Öne Çıkanlar Anjelika Akbar Prof. Dr. Taner Berksoy GİRAY DUDA AB İKV BAŞKANI AYHAN ZEYTİNOĞLU

İMKB’YE YERLİ VE YABANCI RAKİP GELİYOR
GİRAY DUDA

Türkiye’nin en özel kuruluşlarından birisi olan İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nın (İMKB) bir süre önce gündeme gelen özelleştirilmesinde yeni Sermaye Piyasası Kanunu’nun meclisten çıkması bekleniyor.
İMKB Başkan Yardımcısı Ali Çöplü, yeni yasa ile İMKB’ye rakip menkul kıymetler borsaları kurulmasına olanak tanındığını belirtiyor. Özelleştirme için önce anonim şirket haline gelecek İMKB, daha sonra verilecek karara göre ya blok olarak ya da belli bir hisse oranında satılacak. Çöplü’ye, ‘Global Sanayici’ adına satış değerini artıracak organizasyon çalışmalarına şimdiden başlanan İMKB’nin gelecek dönemdeki durumunu sorduk.
- İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda yabancı yatırımcıların payının oranı sık sık tartışmalara neden olur. İsterseniz buradan başlayalım. Şu anda borsada yabancı-yerli payı ne kadar?
-Piyasadaki hisse senetlerinin yüzde 63’ünü yabancılar ellerinde bulunduruyor.
25 YENİ ŞİRKET HALKA AÇILDI
- Yakın zamanda bu oran aşağıya inmiş galiba...
- Evet, azaldı. Birkaç ay önce yüzde 67-68 dolayında idi. Belli durum ve olaylara göre biliyorsunuz inip çıkıyor. Geçenlerde bazı blok satışlar oldu. Arcelor Mittal diye bir Hindistan şirketi, Ereğli Demir Çelik’in yüzde 10’unu sattı. Yapı Kredi’de de blok satış oldu. Böylece yabancı payı sürekli olarak değişebiliyor. Hatırladığım kadarıyla yüzde 72’ye kadar çıkmıştı. Bu büyüklük biraz pastanın büyüklüğüne göre değişiyor. Yüzde 70’ler olduğunda pasta daha küçüktü ve bugün elbette daha büyük. Bizde işlem gören
artıyor. Bu yıl ilk sekiz ayda 25 yeni şirket halka açıldı.
CİDDİ BİR TANITIM KAMPANYASI YÜRÜTÜYORUZ
- Bu ay başında yatırım araçlarının reel getirileri açıklandı ve bir de baktık ki İMKB 100’ün getirisi herkesi geçmiş ve altın, döviz, faize fark atmış. Yıl içinde sık sık altın konuşuldu. Dolar ve euro zaman zaman gündeme geldi. Borsanın bu artışı nasıl oldu da gözlerden uzak kaldı?
- Ben İMKB’de göreve başlayalı 6 ay oldu. Daha önce Merkez Bankası’nda idim. Buraya geldikten sonraki yoğun temaslarımda Türkiye’ye ilginin çok arttığını, her türlü yatırımcının Türkiye piyasalarına girmek için uğraştığını bizzat kendi gözlerimle gördüm.
Biz başkanımız İbrahim Turhan’ın öncülüğünde ciddi bir tanıtım kampanyası yapıyoruz. Hem Türkiye’yi hem İMKB’yi tanıtma adına. Yurt dışındaki organizasyonlar da Türkiye’ye büyük teveccüh gösteriyorlar. Tabii bu ilginin asıl nedeni burada iyi kazanç sağlayacak olmaları. Bence endeksin artması da onun bir yansıması. Yabancıların gözü sürekli üzerimizde. Çünkü dünyada global resesyon, çok düşük büyümeler var iken Türkiye hala büyümeye devam ediyor. Geçtiğimiz iki sene yüzde 8-9’larda iken bu yıl yüzde 4 büyüme bekleniyor ama batı ülkeleri biliyorsunuz hiç büyümüyor. Dünyanın bir çok ülkesinde şu anda negatif büyümeler var. Bütün bunlar nedeniyle ellerinde kapital olanların Türkiye’ye iştahı kabarıyor tabiri caizse. Bence İMKB’nin getirisinin yüksek olmasının sebebi de o. Talep oldukça fiyatlar da artıyor.
