Öne Çıkanlar Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu Uğurteks ÇOSB Endüstri 4.0 laboratuarı ÇOSB Mesleki ve Teknik Eğitim Orhan Turan

Erdoğan elektrikli ilk TOGG’u banttan indirdi

Türkiye’nin 60 yıllık hayali yerli otomobil markası TOGG, Gemlik’teki üretim kampüsünde elektrikli ilk aracını 29 Ekim 2022 tarihinde banttan indirdi. TOGG Gemlik Kampüsü, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından törenle açıldı. Açılış Töreni’nde bir konuşma yapan Erdoğan, Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu'nun (TOGG) ortakları ve paydaşlarına teşekkür etti. Törende Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, projenin öncülerinden TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, TOGG CEO’su M. Gürcan Karakaş’ın yanı sıra ‘babayiğitlar’ olarak bilinen TOGG ortakları Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nazif Zorlu, Tosyalı Holding-BMC Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, Turkcell Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Aksu da hazır bulundu.

‘60 YILLIK HAYAL GERÇEĞE DÖNÜŞTÜ’

Türkiye'nin vizyon projeleri arasında yer alan TOGG'un seri üretiminin yapılacağı kampüsün açılışında yaptığı konuşmaya Cumhuriyet'in 99. yılını kutlayarak başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “TOGG, ülkemizin güçlü yarınları için ortak hayal kurmanın tadını hepimize yaşatan projenin adıdır. 85 milyonun ortak gururudur. Seri üretim bandından indirip sizlerin huzuruna çıkardığımız bu ilk araçla, 60 yıllık hayalin gerçeğe dönüşüne şahitlik ediyoruz. ‘Türkiye Yüzyılı'nın ilk fotoğrafı işte burada hizmete açtığımız tesistir, önünde durduğumuz yerli ve milli araçtır. Bu proje de Devrim otomobilinin akıbetini yaşasın diye çok uğraşanlar çıktı. Onlara kulak asmadık. Salgın şartlarına rağmen rekor hızla inşa edilen TOGG Gemlik Tesisi, 1.2 milyon metrekare arazi üzerinde 230 bin metrekare kapalı alana sahip bir eser olarak işte burada. Bu tesiste araştırma geliştirme merkezi var, tasarım merkezi var, prototip geliştirme ve test merkezi var, strateji ve yönetim merkezi var. Biraz önce bizzat tecrübe ettiğim test pisti de var. Burada otomobil üretmek için ihtiyaç duyulan her şey var. Ayrıca burası çevreye duyarlı, yeşil bir tesis, çevreci" dedi.

YILLIK KAPASİTESİ 175 BİN ARAÇ

Fikri ve sınai mülkiyet hakları yüzde 100 Türkiye'ye ait millî bir proje olan TOGG'un üretiminde Anadolu'nun dört bir tarafındaki KOBİ'lerin, tedarikçilerin de yer aldığına dikkati çeken Erdoğan, şunları kaydetti: "TOGG Gemlik Kampüsü tam kapasiteye ulaştığında, burada her yıl 175 bin araç üretilirken, 4 bin 300 kişiye doğrudan, 20 bin kişiye dolaylı istihdam sağlanacaktır. Burada 2030'a kadar üretilecek 1 milyon adet araçla millî gelirimize 50 milyar dolardan, cari açığın azaltılmasına 7 milyar dolardan fazla katkı sağlayacağız. 60 yıl önce Devrim otomobilini engelleyenler, hamdolsun devrin otomobilinde başarılı olamadılar, olamayacaklar. Tüm kamu ve özel sektör bankalarımızın yöneticilerine, vatandaşımızın TOGG'u rahatlıkla satın alabilmesi için ellerini taşın altına koyma çağrısında bulunuyorum. Madem bu araca 'Türkiye'nin otomobili' diyoruz, öyleyse hep birlikte bunun gereğini yapalım.”

GÜRÜLTÜ VE SES YOK

Elektrikli otomobillerin, tüm dünya gibi kendilerinin de yeni tanıştığı teknolojilerden biri olduğunu kaydeden Erdoğan, arabayı kullanırken gürültü ve ses olmadığını, gayet sakin, sükûnetle yola devam edildiğini, aracın hızlı da olduğunu ve bu kadar huzur içinde otomobil kullanmanın bütün alıcıları rahatlatacağını söyledi.

BATARYA FABRİKASI, ŞARJ İSTASYONLARI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu yola çıkarken "Türkiye elektrikli araçların üretim üssü olacak" dediklerini anımsatarak şöyle konuştu: "TOGG lityum-iyon bataryaların ülkemizde üretimi noktasında dünyanın önde gelen şirketlerinden biriyle anlaştık. Hemen TOGG tesisinin yanındaki 609 bin metrekarelik arazide inşa edilecek batarya fabrikasının temelini yakında atıyoruz. Şarj altyapısının yaygınlaştırılması amacıyla Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın desteğiyle 81 ilin tamamında bin 500'ün üzerinde hızlı şarj ünitesi kuracak bir projeyi hayata geçiriyoruz. Bu çerçevede 54 şirkete elektrikli araç şarj istasyonu işletme lisansı verdik. TOGG da kendi markası Trugo'yla 81 ilimizdeki 600'den fazla noktada bin adet hızlı şarj cihazını hizmete sokacak. Bugün seri üretim bandından çıkan araçların test ve sertifikasyon süreçleri hemen başlıyor. TOGG'u inşallah 2023'ün ilk çeyreğinin sonunda yollarımızda göreceğiz. Yeni nesil bir girişim olan TOGG, aracısız bir şekilde vatandaşlarımızla buluşacak. TOGG'da satış işini dijital ve fiziksel deneyimi birleştirerek çözmeye karar verdik. Vatandaşlar TOGG siparişlerini şubatta başlayacak ön satışla birlikte verebilecekler. Ön satış ve sipariş şartları vakti geldiğinde şirket tarafından açıklanacaktır. En çok merak edilen konulardan biri de aracın fiyatı ne olacak? TOGG'un fiyatının piyasa şartlarında rekabetçiliğini sağlayacak şekilde tespit edileceğine babayiğitlerle beraber karar vereceğiz. 2023’ün mart ayı sonunda pazara çıkacak bir ürünün fiyatının bugünden ilanı zaten hem doğru hem de mümkün değildir. Ön satışın başlayacağı şubat ayında TOGG'un fiyatı da açıklanacaktır. Bugün TOGG gibi asırlık bir projeyi hayata geçirirken bir kez daha ve tüm kalbimizle 'Yaşasın Cumhuriyet' diyoruz."

Törende Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ardından, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve TOGG CEO’su M. Gürcan Karakaş da birer konuşma yaptı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner112

banner111

banner110

banner109

banner108

banner106