Öne Çıkanlar Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu Uğurteks ÇOSB Endüstri 4.0 laboratuarı ÇOSB Mesleki ve Teknik Eğitim Orhan Turan

OSB Kanunu’nda değişiklik yapıldı

Resmi Gazete’nin 13 Nisan 2023 tarihli sayısında yayımlanarak yürürlüğe giren “OSB Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik yapılmasına Dair Kanun”la OSB’lerde yer seçimi ve kamulaştırma süreçleri hızlanacak, yatırım ve üretim avantajları artacak.

Teknik hizmet alanı paylarında değişikliğe gidilen düzenleme “Yeşil OSB” tanımı getirdi.

OSB KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK NELERE GETİRİYOR?

  • Yeni düzenlemeler ile birlikte OSB’lerde yer seçimi ve kamulaştırma süreçlerinin hızlanacak.
  • Yürürlükteki imar planlarında sanayi alanı olarak belirlenen yerlerde, planı onaylayan idarenin görüşünün alınması ve imar planına esas jeolojik ve jeoteknik etüt yapılması kaydıyla OSB yer seçimi işlemi yapılmadan OSB alanı kesinleştirilecek.
  • Yönetmelikte belirtilen şart ve sürelerde yatırım yapmayı taahhüt eden parsel maliklerine, kamulaştırma yapılmadan seçilen alanda OSB tarafından yer verilebilecek.
  • OSB’lere ilk defa ön tahsis uygulaması getirildi. Ön tahsis uygulaması ile; artık OSB’ler yer seçimi ve kamulaştırma süreçleri devam ederken, yatırımcılara belirlenen bedel üzerinden ön tahsis yapabilecekler.
  • OSB’ler ön tahsis uygulaması ile elde ettikleri gelirle, bu alanda kamulaştırma bedellerini ödeyebilecekleri gibi alt yapı çalışmalarını da yapabilecekler. Bu da OSB’leri finansal açıdan rahatlatacak.
  • OSB’lerin yeni yatırımcılara tahsis yapmak için 4-5 yıl gibi uzun süren yer seçimi ve kamulaştırma süreçleri hızlanmış, yeni yatırımların da önü açılmış olacak.
  • Düzenlemeyle OSB’lere üst yapılı sanayi parseli kiralama veya satma yetkisi verildi. Önceden sadece alt yapı yatırımlarını yaparak, yatırımcılara parsel tahsis eden OSB’ler, artık üretime geçme şart ve taahhüdü veren yatırımcılara üst yapılı sanayi parseli kiralama veya satma yetkisi verildi.
  • OSB’ler, elektrik, su, doğalgaz gibi alt yapıların yanı sıra fabrika binalarını da kendileri yaparak, yatırımcılara anahtar teslimi kiralayabilecek veya satabilecekler. Yatırımcı, sadece üretimde kullanacağı makine ve ekipmanlarını, insan kaynağını getirerek üretimini yapabilecek. Bu düzenlemenin, yerli yatırımcıların yanı sıra özellikle yabancı yatırımcılar için de önemli bir uygulama olarak dikkat çekiyor.
  • OSB sanayicilerinin en önemli sorularından birisi olan, bir parselde birden fazla işletmenin faaliyet gösterememesi sorunu da bu düzenlemeyle çözüldü. OSB’lerdeki katılımcı sanayicilerin, bu düzenlemeyle tesislerini üretim amaçlı olmak üzere bir veya birden fazla kiracıya kiralayabilecekler.
  • Düzenlemeyle birlikte organize sanayi bölgelerinin karbon emisyonunu düşürerek Yeşil OSB kriterlerini sağlamak amacıyla hazırlayacakları projeler, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından öncelikli olarak değerlendirilecek.
  • OSB’lerde ortak kullanım alanı oranının, OSB büyüklüğünün yüzde 5'inden az, hizmet ve destek alanlarının oranının ise OSB büyüklüğünün yüzde 15'inden fazla olamayacağı hükme bağlandı.
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner112

banner111

banner110

banner109

banner108

banner106