Ortadoğu ve Kuzey Afrika’nın (MENA) en büyük biyoteknolojik ilaç firmalarından CinnaGen İlaç’ın Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi’ndeki (ÇOSB) üretim tesisi ve Ar-Ge merkezinin açılışı yapıldı. Tesiste Türkiye’de ilk monoklonal antikor (mAb) ve yetim ilaçların üretiminin yapılacağı belirtilirken, bu fabrikada nadir bulunan ilaçların üretileceği belirtildi.
100 MİLYON DOLARLIK YATIRIM
Açılışta bir konuşma yapan CinnaGen İlaç Kurucu Ortağı ve CEO’su Ferhat Farşi, Türkiye’nin gelişmekte olan ülkeler arasında yıllık yüzde 14’lük büyüme ile lider konumunda olduğunu ifade etti. Şu anda dünyada 17’nci sırada olan Türkiye’nin 2 yıl sonra 15’nci sıraya yükseleceğini belirten Farşi, “Cinnagen İlaç’ın faaliyete geçmesi ile birlikte ilk yıl 150 milyon dolarlık bir biyoteknolojik ithalatın önüne geçilmesi planlanıyor” dedi. Moldova, Cezayir, Bosna-Hersek, Fas, Ürdün, Katar, Hindistan, Sırbistan, Senegal, Sri Lanka, Vietnam ve Ekvator gibi ülkelerle anlaşma imzaladıklarını söyleyen Farşi, “İki yıl sonra tüm Avrupa ülkelerine ilk ihracatımızı başlatacağız. Avrupa’ya satacağımız ilk ürün MS hastaları için geliştirdiğimiz ilaçlar olacak. Çerkezköy’de yaptığımız yatırımın 30 milyon dolarlık bölümünü fiziki, 70 milyon dolarlık bölümünü ise teknoloji transferi olarak gerçekleştirdik” dedi.
YILDIRIM: KRİTİK ÖNEMDE BİR İŞLETME
Açılışta TÜBİTAK Genetik Mühendislik ve Biyoteknoloji Enstitü Direktörü Prof. Dr. Şaban Tekin, Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) Genel Sekreteri Prof. Dr. Hasan Türkez, 26. Dönem Çorum Milletvekili Ecz. Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt, 23. ve 24. Dönem İstanbul Milletvekili Ecz. Mehmet Domaç, Cumhurbaşkanlığı Sağlık ve Gıda Politikaları Kurulu Üyesi, Prof. Dr. Necdet Ünüvar, Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Politikaları Kurulu Üyesi Dr. Hakan Yurdakul, Cumhurbaşkanlığı Bilim, Teknoloji ve Yenilik Politikaları Kurulu Üyesi Dr. Osman Coşkun, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkan Yardımcısı Harun Kızılay da birer konuşma yaptı. Açılışta konuşan Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım, bir ülkede ilaç endüstrisinin varlığının hem insan yaşamını doğrudan etkileyen sağlık ve tedavi hizmetleri sunması hem de yüksek katma değer, ileri teknolojiye dayanan yapısı nedeniyle stratejik ve ekonomik olarak kritik önemde olduğunu belirtti.
KURDELE KESİLDİ
Açılış, kurdele kesimi ve toplu fotoğraf çekiminin ardından son buldu. Açılışa Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım, Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Politikaları Kurulu Üyesi Dr. Hakan Yurdakul, Cumhurbaşkanlığı Bilim, Teknoloji ve Yenilik Politikaları Kurulu Üyesi Dr. Osman Coşkun, Cumhurbaşkanlığı Sağlık ve Gıda Politikaları Kurulu Üyesi Prof. Dr. Necdet Ünüvar, 26. Dönem Çorum Milletvekili Ecz. Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt, 23. ve 24. Dönem İstanbul Milletvekili Ecz. Mehmet Domaç, Kapaklı Kaymakamı Mustafa Ünlüsoy, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkan Yardımcısı Harun Kızılay, Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) Genel Sekreteri Prof. Dr. Hasan Türkez, Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Direktörü Prof. Dr. Şaban Tekin, CinnaGen İlaç Kurucu Ortağı ve CEO’su Ferhat Farşi, ÇOSB Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sözdinler, ÇOSB Yönetim Kurulu Başkan Vekili Natan Yakuppur, ÇOSB Yönetim Kurulu Üyesi Fatih Elay ve ÇOSB Bölge Müdürü Mehmet Özdoğan’ın yanı sıra ilaç sektörü temsilcileri ve yabancı konuklar katıldı.