Öne Çıkanlar Emeritus Profesör İlter Turan Konkordato AB Türkonfed Mustafa Varank

‘Türkiye’yi bütüncül bir teknoloji üretim merkezi haline getirmeliyiz’

HABER MERKEZİ

Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) ve Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD) işbirliğinde hazırlanan ve Deloitte Digital’in içerik desteği sağladığı “Türkiye’nin 2. Yüzyılında Yüksek Teknoloji İçin Eylem Çağrısı” raporunun Ankara tanıtım toplantısı TÜSİAD Ankara Temsilciliği’nde gerçekleşti.

Raporda yenilikçi politikaların geliştirilmesinden finansal desteklere, altyapıdan yetkin insan kaynağına kadar, Türkiye’ye yüksek teknoloji atılımı sağlayacak tüm kaldıraçlar için, mevcutta atılan adımların yanı sıra diğer aksiyonlara yönelik Eylem Çağrısı’na da yer verildi.

ÇAĞRI RAPORUNUN İÇERİĞİ

TÜSİAD Ankara Temsilcisi Barış Urhan’ın hoş geldiniz konuşması ile başlayan etkinlikte, “Global Trendler ve Rapor Bulguları” sunumu Deloitte Danışmanlık Lideri Hakan Göl ve TÜBİSAD Yönetim Kurulu Üyesi ve TÜSİAD Dijital Ekonomi Stratejileri Çalışma Grubu Başkanı Burak Aydın tarafından yapıldı.

TÜBİSAD Yönetim Kurulu Üyesi ve TÜSİAD Dijital Ekonomi Stratejileri Çalışma Grubu Başkanı Burak Aydın konuşmasında “Cumhuriyet’in 2. Yüzyılında yüksek teknoloji odağında ülkemizin kalkınmasına ve gerekli adımların atılmasına katkı sağlayabilmek amacıyla TÜSİAD ve TÜBİSAD olarak Türkiye’nin 2. Yüzyılında Yüksek Teknoloji için Eylem Çağrısı Raporunu hazırladık. Rapor, bu vizyona katkı sağlayacak eylem alanları ve somut önerileri içeriyor” ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE’NİN NELERE İHTİYACI VAR?

Ülkemizin rekabetçilik gücünün ve gelişmişlik düzeyinin artırılmasına yönelik hayata geçirilen çalışmalar kapsamında ortaya konan raporun sunumunun ardından, “Türkiye’nin Yüksek Teknoloji Atılımını Gerçekleştirmesi için Nelere İhtiyacı Var?” paneli başladı. Ankara Tekmer & LEAP Investment CEO ve Ortak Kurcusu İmran Gürakan’ın moderatörlüğünde gerçekleşen panelin konuşmacıları TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Dijital Türkiye Yuvarlak Masası Eş Başkanı Perihan İnci, TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Dijital Türkiye Yuvarlak Masası Eş Başkanı H. Çağatay Özdoğru oldu.

‘İNSAN YETKİNLİĞİNİ EN ÜST SEVİYEYE ÇIKARMALIYIZ’

TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Dijital Türkiye Yuvarlak Masası Eş Başkanı Perihan İnci konuşmasında, “Dijital dönüşümle birlikte mevcut sektörlerin tanımı değişirken alışık olmadığımız yeni endüstriler de eşzamanlı olarak doğuyor. Teknolojik dönüşümün tüm değer zincirinde sağlanması, hem teknolojiyi üretme hem de etkin şekilde faydalanma ancak bunu mümkün kılacak nitelikli insan kaynağı ile olabilir. Dijital ekonominin gerektirdiği teknoloji ve insan yetkinliğini en üst seviyeye çıkarmamız kritik önemde” ifadelerine yer verdi.

‘TÜM TÜRKİYE TEKNOPARK OLMALI’

TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Dijital Türkiye Yuvarlak Masası Eş Başkanı H. Çağatay Özdoğru ise konuyla ilgili değerlendirmesinde “Geleceğin ekonomisi teknoloji ve dijitalleşme ile şekilleniyor. Küresel tedarik zincirinin önemli bir aktörü olan iş dünyası ve altyapının ulaştığı seviye önemli bir temel oluşturuyor. Çağın dinamiğini kaçırmamak için yüksek teknoloji odağında dijitalleşmeyi odağımıza almalıyız. Genç ve dinamik beşeri sermayemizin dijital dönüşüm ekosisteminin güçlü bileşenleri olmasını sağlamalıyız. Tüm Türkiye’nin teknopark olmasını hedeflemeliyiz.” dedi.

