Öne Çıkanlar Prof. Dr. Abdurrahman Satman Schulman Plastik ÇOSB Endüstri 4.0 Bitcoin Sinem Cantürk

'Toprak altında gübreye dönüşen plastik ürettik'

Bu sayımızda ‘İçimizden Biri’ köşemizin konuğu Boyplast Boya Plastik İnş. San. ve Tic. A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Metin Saraç. Yatırımlarını, üretim ve dijitalleşme çalışmalarını anlatan Saraç, “2022 yılı itibariyle Eskişehir ve Çerkezköy işletmelerimizde 500 çalışma arkadaşımızla beyaz eşya sektörü başta olmak üzere, savunma sanayi ve diğer farklı sektörlere hizmet veriyoruz. 10 yıl önce yazılım, veri takibi, veri analizi için bir birim kurarak dijitalleşme adımımızı atmıştık. 2020 yılında kazandığımız tecrübeyi aktarmak ve ticarileşmek amaçlı, yazılım, dijitalleşme, otomasyon konularında faaliyette bulunan İNTİF A.Ş.’yi kurduk. 2015 yılında üniversite-sanayi işbirliği ile bir Ar-Ge projesi başlattık ve projede yüzde 100 çevre hassasiyeti olan toprağa atıldığında belli bir süre içinde gübre olarak çözünebilen alternatif bir plastik hammadde yapmak için kolları sıvadık ve şu an bu amaçla ayrı bir şirket kurduk. Bu yatırımımızın ülkemizde konusunda ilk ve tek proje olması nedeniyle de mutluyuz” dedi.

Boyplast Boya Plastik İnş. San. ve Tic. A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Metin Saraç’a yönelttiğimiz sorlar ve yanıtları şöyle:

  • Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi’nin (ÇOSB) katılımcısı olarak Boyplast’ı bize tanıtır mısınız?
  • BoyPlast, 2001 yılında dört genç arkadaşın kesişen hayallerinin, ürünü olarak ortaya çıktı. 2001 yılında tüm sermayemizi birleştirip, borçlanıp, bir çalışan ve 250 metrekare kapalı alanda üretim hayatına adımımızı attık. Belirlediğimiz hedefler doğrultusunda yoğun çalışma ve çaba sonucu bugünlere geldik. 2017 yılında ise Çerkezköy işletmemizi faaliyete aldık. BoyPlast A.Ş, 2022 yılı itibariyle Eskişehir ve Çerkezköy İşletmeleri ve yaklaşık 500 çalışma arkadaşımızla, büyük oranda beyaz eşya sektörü yan sanayinde ülke ekonomisine hizmet etmeye devam etmektedir.

BEYAZ EŞYA VE SAVUNMA SANAYİ

  • Üretim tesislerinizde ne tür üretimler var? Ürün yelpazeniz hakkında bilgi verir misiniz? Firmanızın üretim kapasitesi, çalışan sayısı ve ihracat oranları nelerdir?
  • BoyPlast beyaz eşya sektörü başta olmak üzere, savunma sanayi ve diğer farklı sektörlere hizmet vermektedir. Başlıca müşterilerimiz ARÇELİK, BSH, VESTEL, HAİER ve ASELSAN’dır. Kalıp Tasarımı, Kalıp Üretimi, Plastik Enjeksiyon, Şişirme (Blow Molding), Gaz Enjeksiyon, Baskı (Serigrafi / Tampon, Rolon, Sıcak Baskı, İpek Baskı), Montaj, Boyama (Metal / Plastik) Proses süreçleri ile müşterilerimize ve ülkemize hizmet ediyoruz. Hemen hemen her yıl ciddi yatırımlar yaparak kapasitemizi ve proses çeşitliliğimiz artırarak, büyümeye devam ediyoruz ve ihracat rakamlarımızı artırmaya çalışıyoruz. Ürettiğimiz ürünlerin yüzde 7’lik kısmı ile Polonya, Güney Afrika, Rusya, Almanya ve Romanya ülkelerine direkt ihracat yaparken yüzde 70’lik bir kısmı ile beyaz eşya içinde dolaylı ihracat yapılmaktadır.

