Öne Çıkanlar ÇOSB Dijital Dönüşüm Atölyesi ömer nart Ece Kamar İKV BAŞKANI AYHAN ZEYTİNOĞLU Uğurteks

Yeni çıkan 6 kitap

Atom bombasının babası Oppenheimer’ın başarı ve acı dolu öyküsü

Amerikalı Prometheus: J. Robert Oppenheimer'ın Başarı ve Acı Dolu Öyküsü/Kal Brid-Martin J. Sherwin/Çeviren: Uğur Gülsün/Biyografi & Otobiyografi/İthaki Yayınları/912 sayfa

Amerikalı Prometheus, atom bombasının babası olarak kabul edilen parlak ve karizmatik fizikçi J. Robert Oppenheimer’ın ilk tam kapsamlı biyografisi. Günümüzde hâlâ önemli bir konu olan, atomik maddelerin uluslararası örgütler tarafından kontrol edilmesine dair bir teklif kaleme alan Oppenheimer, hidrojen bombasına karşı çıktığı gibi Hava Kuvvetleri’nin nükleer savaş planlarını hep eleştirdi. Atom karşıtı bu tür çıkışları yüzünden, 1950’lerin şimdilerde çoktan unutulmuş çalkantılı döneminde Atom Enerjisi Komisyonu Başkanı Lewis Strauss, süper bombanın en büyük savunucusu Edward Teller ve FBI Direktörü J. Edgar Hoover’ın hep hedefinde oldu. ABD’nin nükleer sırları konusunda kendisine güvenilemeyeceği söylendi. İngiliz film yönetmeni, senarist, yapımcı, görüntü yönetmeni ve editör Christopher Nolan tarafından sinemaya uyarlanan Pulitzer ödüllü (2006) bu eser Oppenheimer’ın hayatını ve yaşadığı dönemi en ince ayrıntısına kadar irdeliyor. Nolan, kitap tanıtım yazısında şöyle diyor: “Bilim ve hükümetler arasında karmaşık bir ilişki vardır ve bu ilişki daha önce hiç Oppenheimer’ın hikâyesindeki kadar açık şekilde gözler önüne serilmemiştir.” Amerika’daki ve yurtdışındaki arşivlerden, FBI kayıtlarından, Oppenheimer’ın dostları, ailesi ve meslektaşlarıyla yapılan söyleşilerden hareketle ortaya çıkarılan bu kitap oldukça yorucu bir araştırmanın ürünü.

Finansal çılgınlık ve çöküşler çağının tarihsel ve politik kökenleri

Neoliberal Finansallaşmanın Politik Kökenleri/Greta R. Krippner/ Editör: Dr. Fatih Karakaya/Çeviri: Ahen Yağan/VakıfBank Kültür Yayınları/İktisat dizisi/328 sayfa

Başta Amerikan ekonomisi olmak üzere tüm dünyada yaşanan finansal çılgınlık, panik ve çöküşler çağının tarihsel ve politik kökenleri bu kitabın konusu. ABD Michigan Üniversitesi Sosyoloji Bölümü hocalarından Greta R. Krippner, finansallaşmaya elverişli bir makro ortamın yaratılmasında hayati önem taşıyan devlet eylemlerine odaklanıyor kitabında. Krippner, 1970’ler ve 1980’ler boyunca finansal piyasaların serbestleştirilmesini, 1980’lerin başındaki büyük mali dengesizlikler bağlamında ABD ekonomisine yabancı sermaye girişini teşvik eden politikaları ve 1979’da sıkı para politikalarına geçişin ardından para politikasının yürütülmesindeki zorlukları irdeliyor. Son otuz yılda ABD ekonomisinde finansın yükselişinin politik-sosyolojisini sunan Krippner’in argümanı, birbiri ardına gelen ABD yönetimlerini mali kriz ve meşruiyet krizi gibi acil sorunlarla doğrudan yüzleşmekten kaçınmakla eleştiriyor. VakıfBank Kültür Yayınları’nın iktisat dizisinin bu kitabı, günümüz iktisadi hayatının bu önemli kavramı, finansallaşmayı tarihsel sosyolojinin perspektifinden anlatıyor.

Yatırım ve üretim aşamasında nasıl hareket edilmeli?

Değer Zincirinin Evrimi/A. Çelik Kurtoğlu/Efil Yayınevi/Araştırma-İnceleme/640 sayfa

Bir ülkenin uluslararası ticarette başarılı olması için -ki bu doğru rekabetçi kaynak tahsis kararlarıyla mümkündür- yatırım ve üretim aşamasında nasıl hareket edilmelidir? Ülkeler bir kez ihracat, ithalat yaptıktan sonraki “post mortem” analizinin, önceki kararların doğru olup olmadığının sağlaması olmaktan öte yararı yoktur. Hedefin rekabet gücü vasfının üretimde yani şirketlerde olduğundan hareketle, onların doğru kararları nasıl vereceğini irdelemek önemlidir. Elinizdeki çalışmayı iki cümleyle özetlemek mümkündür. Kitap okunduğunda çok şey düşündürüyor. Ekonomide, şirketlerde karar sürecine rasyonaliteye uymayan bir gözle bakıyor ve akademik dünyadan yatırımcılar dünyasına, politika yapıcılara kadar birçok kişinin düşünce sistemine çok şey katıyor.