‘TÜRKİYE TEKNOLOJİ EĞİTİM MERKEZİNE DÖNÜŞMELİ’

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan, konuşmasında şunları söyledi:

“Cumhuriyetimizin yüzüncü yılını kutladığımız bu sene, ülkemiz için önemli bir eşiği temsil ediyor. Geleceğin ekonomisi teknoloji ve dijitalleşme ile şekilleniyor. Rekabet kuralları yeniden yazılırken yarının ekonomisine hazırlıklı olmalıyız. TÜSİAD olarak biz bu çerçevede teknolojiyi ve dijitalleşmeyi çalışmalarımızın önemli taşıyıcı kolonlarından birisi yaptık. Çağın dinamiğini kaçırmamak, ileri ülkelerin gerisinde kalmamak için tüm kaynaklarımızla ve acilen, bilim ve teknolojik ilerlemeyi temel alacak adımları atacak bir seferberlik içine girmemiz gerektiğine inanıyoruz.

‘KOORDİNELİ BİR YAKLAŞIMLA HAREKET ETMELİYİZ’

Bugün TÜSİAD-TÜBİSAD işbirliğiyle paylaştığımız raporumuzda da Türkiye’nin yüksek teknoloji ile hayata geçirebileceği potansiyeli ve bu hedef için kritik gördüğümüz eylem çağrımızı sizinle paylaşıyoruz. Türkiye’yi her bölgesi ile bütüncül bir teknoloji üretim merkezi haline getirmeliyiz. Dijital dönüşümü hızlandırmak için mevcut durumda özel sektör ve kamu önemli adımlar atıyor. Bu alanda başarılı olabilmek için üst seviyede sahipliğe ve koordineli bir yaklaşımla hareket etmeye ihtiyaç var. Kamu, özel sektör ve akademi işbirliğinde gerekli çalışmaların yapılması çok önemli. Özel sektörü yönlendirebilecek kamu politikalarını ve destekleri ortak akılla bütüncül bir şekilde yeniden kurgulamalıyız.

‘KARŞILIKSIZ DESTEK VEREN İLK 5 ÜLKE ARASINDAYIZ’

TÜBİSAD Genel Başkanı Levent Kızıltan ise, “Kamunun gerçekleştirdiği birçok konu olduğunu göz ardı etmemek lazım. Teşvikler de aslında yatırımın bir parçası. Dünyada karşılıksız destek veren ilk 5 ülke arasında yer alıyoruz. Bu teşvik mekanizmasının bizde yarattığı Ar-Ge ve inovasyona baktığımızda zıt bir kutupta olduğunu görüyoruz. Gelişmiş ülkeler teşvik mekanizmalarını minimum kullanırken, inanılmaz bir Ar-Ge, inovasyon ve kişisel verimlilik yaratmışlar. Oysa biz bunu yaratamıyoruz. Neden? Bu kadar fon kurulmuşken bizim teşvik ve yatırım sistemlerimizde yanlışlık mı var? Geçmişte Türkiye Sınai Kalkınma Bankası vardı. Öyle bir mekanizmaydı ki sanayicilerimiz üretimi geliştirmek, fabrikalarını kurmak için uygun koşullarda kredi alırlardı. Bütün bu fonları Teknoloji Geliştirme Bankası adı altında oluşturmuş olsak, dolayısıyla fonlar birbirini besliyor olacak. Yapılanları iyi bir mekanizmayla toparlamak, çarpıcı sonuçlar verecektir. Fırsat eşitliğini sağlamak zorundayız. İstanbul’a gelmekte zorlanan gençlere yaşadığı yerlerde çalışabilecekleri şekilde istihdam yaratmak zorundayız. Üniversitelerin sayısını değil niteliğini artırmalıyız.” diye konuştu.

‘HERŞEY ÇOK HIZLI DEĞİŞECEK’

Dönüşüme dikkat çeken Kızıltan, “Yapay zekayla karşımıza hem çok iyi hem de çok kötü şeyler çıkacak. Dünya bambaşka bir yöne gidebilir. Yüzde 19 düzeyinde meslek, yüzde 50 düzeyinde meslekler değişecek. Değişmeyen tek şey değişim değil dönüşüm. Kırılım çağına girmekteyiz. Bu dönemden itibaren hiçbir şey geçmişteki hızıyla değişmeyecek. Çok daha hızlı değişecek. Hayatımızın bütün bölümleri de değişecek. Teknolojiye yatırım yaparken Türkiye'yi ve Türkiye’nin geleceğini düşünüyoruz ama dünyanın geleceğinden uzak olmadan. Geleceğin Türkiye’sini şekillendirmeye çalışan insanlar olarak yönümüz bilimin yönü, yolumuz teknoloji yolu, hayatta en hakiki mürşit de ilimdir” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner112

banner111

banner110

banner109

banner108

banner106