DİJİTALLEŞMEDE BELLİ BİR NOKTAYA GELDİK

  • Son yıllarda ülkemizin ve tüm sanayi kuruluşlarının gündeminde olan sanayide dijitalleşme, nesnelerin interneti gibi dönüşümlerde Boyplast hangi aşamadadır? Yapılan çalışmalardan örnekler verir misiniz?
  • İnternet sonrasında veri toplamak veriyi analiz ederek verimliliği ve kaliteyi artırmak her sektörde olduğu gibi sanayi sektöründe de olmazsa olmazlar arasındadır. Bunu görerek yaklaşık 10 yıl önce yazılım, veri takibi, veri analizi için bir birim kurarak dijitalleşme adımımızı atmıştık. Belli bir noktaya gelmiş olmakla birlikte gideceğimiz daha çok yol var, bunun farkında ve bilincindeyiz. Ayrıca 2020 yılında kazandığımız tecrübeyi aktarmak ve ticarileşmek amaçlı, yazılım, dijitalleşme, otomasyon konularında faaliyette bulunan İNTİF A.Ş.’yi kurduk.
  • Sürdürülebilirlik ile ilgili çalışmalarınızdan bahseder misiniz?
  • Sürdürülebilirlik serüvenimiz gelecek nesilleri daha iyi bir dünya bırakmak adına oluşturulmuştur. Buna istinaden eğitim süreçlerimizden, üretim süreçlerimize, çevre politikalarımızdan, sosyal sorumluluk haritalarımıza kadar iş modellerimiz oluşturulmuştur. Sürdürülebilirlik yol haritamızı hazırlayıp raporlarımızı gerek müşterilerimize gerekse kamuya sunduk . Şu an ise güneş enerjisi yatırımı için çalışmaktayız.

GÜBREYE DÖNÜŞEN PLASTİK ÜRETTİK

  • Ar-Ge çalışmalarınızı bize anlatır mısınız? Sizinki gibi çok büyük ve öncü teknoloji şirketlerinde eğitimin de çok önemi var? Ne gibi eğitim faaliyetleri yürütüyorsunuz? Üniversite-sanayi işbirliği için üniversiteler ile birlikte yürüttüğünüz projeler var mı?
  • Dünyamızın en önemli sorunlarından biri çevre, plastik üreticisi olarak şu yanılgıya değinmeden geçmek istemiyorum; çevre plastik tarafından değil insanların dikkatsizliği veya vurdumduymazlığı sonucu kirleniyor. Plastik ucuz ve yüzde 100 geri dönüştürülebilen bir yapıya sahip ,doğru kullanımda faydalı, yanlış kullanımda kirletici etkiye sahip. Madem geri dönüşümü yeterli hale getiremiyoruz o zaman sorunu kaynağında çözmenin yöntemlerini bulmak durumundayız. Tam da bu düşünce ile 2015 yılında üniversite-sanayi işbirliği ile bir Ar-Ge projesi başlattık ve projede yüzde 100 çevre hassasiyeti olan toprağa atıldığında belli bir süre içinde gübre olarak çözünebilen alternatif bir plastik hammadde yapmak için kolları sıvadık. Projenin yavaş yavaş ticarileşmesi noktasına geldiğini düşündüğümüz 2020 yılında İnnovaPlast A.Ş.’yi kurduk ve bu konudaki çalışmaların başında bulunan çalışma arkadaşımızı hiçbir bedel almadan yeni şirketimize ortak yaptık. Halen ölçekli üretim için yatırım yapmaya devam ediyoruz. Ülkemizde konusunda ilk ve tek proje olması nedeni ile de mutluyuz.

MARKAMIZI YARATTIK

Bu arada başka bir hayalimiz olan kendi markamızı oluşturmaktı. Bunun için çalışmalarımıza devam edip Zuchca markasına marka tescili yaptırdık. İki sene boyunca üzerinde uğraştığımız Kario ismiyle çorba, puding ,sos gibi gıdaların pişirilirken başında durmadan karıştırılmasını sağlayacak bir ürün geliştirdik ve satışlara başladık. Ve zuchca markası ile daha bir çok yenilikçi ürün yapmaya devam edeceğiz.

