Öne Çıkanlar GİRAY DUDA Ali Yerlikaya Türkonfed ÇOSB Mesleki ve Teknik Lisesi rol model oldu Prof. Dr. Abdurrahman Satman

Temiz enerji için yeni nesil nükleer santrallere öncülük ediyoruz

Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir, “İklim anlaşmaları ve yeşil dönüşümün sanayinin gündeminde her zamankinden daha fazla yer aldığı bu dönemde, nükleer santrallerle güç üretiminin dünyanın ihtiyaç duyduğu temiz, karbonsuz ve sürdürülebilir enerji için akla gelen ilk seçenek olduğu kaçınılmazdır” dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı destekleriyle Ankara Sanayi Odası ve Nükleer Sanayi Derneği (NSD) tarafından hayata geçirilen 4. Nükleer Santraller Fuarı ve 8. Nükleer Santraller Zirvesi (NPPES), 8-9 Haziran 2022 tarihlerinde İstanbul’da düzenlendi.

Zirvenin açılışında konuşan ASO Başkanı Nurettin Özdebir, nükleer enerjide yerli üretimin önemine dikkat çekti. Özdebir, geçen yıl sanal olarak gerçekleşen zirvenin ardından bu yıl bu etkinliğin sekizincisinde yüz yüze buluşmaktan büyük bir memnuniyet duyduğunu, Ankara Sanayi Odası olarak, Nükleer Sanayi Derneği ile birlikte gerçekleştirilen bu organizasyonda yer almaktan mutlu olduğunu belirtti.

ASO NÜKSAK, İLK VE TEK NÜKLEER KÜMELENMEDİR

Ankara Sanayi Odası’nın her dönemde ülkemizin ekonomik ve teknolojik gelişimine katkı sağlamaya çalıştığını ve çeşitli alanlarda sürdürdüğü faaliyetlere nükleer endüstriyi de eklediğini belirterek ASO NÜKSAK projesi hakkında şu bilgileri verdi:

“2017 yılından bu yana Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın destek programı kapsamında NÜKSAK Nükleer Sanayi Kümelenmesi Projesi (ASO NÜKSAK) ile çalışmalarımızı ivmelendirdik. ASO NÜKSAK, Türkiye'de nükleer sanayi konusunda ilk ve tek nükleer küme olup ‘milli küme' olarak adlandırılan özel bir çalışmadır. 'Milli kümede yer alan Ankara, İstanbul, Kocaeli, Bursa ve Adana’dan üyelerimiz; başta Akkuyu Nükleer Güç Santrali olmak üzere nükleer tedarik zincirinin bir parçası olmak üzere eğitim, belgelendirme, danışmanlık ve altyapı konularında önemli çalışmalar gerçekleştirdi. Birçoğu Akkuyu sahasında aktif olarak çalışmalarına devam ediyor.

İŞBİRLİĞİ VE ANLAŞMALARIMIZ BİRBİRİNİ İZLİYOR

Günümüze uzanan süreçte Fransız Uluslararası Nükleer Enerji Enstitüsü I2EN, Çek Enerji Endüstrisi Birliği CPIA, Rosatom Teknik Akademisi ve Rus Malzeme Test Grubu Cniitmash ile iyi niyet anlaşmaları imzaladık ve koordinasyonumuz kesintisiz devam ediyor. Bu yıl da Rosatom Teknik Akademisi’yle olan anlaşmamızı yeni kapsamıyla güncelledik. Ankara Sanayi Odası olarak ayrıca, Türkiye için gerçek ve güçlü bir alternatif teknoloji olduğuna inandığımız ergimiş tuz reaktörü (molten salt reactor-msr) ile ilgili kamuoyunda farkındalık yaratan ilk adımları attığımızı gururla belirtmek isterim. Ankara Sanayi Odası; bu teknolojiye yönelik çalışmaları hızlandırmak amacıyla Türk akademisyenleri, sanayi, siyaset ve Hükümet temsilcilerini çok sayıda toplantı ile bir araya getirdi ve çok yakın zamanda bu alanda önemli bir gelişmeye imza atacağız.

ERGİMİŞ TUZ REAKTÖRLERİ ÇOK GÜVENLİ

İklim anlaşmaları ve yeşil dönüşümün sanayinin gündeminde her zamankinden daha fazla yer aldığı bu dönemde, nükleer santrallerle güç üretiminin dünyanın ihtiyaç duyduğu temiz, karbonsuz ve sürdürülebilir enerji için akla gelen ilk seçenek olduğu kaçınılmazdır. Nükleer enerji alanında daha az silahlanma riski taşıyan, daha güvenli teknolojilere ihtiyaç bulunmaktadır. Öncülük ettiğimiz yeni nesil ergimiş tuz reaktörleri (ETR) bu ihtiyaçların cevabı olacaktır. ETR’ler konusunda bütün dünyada önemli çalışmalar bulunmaktadır. Çin tamamen devlete ait bir projeyle Amerika Birleşik Devletleri ve Danimarka ise devletin tam desteğiyle özel sektör girişimine ticari ergimiş tuz reaktörü (ETR) tasarımlarını açıkladılar. Bu ülkelerde ilk ticari reaktörlerin inşaatının 2030 yılına kadar tamamlanması hedefleniyor.