Geçen hafta İstanbul’da Asya Borsaları Konferansı yaptık. Bir cazibe merkezi olduğu için doğu ülkelerinden çok katılım oldu. Mesela Singapur’daki aracı kurum İstanbul’da bir temsilcilik açtı. Singapur borsasının yönetim kurulu üyesi de geldi toplantıya. Katılımcıları bir günlük konferansın ardından Kapadokya turuna götürdük.
Aynı şekilde Haziran ayında Dünya Borsalar Birliği (World Federation of Exchanges) adlı kuruluşun yıllık toplantısı Türkiye’de yapıldı. İMKB de bu toplantıya sponsor oldu. Bu uluslararası temaslar arttıkça yurt dışından gelen fon ve yatırımcılar da artıyor. Dün ABD’den bir arkadaşım bana e-posta gönderdi ve ‘200 milyon dolarlık bir venture capital (risk sermayesi) şirketi Türkiye’ye gelmek istiyor. Sizinle görüştürebilir miyiz’ diye sordu. Biz de ‘tabii ki gelsin buradaki aracı kurumlara yönlendiririz’ diye yanıt verdik. İnşallah böyle devam eder. ABD’de şu anda faizler sıfır dolayında. Ben uzun yıllar o ülkede kaldım. Yatırıma yönlendirilebilecek çok para var. Zaten ülkemizin notu artsa o para katlanarak büyüyecek.
VADELİ KONTRAT LİSANSI İMKB’YE VERİLDİ
Bu arada biz sermaye piyasalarını iyileştirmek adına da bir çok adım atıyoruz. Sağolsun Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve hükümetimiz de bizi destekliyor. İMKB Başkanı ile yakın çalışmalar yapıyorlar. Hisse senedine dayalı vadeli kontrat diye opsiyonlar diye bir ürün var. Onların lisansı iki hafta önce bize verildi. Şimdi yoğun bir çalışma dönemindeyiz ve yıl sonuna kadar onu açmayı planlıyoruz. O da bizim ürün çeşitliliğimizi artıracak yurt dışından gelecek fonların
artmasını sağlayacak. Özellikle Amerika’da yatırım stratejileri o kadar komplikedir ki yatırımcı sadece hisse senedini almakla kalmıyor, onun üzerine yazılı vadeli kontratları da stratejik olarak satın alıyor. Bizim bu ayağımız eksikti ve onu da tamamlamış olacağız.
HEDİYELİ HALKA ARZ SEFERBERLİĞİ
- İMKB’ye daha çok şirketin gelmesi için ne tür tanıtım çalışmaları yapıyorsunuz?
- Bu çalışmaların aslında birkaç bacağı var. Birincisi bizde işlem gören şirket sayısını artırmak. İkincisi de bunlara yatırım yapacak bireysel ya da tüzel kişilerin sayısını artırmak. Bizim bunların her ikisini de kapsayan Halk Arz Seferberliği diye bir çalışmamız var.
- Bir de konuyla ilgili bir web sitesi kurulmuş.
- Evet, www.bilincliyatirimci.org diye de bir web sitesi kurduk. Halka arzların derslerini koyduk ve siteye girip gerekeni yapanlara kura ile hediye de veriyoruz.
Bu kapsamda Anadolu’da seri toplantılar yapıyoruz. Başkan ve başkan yardımcılarımız Ekim’de Kayseri’de, daha sonra Trabzon’da ve Gaziantep’te tanıtımlara katılacaklar. Oraya giderek İMKB’de olmanın avantajlarını, sermaye piyasasından fon bulmanın onlara neler sağladığını anlatıyoruz. Bir yandan da bilinçlendirmeye çalışıyoruz. Hedefimiz, 2023 yılında 1.000 şirkete ulaşmak. Bu bizim başkan beyin de telaffuz ettiği bir rakam. Şu anda 398 şirketimiz var halka açık. Potansiyelimiz olduğuna da inanıyoruz. Çünkü, Türkiye’nin en büyük 1.000 şirketine bakıldığında şu anda bizde işlem gören şirket sayısı 130 dolayında ve yüzde 13’e tekabül ediyor.
KONTROLÜ KAÇIRACAĞINI SANIP BORSAYA GELMİYOR
- Neden bu büyük şirketler borsaya gelmiyor?
