Öne Çıkanlar Müfit Can Saçıntı ÇOSB ÇOSB engelli araç GİRAY DUDA AB Sao Paulo

ÇOSB ZEKA ile engelli istihdamına önemli katkı sağlıyor

Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi (ÇOSB) tarafından özel eğitim almış ve çalışabilecek durumdaki hafif zihinsel engellilere iş imkanı kazandırmak amacıyla hazırlanan ZEKA (Zihinsel Engelliler Korumalı İşyeri Atölye ve Yaşam Merkezi) büyük ilgi görüyor.

Türkiye’de örnek ve alanındaki ilklerden biri olan ÇOSB ZEKA’da, 4 atölye tam kapasiteyle çalışmaya başladı. Bunun yanı sıra yeni atölyelerin de açılacağı belirtiliyor. Bölgenin katılımcı firmalarından büyük ilgi gören ÇOSB ZEKA, özellikle yakın yerleşim alanları olan Kapaklı ve Çerkezköy ilçelerinde yaşayan hafif zihinsel engellileri çalışma hayatına kazandırıyor.

ÖRNEK BİR PROJE

Konu ile ilgili açıklama yapan ÇOSB Bölge Müdürlüğü yetkilileri şunları söyledi: “Bölgemizde bulunan fabrikalarda çalışmak üzere Çerkezköy ve Kapaklı’ya göçle gelen aileler sebebiyle, yakın yerleşim alanlarındaki hızlı nüfus artışına paralel olarak, engelli sayısı da artmaktadır. Bu çerçevede engelli kişilerin gerek toplumsal yaşantıya daha çok katılmasına ve gerekse maddi imkanlarının artırılmasına ihtiyaç duyulmaktadır. Bölgemizde zihinsel engellilere yönelik okullar açılmasına rağmen bu kişilerin istihdamına yönelik şu ana kadar herhangi bir proje uygulaması bulunmamaktaydı. Diğer yandan bölgemiz işletmelerinin toplam çalışanları içerisinde kanuni ölçekte yüzde 3 oranında engelli istihdamına gerek duyulmaktadır. Bütün bu ihtiyaçlar ve zorunluluklar düşünülerek, ÇOSB tarafından zihinsel engellilerin istihdamına yönelik olarak, ülkemizde ilklerden olacak şekilde Zihinsel Engelliler Korumalı İşyeri Atölye ve Yaşam Merkezi (ZEKA) Projesi hazırlanmış ve uygulamaya alınmıştır.”

KORUMALI İŞ YERİ

ÇOSB yetkilileri, fiziksel olarak projenin uygulandığı bina inşaatının tamamlanmasından sonra 2021 Kasım ayında Korumalı İş Merkezi olarak faaliyete geçen ZEKA Projesi’nin temel amacının ÇOSB katılımcı firmalarının engelli istihdamına olanak sağlamak, bunu yaparken de zihinsel engelli bireylere fırsat eşitliği sunarak çalışma hayatına kazandırmak olarak açıkladılar. ÇOSB yetkilileri açıklamalarını şu sözlerle sürdürdü: “ZEKA binası içinde bulunan 12 adet atölye, çok amaçlı salon, revir, yemekhane gibi sosyal alanlarda kullanılan malzemeler, hafif zihinsel engelli bireylerin günlük yaşantısını ve çalışma şeklini kolaylaştıracak şekilde tasarlanarak uygulamaya alınmıştır.”

ZEKA’DA İŞLEYİŞ NASIL?

ÇOSB ZEKA’nın işleyişi ise şu şekilde olmaktadır: “ÇOSB ile katılımcı firma arasında ‘İş Yeri Kira Sözleşmesi’ ve ‘İş Yerinin Tahsisine Ait Protokol’ün imzalanmasının akabinde, ÇOSB tarafından firmaya kiralanan 36 metrekarelik atölye boş bir şekilde teslim edilmektedir. Çalışma esnasında engelli bireyler tarafından kullanılacak atölyede, yürütülecek işin özelliğine göre gerekli masa, alet vb. teçhizat-donanım çalışması firma tarafından hazırlanmaktadır. Firma, kiraladığı atölyede Korumalı İş Yeri Yönetmeliği gereği en az 5, en çok 10 zihinsel engelli bireyi istihdam edebilmektedir. Katılımcı firma tarafından kiralanan atölyenin Korumalı İş Yeri Statü Belgesi’ni alması için gerekli yönlendirme bölge personelimiz tarafından sağlanmaktadır. ÇOSB ile katılımcı firma arasında imzalanan protokol kapsamında işe alınacak zihinsel engelli bireylerde Özel Eğitim Meslek Lisesi mezunlarına öncelik verilmekte olup, bu çerçevede atölye mantığını ve işleyişini bilen, liseden mezun olmuş, İŞKUR kaydı olan ve en az yüzde 40 oranında hafif derece zihinsel engelli heyet raporu bulunan bireyler iş hayatına ve üretime kazandırılmaktadır.”

ZEKA’DA 3 ATÖLYE FAALİYETTE

ÇOS katılımcı firmalarından Çetin Sosyal Hizmetler firması adına 10 zihinsel engelli, Beks Çorap firması adına 9 zihinsel engelli, Arçelik A.Ş. firması adına 6 zihinsel engelli ve Bony Çorap firması adına da 10 zihinsel engelli bireyin çalışmakta olduğu ZEKA binasında toplam 35 zihinsel engelli vatandaşa çalışma imkanı sağlanmış durumda. Ayrıca kısa süre içerisinde 5’inci atölyenin de açılarak hafif zihinsel engelli istihdamına katkı sağlayacağı belirtiliyor. Bununla birlikte 4 firmanın atölyesinin bulunduğu binada ÇOSB kadrosundan 8 kişilik bir kadro hizmet vermektedir.

Toplam 12 atölyenin bulunduğu, Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi Zihinsel Engelliler Korumalı İşyeri Atölye ve Yaşam Merkezi’nde, yaklaşık 120 hafif zihinsel engelli bireyin istihdamının sağlanması planlanmaktadır.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner115

banner114

banner113

banner112

banner111

banner110