Öne Çıkanlar ÇOSB Kreş ve Gündüz Bakımevi İKV BAŞKANI AYHAN ZEYTİNOĞLU KPMG TÜRKİYE Sinem Cantürk TÜRK Eximbank irtibat bürosu açıldı GİRAY DUDA

Temiroğlu: TAREKS zorunlu bir uygulama ancak zaman kaybı önlenmeli

Tekstil, konfeksiyon ve deri ürünlerinde uygulanacak "Dış Ticarette Risk Esaslı Kontrol Sistemi TAREKS" yıl başında yürürlüğe girdi. Konuyla ilgili, uzun yıllar Tekstil Terbiye Sanayicileri Derneği’nin (TTTSD) başkanlığını da yapmış olan TTTSD Yönetim Kurulu Üyesi ve LC Waikiki Grubu'na bağlı Özen Mensucat kumaş boyama fabrikası yönetim kurulu başkanı Dr. Ahmet Temiroğlu'nun TAREKS’e ilişkin değerlendirmesini aldık.

Temiroğlu, “Günümüzde dijital uygulamaların çok yaygın olarak kullanıldığı göz önüne alındığında, böyle bir uygulamanın da zorunlu olduğunu belirtmek isterim” dedi. Ancak bu sürecin iyi yönetilmesi ve ilk başta çıkabilecek aksamaların süratle onarılması gerektiğini de bildiren Temiroğlu sözlerine şöyle devam etti: “TAREKS, uygulamasında, ithal ve ihraç edilen ürünlerin güvenlik, kalite ve standartlara uygunluğunun gelişen dijital teknolojiler kullanılarak denetlenmesi öncelikle süreçlerin hızını artırmalı ve ithalat ve ithalatçılarımıza zaman kazandırmalıdır. Özellikle ithalat ve ihracat süreçlerinde her parti ürünün denetlenmesi yerine buradaki web tabanlı program sayesinde, yalnızca riskli olarak tanımlanmış ürünlerin denetlenmesi ve test laboratuvarlarına gönderilmesi zaman harcamasını azaltacak gibi görünüyor. Ancak burada çok önemli bir nokta var. Şimdiye dek özellikle tekstil ürünlerinin denetlenmesinde laboratuvar olarak İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Biriliği’ne (İHKİB) bağlı EKOTEKS laboratuvarı kullanılmaktaydı. İşadamları tarafından yönetilen bu laboratuvarda işler çok hızlı götürülerek sanayiciye zaman konusunda büyük katkılar sağlanıyordu. Örneğin numuneler alınarak test sonuçları beklenmeksizin ithalatçının ithalatı gerçekleştirmesine müsaade ediliyordu. Seyrek de olsa test sonuçlarında problem çıkan sorunlu ithalatlar iptal edilerek esas amaç yani sorunlu malların ülkemize girmesini engellemek amacı gerçekleşmiş oluyordu. Ancak öte yandan sorunlu olmayan büyük ekseriyetteki malların da test sonuçları beklenmeksizin ithalatı hızla gerçekleşiyordu. Yeni uygulama ile TAREKS istemine geçildikten sonra muhtelif farklı laboratuvarlar yerine özellikle Marmara bölgesindeki tekstil ürünleri denetimlerinde yine EKOTEKS laboratuvarının kullanılmasını öneriyorum. Sistem olarak TAREKS’in kullanılması çok doğru, gerekli ve hatta zorunluluk .Bu açıdan çok olumlu bir sürecin başlayacağına inanıyorum. Ancak muhtelif laboratuvarlarda yaşanabilecek zaman kayıpları konusunda endişelerim var. Bu hususun dikkate alınmasını dilerim”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner112

banner111

banner110

banner109

banner108

banner106