Öne Çıkanlar Ece Kamar Uğurteks GİRAY DUDA Global Sanayici ömer nart

Mustafa Şentop yeniden TBMM Başkanı seçildi

AK Parti Tekirdağ Milletvekili Mustafa Şentop, 7 Haziran 2020’de yapılan oylamalar sonucu yeniden TBMM Başkanı seçildi. Şentop, TBMM Genel Kurulundaki üçüncü tur oylamada AK Parti ve MHP milletvekillerinin desteğiyle 328 oy alarak ikinci kez başkanlık koltuğuna oturdu.

TBMM Başkanlığı için şu isimler aday oldu; AK Parti Tekirdağ Milletvekili Mustafa Şentop, CHP Ankara Milletvekili Haluk Koç, HDP İstanbul Milletvekili Erol Katırcıoğlu, İYİ Parti Gaziantep Milletvekili İmam Hüseyin Filiz ile Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Erkan Baş. AK Parti adayını destekleyen MHP ise aday göstermedi. Anayasa ve TBMM İç Tüzük hükümlerine göre, TBMM Başkanlığı seçimi, gizli oyla yapıldı. Birinci ve ikinci turlarda üye tam sayısının 3'te 2 çoğunluğu yani 400 oy, üçüncü turda ise salt çoğunluk olan 301 oy arandı. Üçüncü turda salt çoğunluk sağlanamasaydı üçüncü turda en çok oy alan iki aday için dördüncü oylama yapılacaktı. Dördüncü turda en fazla oy alan aday, başkan seçilmiş olacaktı ancak üçüncü turda Mustafa Şentop gerekli oyu alarak ikinci kez TBMM Başkanı seçildi.

ŞENTOP ÜÇÜNCÜ TUR OYLAMADA 328 OYLA SEÇİLDİ

TBMM Genel Kurulu'nda, Meclis Başkanlığı seçimi için gizli yapılan ilk tur oylamasında AK Parti'nin adayı Mustafa Şentop 324, CHP'nin adayı Haluk Koç 131, HDP'nin adayı Erol Katırcıoğlu 50, İYİ Parti'nin adayı Hüseyin Filiz 34, TİP'in adayı Erkan Baş ise 9 oy aldı. İlk tur oylamasında adaylar, TBMM üye tam sayısının 3'te 2 çoğunluğu olan 400 oya ulaşamadı. Başkanlık seçimi için 2'nci tur oylamasına geçildi.

557 milletvekilinin katıldığı ikinci turda. Mustafa Şentop (AK Parti) 329, Haluk Koç (CHP) 133, Erol Katırcıoğlu (HDP) 53, Hüseyin Filiz (İYİ Parti) 36 oy aldı. Erkan Baş çekildi. İkinci tur oylamada da adaylar, TBMM üye tam sayısının 3’te 2 çoğunluğu olan 400 oya ulaşamadı. Başkanlık seçimi için 3. Tur oylamaya geçildi. Üçüncü turda AK Parti Tekirdağ Milletvekili Mustafa Şentop 328, CHP Ankara Milletvekili Haluk Koç 134, HDP İstanbul Milletvekili Erol Katırcıoğlu 51, İYİ Parti Gaziantep Milletvekili İmam Hüseyin Filiz 37 oy aldı. 7 oy geçersiz sayıldı. Genel Kuruldaki üçüncü tur oylamaya 557 milletvekili katılırken 29 milletvekilinin katılmadığı görüldü. Buna göre, Mustafa Şentop, üçüncü tur oylamada üye tamsayısının salt çoğunluğu olan 301'in üzerinde oy alarak, yeni TBMM Başkanı seçildi.

BAHÇELİ VE ERDOĞAN’A TEŞEKKÜR

İkinci kez TBMM Başkanı seçilen Prof. Dr. Mustafa Şentop teşekkür konuşmasında şunları söyledi: “Sayın Başkan, Kıymetli milletvekilleri, Aziz milletim, Gazi Meclisimizin Başkanlığına tekrar seçilmem münasebetiyle söz aldım, hepinizi hürmetle selamlıyorum. Beni tekrar bu vazifeye lâyık gören yüce heyetinize, istisnasız bütün milletvekili arkadaşlarıma ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Bu seçimde yarıştığım aday arkadaşlarımı da, hem gösterdikleri gayretle demokrasimize yaptıkları katkı, hem de siyasi olgunlukları sebebiyle tebrik ediyorum. Aday arkadaşlarıma ve onları destekleyen sayın milletvekillerine çalışmalarında muvaffakiyetler diliyor, bu anlamlı yarış için kendilerine teşekkür ediyorum. Seçim sürecinde açık destek iradesini ortaya koyan Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Sayın Devlet Bahçeli'ye ve Milliyetçi Hareket Partisi grubuna mensup milletvekili arkadaşlarıma duydukları itimat için bilhassa teşekkür ediyorum. ”

“AK Partili kıymetli arkadaşlarıma ve dostlarıma teşekkür ediyorum” diyerek konuşmasını sürdüren Şentop, “Hususen, siyasete girdiğim ilk günden itibaren yol ve dava arkadaşlığını hayatımın en büyük iftihar sebeplerinden addettiğim AK Parti Genel Başkanı, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a, tensipleri ve takdirleri sebebiyle şükranlarımı arz ediyorum. Şimdi artık seçim tamamlanmıştır. Bundan sonra, Anayasa, İçtüzük, diğer hukuk kuralları ve parlamento teamülleri çerçevesinde adalet ve tarafsızlıkla yüce Meclise hizmet etmeye çalışacağımdan kimsenin şüphesi olmasın. Bize düşen en önemli görev, şanla, şerefle, kahramanlıkla, fedakarlık ve vatanperverlikle mazisi şekillenmiş bu yüce Meclis’e layık olmak, Meclisimizin itibarını gözümüz gibi korumak, bu itibara halel getirecek her şeyden titizlikle kaçınmaktır” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, TBMM Başkanlığı’na yeniden seçilen Mustafa Şentop'u telefonla arayarak tebrik etti.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner112

banner111

banner110

banner109

banner108

banner106