Kamu sektörü-özel sektör karşıtlığı masalını çürüten tez
Girişimci Devlet: Kamu Sektörü-Özel Sektör Karşıtlığı Masalının Çürütülmesi/Mariana Mazzucato-Çeviren: Esin Soğancılar/Finans, Politik Ekonomi/KÜY Yayınları/320 sayfa
Dünyanın en etkili ekonomistlerinden biri kabul edilen Mariana Mazzucato, bu çalışmasında, devletin ekonomideki rolüne ilişkin tartışmayı ideolojiden uzak bir yaklaşımla yeni bir çerçeveye oturtmayı amaçlıyor. Girişimci Devlet’in çıkış noktasında, küresel düzeyde yaşanan 2008 finans krizi yer alıyor. Krizin ardından, büyümeyi yeniden başlatmak için atılması gereken tek adımın kamu harcamalarında kesinti olduğuna dair görüşe tepki olarak kaleme alınmış. Devletin küçülmesi gerektiğini savunanların aksine, Mazzucato’ya göre, muazzam boyuttaki stratejik kamu yatırımları olmasaydı, bugün internetten GPS’e ve SIRI’ye kadar akıllı ürünlerden hiçbirini üretemezdik. Bilişim teknolojisindeki yeniliklerin yanı sıra, yeşil devrimi yaratabilecek yenilenebilir enerji çözümlerini ya da hastalıkları iyileştirecek yeni radikal ilaçların çoğunu da geliştiremezdik. Girişimci Devlet’le Mazzucato, devletin ekonomideki rolüne ilişkin tartışmayı ideolojiden uzak bir yaklaşımla yeni bir çerçeveye oturtmayı ve kamu kurumlarının toplumsal ve ekonomik değişime öncülük etme rolü üzerine dinamik bir müzakere başlatmayı amaçlıyor.
Mazzucato’nun kapsamlı değerlendirmesi masallarla gizlenen bir gerçeği önümüze seriyor: Size ne anlatılırsa anlatılsın, iPhone’dan Google arama motoruna kadar dünyanın en popüler ürünlerini özel şirketlerin değil, vergi mükelleflerinin finanse ettiğini unutmayın. Mazzucato, University College London’da, Yenilik ve Kamu Değeri Ekonomisi Bölümü’nde ders veriyor. Ekonomi alanında çok sayıda önemli ödülün sahibi olan Mazzucato, New Republic dergisi tarafından “yenilik alanında çalışan en önemli üç düşünür” arasında gösterildi.
.......................
Türkiye yüksek gelirli ülkeler safına nasıl katılacak?
Neden Geç Kaldık Nasıl Yetişiriz/Faruk Türkoğlu/Dünya Yayınları/Ekonomi/624 sayfa
Gazeteci Faruk Türkoğlu, kitabında; Türkiye, yüksek gelirli ülkeler safına nasıl katılacak? Gerekli kaynaklara sahip mi? Kaç yılda sanayileşiriz, demokratik “teknoloji ülkesi” oluruz? sorularının yanıtlarını arıyor. Türkiye’nin ileri ülkeleri yakalama ve kalkınma çabalarının 300 yıldır umulan sonuçları vermediğinin altını çizen Türkoğlu “Bilimsel araştırma ve teknolojiyi geliştirme ile işe tohumdan, kökten başlamak gerekirken kestirme görünümlü çıkmaz yollara saptık. Bilimin ve teknolojinin meyvelerini dışarıdan ithal etmeyi tercih ettik. Cumhuriyet’in 100. yılının arifesinde Türkiye için yeni bir umut yeşerecek gibi görünüyor. Geçmişin hatalarından ders alındığında ve sürekliliğe önem verildiğinde geleceğin sisi zamanla dağılacak. Bilimsel araştırma ve teknoloji geliştirme çalışmaları yeni bir hız kazandığında ekonomi cari açığın kilitlediği prangadan kurtulacak” diyor. Kitapta, Osmanlı İmparatorluğu ve Cumhuriyet dönemindeki kalkınma çabalarının neden başarılı olamadığı ayrıntılarıyla analiz ediliyor.
………………..
Ankara’dan İstanbul’a uzanan bir Türkiye portresi
Kuşaktan Kuşağa - Semahat Arsel/Yazar: Kolektif/Yapı Kredi Yayınları/Roman/336 sayfa
Bu kitap; Ankara’nın tarihçesi ve önemini, Türkiye Cumhuriyeti’nin başkenti olduktan sonraki gelişimini, örf ve âdetlerini, gelenek ve göreneklerini gelecek nesillere aktarmayı amaçlıyor. Koç ailesinin Ankara ve İstanbul’da farklılaşan yaşam tarzlarına, aile kültürüne, anlayış ve tutumlarına değiniyor. Büyük bir samimiyetle kaleme alınan kitap; yaşanmışlıklar ışığında geçmişten günümüze nesiller arasında köprüler kuruyor. Ankara’da bir bağ evinde dünyaya gelen Semahat Arsel, o zamanki yaşam ile bugünkü yaşamın farklılıklarını, yetişme, eğitim ve öğretim anlayışının nasıl değiştiğini, insanların doğadan nasıl koptuğunu tanıklıkları ışığında anlatıyor. Ve Vehbi Koç ailesi bireylerinin Türkiye’ye olan bağlılıklarını, ülkenin her alanda kalkınması için çabalarını ve sosyal sorunların çözümlenmesi için gayretlerini ortaya koyuyor. “Kuşaktan Kuşağa” kitabını okurken, nesiller arasında kurulan köprüleri, gelecek nesillere emanet edilen değerlerin önemini hissedecek, tanıklık edilen olayları birinci ağızdan dinleyeceksiniz.
