başarı hikayesinin doğuşuna şahitlik eden Level39’da ofisimizi açarak etkili bir giriş yaptık. Bölgenin lider FinTek şirketi olma vizyonumuz kapsamında Londra, bana ve ekibime ilham veriyor, birçok iş birliği kapısını açıyor.
Ödeme sistemleri alanında ise dünya, şu anda bizim de yoğun yatırım yaptığımız ve öncülüğünü üstlendiğimiz görünmez finans ve açık bankacılığa odaklanmış durumda. Tüm dünyada regülasyonlara yönelik çözümler çok fazla gündem konusu olmayı sürdürüyor. Ödeme sistemleri, hız, kolaylık ve güvenlik noktalarında yapılabilecekleri konuşuyor. Paranın demokratikleştirilmesi, ödeme sistemlerinin dijitalleşmesi ve özellikle bankada hesabı bulunmayan kesimlere hizmet götürülmesi noktasında hayata geçirilen yenilikler, sektöre yön veriyor.
SIRADA DUBAİ, KAZAKİSTAN VE ÖZBEKİSTAN VAR
- Ödemeler sistemi faaliyetlerinizi hangi ülkelere taşımak istiyorsunuz? Bu girişimler, ülke mevzuatları açısından kolayca gerçekleşebiliyor mu?
- United Payment olarak bölgesel liderliği hedefliyoruz ve faaliyet göstereceğimiz ülkeleri bu doğrultuda değerlendiriyoruz. Şu an operasyonlarımızı yürüttüğümüz Azerbaycan, Gürcistan, Romanya ile hali hazırda bölgeyi domine ediyoruz.
Elbette her ülkenin farklı kültürü ve çalışma sistemi bulunuyor ve lisans süreçleri de hayli uğraştırıcı olabiliyor. Bu noktada biz öncelikli olarak ABD veya Avrupa değil, FinTek konusunda potansiyeli yüksel bölge ülkelerini tercih ediyoruz. Bu süreçte yurtdışında iş ortaklarımızla sürdürdüğümüz güçlü iş birlikleri önemli bir katkı sunuyor. Bir diğer önemli konu da giriş yaptığımız her ülkede, o ülkenin dinamiklerine hakim, ülkeyi tanıyan, başarılı yerel yöneticilerle birlikte çalışıyor olmamız. Bu stratejimizin, başarılarımızda büyük bir etkisi olduğunu söyleyebilirim.
Önümüzdeki süreçte aralarında Dubai, Özbekistan, Kazakistan’ın da bulunduğu ülkelere açılımımızı sürdüreceğiz.
TEKNOLOJİYİ ÖNDEN ŞEKİLLENDİRİYORLAR
- FinTek sektörü açısından, Hükümetten mevzuat, teşvik, destek gibi konularda beklenti ve talepleriniz var mı?
- Ülkemizin ve devlet yöneticilerimizin son dönemde FinTek alanında çok ciddi çalışmalar ve sektörü olumlu yönde etkileyecek düzenlemeler üzerinde çalıştığını biliyoruz. Özellikle son üç yıldır yapılan düzenlemeler, teknolojiyi geriden takip etmenin ötesinde önden şekillendirirken, çalışmaları devam eden “Milli Fintek Stratejisi” de birçok güzel gelişmenin habercisi. Bu konuda hep beraber çalışmaya devam edeceğiz. Tıpkı bankacılık sektöründeki başarılarımız gibi FinTek sektöründe de dünya çapında ses getiren gelişmeleri yaşayacağımıza inanıyorum.