- Çeşitli sebepleri var. Birincisi bilinirliğin çok yüksek olmadığını düşünüyoruz. İkincisi, bu şirketlerin çoğu aile şirketleri. Aile şirketleri de işlem görecek hale gelmenin kendilerine dezavantaj yaratacağını düşünüyorlar. Örneğin yönetim kuruluna yabancı birisinin gelmesini istemiyorlar. Aslında halka açılmalar şeffaflığı artırıyor ve sizin belli standartlara gelmenizi sağlıyor. Kolay sermayeye ulaşabiliyorsunuz. Ama muhasebede standartlara gideceksiniz. Yönetim kurulunda temsil edilecek başka pay sahipleri olacak. Bir anlamda kontrolün ellerinden gideceğinden korkuyorlar.
HİSSE SENEDİ ALIM-SATIM TEKELİ KALKIYOR
Bir yandan Türk Ticaret Kanunu’nun da getirdiklerini dikkate alırsak bu tür düşüncenin artık geride kalması gerektiğini anlatmamız lazım. Halka arzın faydalarını daha iyi vurgulamamız lazım. Alıştıkları bir iş yapma şekli var ve eğer ihtiyaçları yoksa onu değiştirmeye pek yanaşmıyorlar. Biliyorsunuz fiyat değişkenliklerinden kendini korumak için opsiyon ve vadeli borsalarda alabileceğiniz araçlar var. Diyelim ki altınla iş yapıyorsunuz ve önümüzdeki 3 ay boyunca örneğin 3 ton altın lazım, altın fiyatını öngöremezseniz bir ay sonraki fiyatı da öngöremiyorsunuz. Bunu önlemek için vadeli kontratlar var. Vadeli kontratı almak demek prim ödemek demek. Primi de sigorta gibi düşünürseniz insanlar cebinden çıkacak ekstra para gibi görüyorlar. Benim bir arkadaşım, ünlü bir mücevher şirketinin satış müdürü, ‘patronlarıma bunu anlatmaya çalıştım ama bir türlü anlatamadım’ diye bahsediyordu. Dolayısıyla onun gerekli olduğuna inanmak önemli. Zaten deprem sigortasında ve trafik sigortasında da aynı durum sözkonusu. Bu konuda elimizden geleni yapacağız. İMKB Başkanı çok aktif bir politika izliyor. İMKB’nin adını sürekli gündemde tutmaya çalışıyor.
Zaten yeni Sermaye Piyasası Kanun Tasarısı var biliyorsunuz. Bu yasa Meclis’ten geçtikten sonra açıkçası biraz daha rekabete açılmış olacağız. Şu anda mevzuat gereği hisse senedi alım satım yetkisi bizde. Bu kanun geçtikten sonra başka şirketler de böyle bir lisans başvurusu yapabilecek.
 
YABANCILAR AYRI BORSA KURABİLECEK
- Oldukça ilginç. Nasıl olacak bu?
- Rekabete açıyoruz. Diyelim ki yurt dışındaki tecrübeli şirketlerden birisi, mesela Deutsche Börse (Alman borsası) Türkiye’de bir alım satım şirketi ve ortamı kurmak istiyor. Kanun buna müsait hale gelecek.
- Ayrı bir borsa mı kuracaklar?
- Evet, kurabilecekler. Sermaye Piyasası Kurulu’na başvurup lisans alacaklar. Belli şartları yerine getirip getirmediklerine bakılacak. Bu da bizim açımızdan, borsa işleticisi açısından rekabetin artması anlamına geliyor. Bu nedenle pastayı daha da büyütmemiz gerekiyor.
- Fiziki olarak İMKB gibi bir mekan, seans odası kuracak mı?
- Burası çok net değil. Ne yapacaklarını kendileri bilir. Ancak kanun buna müsait.
ONLİNE BİR BORSA KURMAK MÜMKÜN
- O halde online da olabilir?
- Evet, online da olabilir. Dünyadaki trendlere de bakarsanız fiziki olarak bir borsa ya da seans salonu işletme konusu artık dünyada pek kalmadı. Mesela Amerika’daki NASDAQ’ın fiziksel seans salonu yoktur. Zaten hiç de olmadı. NYSE’de (New York Borsası) var ama onlar da artık sembolik olarak tutuyorlar. Birçok yerde yok. Bizim seans salonunda oturan traderlarımız iki yüz dolayında. Bu rakam bir süre önce binin üstüne kadar çıkmıştı, giderek düştü. Şu anda bize gelen emirlerin yüzde 97’si elektronik olarak geliyor. Yüzde 3’ü sadece buradakiler tarafından üretiliyor.
Sonuç olarak online bir borsa kurmak mümkün. Arkasından Türk hisselerine burada işlem yaptırıyorum diyebilecekler. Örneğin ilk İSO listesindeki 1.000 şirketten birisi halka açılmaya karar verdiğinde İMKB yerine bu borsaya gidebilecek.