SANAYİCİMİZİN TEKNOLOJİK SEVİYESİ YETERLİ

Dünya Nükleer Birliği, ETR'lerini özellikle enerji ihtiyacı yüksek, coğrafi konumu itibari ile enerji erişimi kısıtlı ve kurak bir iklime sahip olan bölgeler için önemli bir enerji kaynağı olarak gösteriyor. Bu noktada Türkiye’de devam eden çalışmaları, ASO olarak çok doğru bir zamanlamayla kamu kurumlarımızla beraber takip ediyor, sanayimiz için öncü bir yol çiziyoruz. Türkiye olarak bu konuda geç kalmamamız için elimizden gelen çabayı da göstereceğiz. Türk sanayicisinin teknolojik seviyesi, bilgi birikimi ve üretim kabiliyeti bu projeyi başarıyla gerçekleştirebilecek niteliktedir.”

DÜNYADA ETR’LERE BÜYÜK İLGİ VAR

ASO Başkanı Özdebir, Dünya Nükleer Birliği’nin, toryum ETR’lerini özellikle enerji ihtiyacı yüksek, coğrafi konumu itibarıyla enerji erişimi kısıtlı ve kurak bir iklime sahip olan bölgeler için önemli bir enerji kaynağı olarak gösterdiğini vurguladı. Özdebir, çeşitli ülkelerin ETR’ler hakkında yürüttüğü projelerle ilgili şu bilgileri verdi:

“Fransa, Hindistan, Japonya ve Norveç’in de ETR üzerinde çalıştığı biliniyor. Bu ülkelerden hiçbiri henüz ticari reaktör planlarını açıklamadı ancak bilimsel çalışmalar son hızıyla devam ediyor.

Diğer yandan yakın zamanda uluslararası basında Avrupa’nın nükleer enerjiden vaz geçmeye yönelik planlarının rafa kalkacağına dair dikkat çeken açıklamalar geldi. AB’nin en önemli nükleer enerji üreticisi Fransa 14 yeni nükleer santral inşa etmeyi hedefliyor. Belçika son dönemde iki nükleer reaktörünün ömrünü 10 yıl daha uzatma kararı aldı ve nükleer enerjiden tamamen vazgeçme planlarını terk etti.

Polonya ve Romanya, küçük ancak daha yeni teknolojiler kullanan hızlı reaktörler üzerinde çalışıyor. İngiltere eski nükleer reaktörlerinin çoğunu devre dışı bırakmış olsa da yeni tesisler yapmayı planlıyor.

Uluslararası Enerji Ajansı, nükleer endüstrinin talebi karşılamak ve iklim değişikliğiyle ilgili hedefleri yakalamak için mevcut kapasitesinin iki katına çıkarılması gerektiğinin altını çiziyor. Bu gelişmeler çalışmalarımızın doğru yönde olduğunun göstergeleri.”

NÜKLEER ENERJİDE ASO İLE FİGES İŞBİRLİĞİ

Ankara Sanayi Odası ile FİGES Mühendislik A.Ş. arasında İstanbul’da düzenlenen 4. Nükleer Santraller Fuarı ve 8. Zirve kapsamında işbirliği anlaşması imzalandı.

İşbirliği anlaşması Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kaçır şahitliğinde ASO Başkanı Nurettin Özdebir ve FİGES Yönetim Kurulu Başkanı Tarık Öğüt arasında imzalandı.

Anlaşmaya göre: Türkiye ve ilgili coğrafyalarda başta ergimiş tuz reaktörleri olmak üzere nükleer teknoloji ve tedarik zincirini ilgilendiren teknolojik alanlarda işbirlikleri geliştirilecek. Ayrıca Nükleer reaktör teknolojileri ve bunlarla kısıtlı kalmamak üzere mühendislik, imalat ve inovasyon alanlarında Türkiye ve ilgili coğrafyalarda katma değer yaratacak imkanların araştırılması, ortak iş imkanlarının değerlendirilmesi ve hayata geçirilmesinde birlikte faaliyetler yürütülecek.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner114

banner113

banner112

banner111

banner110

banner109

banner108

banner107

banner106