KADIN İSTİHDAMINI ÖNCELİKLİYORUZ

  • Hangi sosyal sorumluluk projelerini yürütüyorsunuz?
  • Biz ekip olarak gönüllülük projeleri ile sosyal fayda sağlamaya ve farkındalık oluşturmayı seviyoruz, her sene Kızılay’a kan ve kök hücre bağışı yapıyoruz, Dezavantajlı gruplarda bulunan kardeşlerimizin önce iş sonra toplumsal hayata kazandırılması önceliklerimiz arasında olup kadın istihdamının sosyal hayat açısından önemli olduğunu biliyor ve bunu önceliklendiriyoruz. Toplam çalışanlarımızın yüzde 30’u kadın çalışma arkadaşlarımdan oluşmaktadır. Pandemi döneminde, kendi ekibimizle çeşitli hastaneler verilmek üzere Biyolojik Numune alma kabinleri üreterek, teslim ettik. Farklı bir çok noktadaki sağlık çalışanlarına maske ve önlük desteğinde bulunduk. Her yıl belli sayıda üniversite öğrencisine burs vermeye, zaman zaman köy okullarından gelen farklı isteklere cevap vermeye devam ediyoruz. Üniversitelerin veya liselerin teknoloji ekiplerinin çalışmalarına ve gençlerimize madden ve manen destek vermeye devam etmekteyiz.
  • İşletmenizin aldığı ödüllerden bize söz eder misiniz?
  • Bu konuda gerek müşteri gerekse farklı bir çok kurum kuruluştan bizleri motive eden çok güzel ödüller aldık, inşallah almayda devam edeceğiz..
  • ÇOSB hakkında bir şeyler söylemek ister misiniz?
  • OSB’ler Türkiye’nin dünyaya sunduğu en güzel örneklerden olup Çerkezköy OSB’mizde de yüzlerce fabrika ve binlerce kişi istihdam ediliyor. Gerek yönetimi gerekse Bölge Müdürlüğü çalışanları da özveriyle gelen tüm taleplere cevap vermeye çalışıyor. Tüm yönetim kuruluna ve Bölge Müdürlüğü çalışanlarına emekleri için teşekkür ederiz.
  • Hobilerinizi öğrenebilir miyiz?
  • İşlerimizden dolayı çok vakit bulamasam da, yeni şehirler, ülkeler ve yeni kültürler görmeyi seviyorum. Biyografi, dinler tarihi, ekonomi ve siyaset bilim temalı kitap okumayı çok seviyorum. İlgimi çok çeken bir kitabı bazen iki günde bitirdiğim bile olabiliyor. Tiyatroyu seviyorum ve gitmeye çalışıyorum. Atları çok seviyorum , vakit olması durumunda at binmeyi onlarla iletişimi seviyorum. Arkadaşlarımla bir araya gelip sohbet etmekten keyif alıyorum. Güzel bir film izlemek hoşuma gider

METİN SARAÇ KİMDİR?

1972 Ardahan doğumlu. 1994 Anadolu Üniversitesi Endüstri Mühendisliği mezunu. Evli. İki çocuk babası. Halen, Boyplast A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı, İntif A.Ş.’nin Yönetim Kurulu Başkanı, İnnovaPlast Yönetim Kurulu Başkanı. Sivil Toplum Kuruluşlarında ise; Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) Yüksek Koordinasyon Kurulu Üyesi. Eskişehir OSB Yönetim Kurulu Başkan vekili. Eskişehir Teknoloji Geliştirme Bölgesi Yönetici Şirketi Olan Anadolu Teknoloji Araştırma Parkı ATAP A.Ş.’nin Yönetim Kurulu Başkanı. EOSB Meslek lİsesi Kurucu Yöneticisi. Görevlerini yerine getirirken , hiçbir oturum hakkı almadan ülkeye hizmet anlayışıyla sosyal ve iş hayatına çok yönlü katkı sağlamaya devam ediyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner112

banner111

banner110

banner109

banner108

banner106