Borsaya kote olmanın belli şartları var tabii. Formlar doldurup dokümantasyon hazırlayacaksınız ve belli bir süreçten geçmeniz gerekiyor. Çok yüksek değil ama belli bir ücreti de var. Başka bir borsa açılırsa “ben daha ucuza yaparım, ben daha çok yatırımcıya ulaşıyorum, ben size daha çok sermaye çıkartırım” rekabetleri de başlayacak. Ben genel olarak bunun bizim sermaye piyasası için sağlıklı olacağını düşünüyorum.
- Ekonomi sayfaları şimdi de diğer borsaların listelerini yayınlamak zorunda kalacaklar.
- Tabii. Endeks oluşturmak başlı başına apayrı bir dünya. Almanya’da borsaların endeksleri ayrı ayrı. Diğer ülkelerde de böyle. Bizim de İMKB 30 ve İMKB 100 gibi endekslerimiz var.
Kısa dönemde hemen yeni bir borsa açılacağını çok öngörmüyorum. Dediğim gibi yeni SPK ile bu müsait hale gelecek. Yurt dışında bunu yapabilme yeteneğine sahip şirketler de oturup bununla ilgili bir fizibilite analizini yapacaklar. Bundan para kazanabilir miyiz, kazanamaz mıyız diye düşünecekler.
BULGAR ŞİRKETİN HİSSESİNİ FRANKFURT’TA ALABİLİRSİN
- Mesela Frankfurt Borsası, Türkiye’de bir borsa kurması halinde hisseleri başta Almanya ve Avusturya olmak üzere Avrupa’daki Türklere satıp satamayacağını düşünecek değil mi?
- Evet, kesinlikle. Pazar araştırmasını yapacaktır mutlaka. Bu borsayı kurarsam nereden ne tür müşteriler buraya gelir, nereden para kazanırım, bunları araştıracak. Alman borsasının sistemi şu anda Avrupa’da 10-15 tane ülkede kullanılıyor. Viyana ile ortaklıkları var. Mesela Bulgaristan borsasının tüm yazılım sistemi Alman borsası tarafından sağlanıyor. Romanya ile ortaklıkları var.
- Borsalar arasında bu işbirlikleri nasıl oluyor?
- Değişik şekilleri var. Mesela Alman Borsası’nın Viyana Borsası ile ortak ürünleri var. Bulgaristan borsasının sistemleri ve yazılımları tamamen Frankfurt’taki bir sistem odasında çalışıyor. Orada da fiziksel bir seans salonu yok. Ama bir Bulgaristan hisse senedini satın almak istediğinde işlem Frankfurt’ta yapılıyor. Böyle bir anlaşma yapmışlar.
- Bulgaristan, yeni bir borsa kurarken kendisini garantiye almış. Çünkü bu sistem denenmiş ve tıkır tıkır işliyor.
- Teknolojik olarak elinizde satabilecek bir ürününüz olursa bu tür ortaklıklara girebiliyorsunuz. Bulgaristan borsasının mesela yüzde 20’sini Deutsche Börse satın almış da olabilir. Ayrıntısını tam bilmiyorum.
ÖNCE ŞİRKETLEŞME SONRA ÖZELLEŞTİRME
- Yeni kanuna göre İMKB şirketleşecek değil mi?
- Evet, öyle. Bizim kendi açımızdan, sermaye piyasalarını biraz daha verimli hale getirebilmek, değişik iş yapma şekillerine açılabilmek için yeni kanundan sonra anonim şirket haline gelme düşüncemiz var. Bu, özelleştirmenin bir ön adımı olacak. Özelleştirme arkasından gelecek. Anonim şirket haline gelince siz sermayesi hisselere bölünmüş bir şirket haline geliyorsunuz. Hissedarlarınız oluyor. Çok büyük ihtimalle bizim en büyük hissedarımız Hazine olacak. Tabii yüzde 100’ü devlete ait olacak.
Türk Telekom’a çok benziyor diye düşünüyorum. Türk Telekom da benzer bir süreçten geçti. Önce bir devlet kurumuydu. Sonra bir anonim şirket haline dönüştü. Sonra da hisselerinin yüzde 55’ini sattı. Biz de önce şirketleşeceğiz ve ondan sonra özelleştirme denilen şey devletin elindeki hisselerini satması olacak.
