Öne Çıkanlar Emeritus Profesör İlter Turan Konkordato ÇOSB Girişimcilik Paneli AB Türkonfed

Türkiye imalat sanayinin 5 yılı tüm sektörleriyle mercek altına alındı

HABER MERKEZİ


Türkiye’nin imalat sanayinin izlediği seyir mercek altına alındı. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve Türkiye’nin ekonomik yapısı içinde önemli bir paya sahip olan imalat sanayiini ana sektörler bazında inceleyen “Türkiye İmalat Sanayiinin Yapısal Analizi (2015-2020 Dönemi)” kitabı yayımlandı.

Kitabın Türkiye’nin ekonomi gündeminde yer alan cari işlemler açığının azaltılması, sanayinin yapısal özelliklerinin geliştirilerek yurtiçinde yaratılacak katma değer zincirinin artırılması ve sektörlerin rekabetçiliği gibi konulara ışık tutması ile birlikte bulgularının politika oluşturucu kurumların yanı sıra araştırmacıların ve sektörde faaliyet gösteren ya da sektöre yatırım yapacak firmaların yatırım kararı almalarında da önemli bir karar/destek dokümanı olacağı ümit ediliyor.

GSYH İÇİNDEKİ PAYI ARTTI
Ömür Genç ve Dr. Oktay Küçükkiremitçi’nin editörlüğünde yayımlanan kitap ile ilgili TC. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Genel Müdür Dr. Halil İbrahim Çetin’in de imzası ile duyurulan metinde şunlar denildi: “İmalat sanayiinin GSYH içindeki payı ile ilgili açıklamada 2002 yılına ait veri yüzde 1,6 olarak yanlış yazılmıştır. Doğrusu şu şekilde olacaktır: Türkiye imalat sanayiinin gelişimi incelendiğinde 2002-2021 döneminde GSYH içindeki payının artış gösterdiği dikkati çekmektedir. Nitekim, 2002 yılında %16,9 olan imalat sanayiinin GSYH içindeki payı, 2022 yılında %22,1’e yükselmiştir.”

MİLLİ TEKNOLOJİ HAMLESİ SAYESİNDE
Dönemin Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, imalat sanayi kitabı hakkında şu değerlendirmelerde bulundu:

!Yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen Türk İmalat sanayisinin başarısının altında yatan ana unsur Milli Teknoloji Hamlesi çerçevesinde ortaya koymuş olduğumuz yeni ekonomi modelidir. Yatırım, istihdam, üretim ve ihracat olmak üzere dört ayak üzerine kurduğumuz model ile Türk ekonomisi büyümeye devam ediyor.

Son yıllarda savunma sanayisinde yaşanan atılımla beraber ülkemiz küresel anlamda üretim merkezi halinde geldi. Başta otomotiv ve makine sektörü olmak üzere ana metal, giyim eşyası, gıda ve tekstil ürünleri imalatı sektörlerindeki rekabet gücü, Türkiye’yi küresel ihracat pazarında önemli bir aktör haline getirdi. Tüm bu olumlu gelişmelerle beraber imalat sanayisi ihracatı 19 yılda yaklaşık 5 kat artış sağlayarak 213 milyar dolara ulaşmıştır.

Türkiye imalat sanayisinin 2015-2020 dönemindeki gelişmelerini analiz eden bu çalışma, politika oluşturucu kurumlara ışık tutmanın yanı sıra sektörde faaliyet gösteren temel aktörlere ve akademisyen camiasının çalışmalarına yol gösterici olacaktır.

HERKESİN ULAŞIMI MÜMKÜN
“Türkiye İmalat Sanayiinin Yapısal Analizi (2015-2020 Dönemi)” kitabına ve daha önce Türkiye Kalkınma Bankası A.Ş. tarafından yayımlanmış olan “Türkiye İmalat Sanayiinin Analizi (2005-2010 Dönemi, 22 Ana Sektör İtibarıyla)” kitabı ve “Türkiye İmalat Sanayiinin Yapısal Analizi ve Sektörel Performans Değerlendirmesi (1997-2006 Dönemi)” kitabına aşağıdaki web adresinden ulaşılabiliyor:

https://www.sanayi.gov.tr/plan-program-raporlar-ve-yayinlar/suresiz-yayinlar/cr1304011103

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner112

banner111

banner110

banner109

banner108

banner106