ÜLKE Direktörlüğünü Mehmet Keteloğlu’nun yürüttüğü Google Türkiye ekibi, Implement Consulting Group’la “yapay zeka araştırması” için görüştü:

- Türkiye’nin yapay zeka potansiyelinden en iyi şekilde faydalanabilmesi için “yapay zekanın sunduğu ekonomik katkılar”ın ortaya konulması etkili olur diye düşünüyoruz.

Implement Consulting Group, Google’ın desteği ile araştırmayı yaptı, raporu hazırladı:

· Yapay Zekanın Türkiye’deki Ekonomik Potansiyeli: Üretken Yapay Zekanın Fırsatlarını Yakalamak

Google Türkiye Ülke Direktörü Mehmet Keteloğlu, rapora önsöz yazan İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Öğretim Üyesi ve Türkiye Yapay Zeka Platformu (AITR) Eşbaşkanı Prof. Altan Çakır ve Implement Consulting Group ortağı Eva Rytter Sunesen’den çıkan sonuçları dinledik.

Mehmet Keteloğlu, şu noktanın altını çizdi:

- “Üretken yapay zeka” teknolojisi hızla gelişiyor. En gelişmiş ülkelerde ekonomiye katkısı 10 yıl gibi kısa sürede zirveye ulaşabilir.

“Üretken yapay zeka”nın Türkiye’nin Gayrı Safi Yurt İçi Hasılasını (GSYİH) artırma potansiyelini şöyle ortaya koydu:

- Bu yeni teknoloji ekonominin ürün ve hizmet kapasitesini artırarak fiyat baskılarını düşürebilir. 10 yıl içerisinde tek başına Türkiye’nin GSYİH’sine yüzde 5 ilave katkı sağlayabilir. Bu da 1.2-1.4 trilyon liraya (50-60 milyar dolar) denk gelir.

Implement Consulting Group’un ortaklarından Eva Rytter Sunesen, “üretken yapay zeka”yı anlattı:

- “Üretken yapay zeka”, 2022 yılında kullanıma sunulan yeni bir yapay zeka biçimidir. 2023 yılında daha bilinir hale geldi. Metin, kod, görsel, ses ve videoları anlayabiliyor, bunları kullanarak yeni içerikler üretebiliyor, bunları sentezleyebiliyor.

2023 yılında dünya çapında işlerinde “üretken yapay zeka” kullanan çalışanların oranının yüzde 28’e ulaştığını kaydetti:

· Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) araştırmasına göre 2023’te Türkiye’deki girişimlerin yüzde 5.5’i en az bir tür yapay zeka teknolojisini kullanıma geçirdi.

· Avrupa İstatistik Kurumu tarafından paylaşılan verilerle uyumlu olan bu durum, Türkiye’yi İtalya ve Yunanistan gibi ülkelerin önüne geçirdi.

· Türkiye, girişimlerin yapay zekayı uygulamaya koyması konusunda Malta ve İspanya gibi ülkelerin gerisinde yer alıyor.

· Yeni yapay zeka teknolojilerinin şirketler ve kurumlar tarafından uygulamaya konması, bu teknolojinin ekonomik potansiyelini yakalamak açısından hayati önem taşıyor.

Mehmet Keteloğlu, teknoloji ve dijitalleşmede rekabet edebilirliğin artırılmasının bir dizi dengeli tercih gerektirdiğinin altını çizdi, “yerel inovatif aktörlerin Ar-Ge faaliyetlerini artırması” başlığı altında şu öneriyi paylaştı:

· Yapay zeka araştırma ve geliştirme çalışmalarını güçlendirmeyi amaçlayan mevcut ve kapsamlı “Ulusal Yapay Zeka Stratejisi” temel alınarak özellikle KOBİ’leri ve yerel inovasyon çalışmalarını destekleyen inisiyatiflerden yararlanılabilir.

“Ticari atılımı hızlandırma” başlığı altında şu noktaya dikkat çekti:

· Yapay zekanın yeni çağını yakalamak için Türkiye, TÜBİTAK gibi kurumların çalışmalarından yararlanabilir. Yüksek değerde etki yaratan ve birden fazla unicorn girişime imza atılan oyun sektöründeki başarı tekrarlanarak daha ileri taşınabilir.

İş gücünü yeniden eğitme ve yeni becerilerle donatma konusu üzerinde durdu:

· İnsan sermayesi ve yapay zeka destekli bir iş gücü geliştirilmelidir.

· Türkiye’nin yapay zeka yetenek havuzu, benzer ülkelerin gerisinde kalmakla birlikte, yapay zeka alanındaki yeteneklerin uluslararası piyasaya yönelmesi nedeniyle zayıflamaya devam ediyor.

· Bu akımın tersine dönmesi ve yapay zeka yetkinliklerinin artırılması hayati önem taşıyor.

Kamu-özel tüm kurumların “üretken yapay zeka”nın GSYİH üzerinde önümüzdeki 10 yılda yüzde 5’lik artış yaratabileceğini dikkate alarak adımlarını hızlandırması gerekiyor…

Yapay zeka daha gelişmiş tedavilere imkan tanıyacak

Google Türkiye Ülke Direktörü Mehmet Keteloğlu, hazırlanan rapordan yapay zekanın sağlık sektörüne dönük etkisini önce şu başlıkta özetledi:

· Yapay zeka, daha gelişmiş tedavilere imkan tanırken, sağlık sektöründe kaynak açığa çıkarımını ve optimizasyonunu sağlayabilir.

Türkiye’nin halihazırda sağlık sistemi genelinde yapay zeka çözümlerini denediğini vurguladı:

· “Türkiye Ulusal Yapay Zeka Stratejisi”nde, yapay zeka ortak güçlüklerle mücadele açısından bir çözüm olarak ele alınıyor.

· Bu güçlükler arasında sağlık alanında hizmet sunumu ve kaynak kullanımının optimizasyonu, ilaç geliştirme ve hastalıkların önlenmesi yer alıyor.

“Türk Beyin Projesi”ne değindi:

· Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi, Gazi Üniversitesi Hastanesi ve Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nin başlattığı “Türk Beyin Projesi” (TBP), hastalıkların erken aşamada teşhisini kolaylaştırmayı ve sağlık çalışanlarının karar almasına destek olmayı amaçlıyor.

· Proje kapsamında tıbbi görüntülerde inme ve tümör dahil olmak üzere çeşitli anormalliklerin daha erken ve daha yüksek doğruluk oranıyla tespit edilebilmesi amacıyla farklı yapay zeka modelleri geliştiriliyor.

· Yapay zeka destekli sistemin ülke genelinde hastanelere yayılması planlanıyor.

Yapay zekanın tedavi süreçlerini iyileştirmede etkili olabileceği noktalara örnekler sıraladı:

· Tıbbi görüntülerin analizi ve iyileştirilmesi, hastalık ve sakatlıkların daha hızlı teşhisi.

· Eğitim veri setleri ve daha akıllı teşhis araçları ile karmaşık ve nadir görülen hastalıkların teşhisini iyileştirme.

· Farklı hasta verilerinin analiziyle bireysel tedavi yanıtlarının öngörülmesi.

· Giyilebilir cihazlar ve sensörler üzerinden sağlık sorunlarının ve kazaların takibi.

· Hedefe yönelik terapilerin geliştirilmesi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner116

banner115

banner114

banner111

banner110