Burada da dünyada örnekleri olan değişik alternatifler var. Biz hangisini yaparız diye artılarını ve eksilerini düşünerek kafa yoruyoruz. Bir seçenek olarak siz piyasaya hisse senedi çıkarıyorsunuz. Mesela Vakıfbank’ın yüzde 20 hissesi piyasada işlem görüyor. Blok satış değil halka açılma biçiminde olabilecek.
ALMANLAR YAKIN TAKİPTE
Diğer bir seçenek de blok satış. Ama blok satışta biraz oturup daha iyi düşünmek lazım. Çünkü blok satış yaptığınız şirket İMKB’ye ve Türk sermaye piyasalarına ne katacak o önemli. Açıkçası, biraz önce verdiğim örnekte Deutsche Börse ve NYSE bir anlamda peşimizde. Yani hemen hemen her ay bir vesile ile buraya geliyorlar. Bize ya da Türkiye’deki konferanslara, başka aktivitelere geliyorlar. Mesela Temmuz ayında Türk-Alman İşbirliği Konseyi toplandı Frankfurt’ta. Deutsche Börse’nin bulunduğu eyaletten temsilciler geldi. Eyaletin bir bakanı gelerek başkanımızı ziyaret etti. Bir blok satışta böyle bir stratejik ortak olmalı. Dünyada örnekleri var. Mesela NYSE, Katar Borsası ile anlaşarak yüzde 20 hissesini satın almış Katar Borsası’nın. Onun karşılığında da oranın yönetim kurulunda bir üyelik almış. Biz de öyle bir şey düşünebiliriz.
ENSTRÜMANLARIMIZI ÇEŞİTLENDİRECEĞİZ
- İMKB kazançlı bir yer midir? Yani böyle bir satışta talep görür mü?
- Kesinlikle kazançlı ve talep görür. Tabii olayın birkaç yönü var. Konuyu her tartıştığımızda bu soru ile karşılaşıyoruz. İMKB’nin şu anda şirket olarak piyasa değeri nedir? Bizim yaptırdığımız bazı çalışmalar ve kendimizin yaptığı bazı hesaplar var. İMKB’nin değerinin şu anda birkaç milyar dolar olduğunu düşünüyoruz. İMKB’nin arsaları var. Birincisi şu anda üzerinde bulunduğumuz 40-45 dönümlük yer. İkinci olarak da İstinye yolunun diğer tarafında 65 dönük kadar bir başka arsamız var.
Arsaların değerini bir tarafa koyarsak, İMKB aslında kar için kurulmuş bir kuruluş değil. Ama kâr ediyor. Kuruluş kanunumuza göre belli bir rezervi ayırdıktan sonra kalan kısmı Hazine’ye devrediyoruz. Şu andaki projeksiyonlara göre yılda 20-30 milyo lira kar elde ediyoruz.
- Bundan sonra ne olabilir?
 Burada da birkaç konu var. Bir tanesi sermaye piyasası kuruluşları ile bir birleşme sözkonusu. Görüştüğümüz yatırım bankaları, NYSE sözcüleri bize şu yolu gösteriyorlar. Siz sadece hisse senedi alım satımı yapılan bir yer olarak kalmayın, diğer sermaye kuruluşları ile bir şekilde birleşin. Şu anda biliyorsunuz VOB A.Ş. ile birleşme görüşmeleri yapılıyor. Onlarla birleştiğimiz zaman gelirimiz ve değerimiz artacak. Vadeli kontrat lisansları bize verildi. O bizim değerimizi ciddi biçimde artırdı. Çünkü orada hisse senedinden daha fazla işlem hacmi ve bizim için gelir kaynağı var.
KOMİSYONUMUZ DÜŞÜK MAAŞLAR ÇOK YÜKSEK
Onun haricinde mesela Takasbank’la, Merkezi Kayıt Kurumu’yla, İstanbul Altın Borsası’yla ve Ürün İhtisas Borsası’yla daha yakınlaşacağız. Enerji piyasası için alım satım ortamı kurulacak ama henüz yasası çıkmadı. Onun işletmeciliğinin bize verilmesi ihtimaller arasında. Bunların hepsi bize verildiği zaman yaklaşık birkaç milyar dolarlık bir değere ulaşacağımızı tahmin ediyoruz. Özelleştirme ya da bir stratejik ortaklık gündeme geldiğinde yatırım bankalarının daha ciddi oturup çalışması gereken bir konu bu.