Ekonomi üzerine temel bilgilerin rehber kitabı

Ekonominin Temelleri-Kavramlar ve Kurumlar/ Mahfi Eğilmez/Remzi Kitabevi/Araştırma-İnceleme/400 sayfa

Dr. Mahfi Eğilmez bu kitapta, ekonominin temellerini oluşturan kavramları, hipotezleri, yaklaşımları, teorileri, endeksleri, göstergeleri ve kurumları ele alıyor. Ekonomiyle doğrudan ya da dolaylı olarak ilgilenenlere, ekonomi derslerini izleyenlere olabildiğince basit bir biçimde temel bilgileri vermeyi amaçlıyor. Ekonominin Temelleri, ekonomi öğrenenler için rehber niteliği taşımanın yanı sıra bu alanda belli bir düzeyde olanlar için de çeşitli kavram ve kurumları hatırlamak, bilgi tazelemek açısından bir referans kitabı olma özelliği taşıyor. Mahfi Eğilmez, halen Altınbaş Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak görev yapıyor, www.mahfiegilmez.com blog’unda ‘Kendime Yazılar’ adıyla yazılar yayınlıyor ve Hitit tarihi üzerine çalışmalarını sürdürüyor. Eğilmez’in yayınlanmış 18 kitabı var.

Komada ölümün ötesinde bir yaşam keşfetti: Hayatı değişti

Kanıt-Bir beyin cerrahının öbür dünyaya yolculuğu/Eben Alexander/Çeviren: Gökçe Bayer-Nükte Parköz/Klan Yayınları /Anı Dizisi/204 sayfa

Beyin cerrahı Dr. Eben Alexander, 2008’de menenjitten komaya girer. Yedi gün komada kalır. Beyin taramaları çok büyük bir hasar olduğunu göstermektedir. Doktorları yüzde 95-97 ölür gözüyle bakar. Yedi günün sonunda gözlerini açar ve hayata döner. Aile bireyleri kendilerini en kötü sona hazırlarken mucizevi bir şey olur. Doktor Alexander'ın beyni tamamen hareketsizken birden uyanır. Değişmiş, ruhun sonsuz kavrayışının kuşkusuz biçimde farkında ve ölümün ötesinde bir yaşamın kesinlikle var olduğuna inanan bir adam olarak uyanır. Ünlü beyin cerrahı Doktor Eben Alexander kendini her zaman bilim insanı olarak tanımlamaktadır. Kanıt odaklı, ilaca dayalı sarsılmaz inancı onu dünyanın önde gelen sağlık kurumlarında önemli bir kariyere yükseltmiştir. Fakat tüm bunlar komada yaşadıklarıyla değişmeye başlayacaktır. Dr. Eben, bu kitapta komada yaşadıklarını kaleme almış. Şöyle yazar: “Gittiğim yer gerçekti. Kıyasla, şu an yaşadığımız hayatı tamamıyla hayali kılacak kadar gerçekti. Komadayken başıma gelenler hayatım boyunca anlatacağım tartışmasız en önemli hikaye olacaktır.”

Türk dilinin ilk sözlüğü 951 yaşında

Dîvânu Lugâti’t-Türk/Kaşgarlı Mahmud/Çeviren: Mustafa Ç. Kaçalin/ VakıfBank Kültür Yayınları/976 sayfa

VakıfBank Kültür Yayınları (VBKY), Türk dilinin en değerli eserlerinden Kaşgarlı Mahmud’un 1072’de yazmaya başlayıp 1077’de tamamladığı “Dîvânu Lugâti’t-Türk”ü yeniden okurlarıyla buluşturuyor. 951 yaşındaki Türk dilinin ilk sözlüğü olan eser, öz Türk kültürünün hatırlanmasında önemli bir referans kaynağı olarak raflarda yerini aldı. Türklerin yaşadığı yerleri gösteren ilk Türk dünyası haritasının da yer verildiği eserde, 800 civarında kelime deyimler, atasözleri ve şiirlerden örneklerle ve Arapça çevirileriyle paylaşılıyor. 11’inci yüzyılda Türklerin yaşadığı şehirleri gezerek karşılaştığı lehçeleri detaylı bir şekilde öğrenen dilbilimci, etnograf ve Türkolog Kâşgarlı Mahmud, öğrendiği kelimeleri ve atasözlerini karşılaştırmalı olarak bir sözlük altında topladı. Türkçenin kültürel derinliğinin en ince ayrıntısına kadar ortaya koyulduğu eser, bugüne kadar yapılan çevirilerden farklı olarak Kaşgarlı Mahmud’un belirlediği sıra yerine, Türk alfabesindeki sıraya göre hazırlandı. Kaşgarlı Mahmud tarafından Araplara Türkçeyi öğretmek ve Türkçe’nin Arapça kadar zengin bir dil olduğunu göstermek amacıyla yazılan kitap, Mustafa Ç. Kaçalin tarafından Türkçeye kazandırıldı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner112

banner111

banner110

banner109

banner108

banner106