………………
İç Moğolistan’dan çıkıp dünyayı fetheden markanın hikayesi
Diren Keçi / Ayşen Zamanpur/Doğan Kitap/Deneme-Marka Gelişimi/ 150 sayfa
Ayşen Zamanpur kaşmir ve ipek gibi dünyanın en kaliteli dokularını odağına koyup, her zaman evrenselliği hedefleyerek, 28 yılda İç Moğolistan’dan başlayıp dünyaya yayılan Silk and Cashmere‘in tutku dolu hikâyesini kendi objektifinden anlatıyor. Birinci kitabı Kaşmir Yolu’ndan sonra ülkenin, dünyanın, perakendenin ve markanın dönüşümünü, gelişimini, ikinci nesle devrini ve en önemlisi 1992’den beri eksilmeyen büyük direnişini anılarıyla harmanlayarak aktarıyor. Diren Keçi, Dünya Kitap Yılın İş Dünyası Marka Kitabı ödülünü aldı.
Robert Kolej ve Boğaziçi İşletme mezunu Zamanpur, akademik anlamda girişimcilik ve marka konusunda pek çok kez vaka çalışması ve teze konu olan, ulusal ve uluslararası 23 ödüle sahip Silk and Cashmere markasının kurucusu ve 28 yıl süresince CEO’sudur. Uzun bir dönem Birleşik Marka Derneği’nin yönetim kurulu üyeliğini de yapan yazar, “Hayatta en büyük risk, hiç risk almamaktır” düşüncesine inanır.
…………..
Sermayesi çantada taşınan banka, 13 bin kişinin çalıştığı kuruma nasıl dönüştü?
Deneyimler-İnsan Paylaştıkça Çoğalır / Ömer Aras /Remzi Kitabevi/ Günlük-anı/348 sayfa
Ömer Aras’ın, altı yılı akademisyenlik, otuz yedi yılı bankacılıkla geçen iş hayatı deneyiminden süzülen yöneticilik ilkeleri... İş hayatına öğretim görevlisi olarak başladıktan sonra bir tesadüf sonucu banka yöneticisi olan Ömer Aras’ın iş dünyasına ilişkin anıları… Hüsnü Özyeğin’le Ömer Aras, güçlü bir kadro kurarak, kısa zamanda rakiplerin takip ettiği bir banka yarattılar. 1994 ve 2001 yıllarında yaşanan büyük ekonomik krizleri başarıyla atlattılar. Sermayesini Ömer Aras’ın bir çanta içinde taşıdığı, otuz kişiyle Gümüşsuyu’ndaki bir iş hanının beşinci katında sıfırdan kurulan banka, bugün on üç bin kişinin çalıştığı ve oluşan kültürle sektörün saygın kurumlarından biri haline geldi. Ayrıca hakkında yazılan dört ayrı vaka Harvard Business School’da işletme yüksek lisans öğrencilerine okutuluyor. Bu girişimin bu hale gelmesine katkıda bulunan bir yönetici olarak Ömer Aras’ın süreç boyunca yaşadığı deneyimler sayesinde geliştirdiği yönetim ilkeleri bu kitapta bir araya geliyor. Ekonomist Mahfi Eğilmez kitap hakkında şu bilgileri veriyor: “Teoriyle uygulamanın adeta dans ettiği bu kitap, öğrencilere, öğretim üyelerine, uzmanlara ve yöneticilere yol gösterici derslerle dolu.” Tuncay Özilhan ise “Başarının temelinde yatan denge oyununun sırları bu kitapta” diyor.
……………
Türkiye’nin yokluklardan bugünlere uzanan ders alınacak hikâyesi
Çapa Zamanı/Süleyman Onatça/İnkılap Kitabevi/Oto Biyografi/204 sayfa
Her satırı öğretici derslerle dolu, buram buram yaşanmışlık kokan bir yaşamöyküsü. Adanalı iş insanı Süleyman Onatça’nın renkli hayatını okurken, Türkiye’nin yokluklardan bugünlere uzanan ders alınacak hikâyesine de tanıklık edeceksiniz. Sanayi Çarşısı’nda çocuk yaşta çıraklık yaparak hayat mücadelesine atılan Onatça, hayatını bir heykeltıraş titizliğiyle şekillendiriyor ve en tepeye kadar tırmanıyor. Ülkenin en önemli işveren örgütlerinde yöneticilikle geçen yıllar, Süleyman Onatça’nın heybesinde birçok renkli hikâye birikmesine vesile olurken, topluma ve insanlığa dair de eşsiz bir bakış açısı geliştirmesine olanak sunuyor. İş yaşamının zorlu ortamında zarafetiyle ve sevecenliğiyle kendisine ayrı bir kulvar açan Onatça, sanata ve çevreye verdiği büyük önemle de tanınıyor. Bir otobiyografi olan elinizdeki kitapta Türkiye’nin en önemli iş insanlarından birinin hayat hikâyesini okuyacaksınız.