Şöyle durumlar da var. Mesela olayın bir bacağı birleşme. İkinci bacağı da bizim şu anda maliyetleri düşürecek ve gelir artışı yapılacak kalemlerimiz var. Mesela biz hisse senedi alım satımını dünyada herhalde en ucuza yaptıran borsasıyız. Birinci değilsek bile en çok ikinciyiz. Binde 0,9 gibi bir komisyon oranı var. Bu rakam kendimizi rakip gördüğümüz borsalarla kıyaslandığında onların yüzde 1’i kadar. Dolayısıyla kar amacı güden bir şirket olduğumuzda bu oranı artırma eğiliminde olacağız. Ne kadar olur onu zaman gösterecek. Görüştüğümüz bütün yatırım bankaları, bize, “Siz çok ucuza neredeyse bedavaya işlem yapıyorsunuz, bunu artırırsanız doğal olarak karınız da artar” diyorlar.
Diğer maliyet kalemi de ücretler. Eleman maaşlarımız çok yüksek. Piyasanın çok üstünde. Gerçi son iki yılda iki kez düşürüldü maaşlar. Ama ona rağmen piyasanın çok yukarısında. Mesela bilgisayar mühendislerine piyasanın iki katı maaş veriyoruz. Bunlar da tabii bir maliyet kalemi olarak yansıyor. Bunu biraz daha endüstri standartlarına getirebiliriz.
MALİYET İÇİNDE MAAŞLAR EN BÜYÜK KALEM
- İMKB’nin toplam çalışan sayısı kaç?
- Çok fazla değil. 450 kişi çalışıyor. Benim sorumlu olduğum bilgi işlem bölümünde 70 kişiyiz. Artırmayı düşünüyoruz. Ama bu başka bir şey. Dünya standartlarında bir borsanın yüzde 20 ile 30’u bilgi işlem görevlisi oluyor. Bizim oranımız ise yüzde 15 dolayında henüz. Üç yıl içinde 150 rakamına ulaşma gibi bir hedefimiz var. Bir de tabii borsa bir tane olunca bu alanda eleman yetiştirmeniz zaman alıyor. Piyasadan alıp getiremiyorsunuz çünkü çok özellikli bir alan. Oralara da yatırım yapacağız. Bir önceki konuya dönersek maliyet kalemlerimizde en büyüklerinden birisi maaşlar. Bir iyileştirme yapma durumunda kar marjının artacağını hesaplıyoruz.
- Bence böyle bir şey yapmayın, özel iş yapanların ücretleri yüksek olsun.
- Rekabetçi olalım diyelim. Buradaki yetişmiş arkadaşların elimizden gitmesini istemeyiz doğal olarak. Arkadaşlar çok hassas işlem yapıyorlar. Web yazılımcısını ya da database yazılımcısını bulmak kolay. Ama piyasa yazılımcısı dediğimiz, işlem sistemlerini çalıştıran elemanları kendimiz yetiştiriyoruz.
BÜYÜME YOLUNDAKİ KOBİ’LER İMKB’YE GELMELİ
- Sizin çok önemli bir piyasanız var, Gelişen İşletmeler Piyasası. KOBİ’lerin hisse senetleri işlem görüyor. Borsa çevrelerinde tartışma var KOBİ’lerin borsada yeri olup olmayacağı konusunda. Bu piyasaya giren şirket sayısı da çok fazla değil. Siz KOBİ’lerin İMKB’de yerinin olmadığı görüşüne ne diyorsunuz?
- Tabii ki aynı görüşte değilim. İMKB olarak büyüme yolundaki bütün şirketlere açık olduğumuzu düşünüyoruz. Bununla ilgili zorlaştırıcı engeller olduğunu düşünüyorlarsa, SPK’daki arkadaşlarımız bunu değerlendirmeye hazırdır. Niye KOBİ’ler gelmiyor diye bayağı kafa yoruyoruz. Bilinirlik önemli ve faydayı iyi anlatmamız lazım.
Bir şirket niye halka açılır? Bir tanesi ucuz sermayeye ulaşmak için. Burada piyasaya göre çok daha ucuza sermaye elde ediyorsunuz ve bir anlamda sürekli olarak reklamınızı yapıyoruz. Yaptığınız kimi harcamaları sübvanse edecek kaynaklar da var. Ayrıca bir kez açıldıktan sonra ileride yeniden ek sermaye artışına da gidebilirsiniz. Bu da halka açılacak şirketler açısın  önemli bir avantaj.
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner118

banner117

banner116

banner115

banner114

banner111