Öne Çıkanlar Türkonfed Arçelik Üretim Koordinatörü Alp Karahasanoğlu Hilal Ünalmış TÜSİAD Sıçrama Yapan Şirketler GİRAY DUDA

İstanbul Tahkim Merkezi, Katar’la işbirliği anlaşması imzaladı

İstanbul Tahkim Merkezi (ISTAC) uluslararası alanda etkinliğini artırma yönünde yeni bir adım daha attı. Katar Uluslararası Uzlaştırma ve Tahkim Merkezi (QICCA) ile ISTAC arasında imzalanan işbirliği anlaşmasıyla bölgede alternatif uyuşmazlık çözüm uygulamaları ve tahkimin yaygınlaştırılması amaçlanıyor.

Katar Ticaret ve Sanayi Odası Tahkim Merkezi konumundaki QICCA (Qatar International Center for Conciliation and Arbitration) ile ISTAC arasındaki işbirliği anlaşması için, Doha’da gerçekleştirilen 3. Uluslararası Tahkim Konferansı sırasında imza seremonisi düzenlendi. Anlaşmaya QICCA Uluslararası İlişkiler Yönetim Kurulu Üyesi Şeyh Dr. Sani bin Ali Al-Sani ve ISTAC Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ziya Akıncı imza attı.

Anlaşmaya göre iki tahkim merkezi ortak konferans, seminer ve eğitim programları düzenleyerek aralarındaki işbirliğini daha ileriye taşıyacak. Ayrıca ISTAC ve QICCA, tahkim davaları için İstanbul ve Doha’da birbirlerinin toplantı ve duruşma salonlarından, tercümanlık hizmetlerinden de faydalanacak. Bölgesel tahkimin geliştirilmesi için her iki kurumun deneyimlerini paylaşmaları da öngörülüyor.

Bu arada, Doha’daki konferansa konuşmacı olarak katılan ISTAC Başkanı Prof. Dr. Akıncı, Türkiye’nin tahkim kurumunu tanıttı ve İstanbul Tahkim Merkezi’nin gerek bölgesel gerekse uluslararası açısından sunduğu avantajları anlattı.

İstanbul Tahkim Merkezi daha önce de Tahran Bölgesel Tahkim Merkezi (TRAC) ile işbirliğine yönelmişti. ISTAC ve TRAC tarafından Paris, Tahran ve İstanbul’da ortaklaşa düzenlenen seri konferanslar iki ülkenin tahkim uzmanlarını buluştururken, bölgesel tahkimi geliştirme arayışlarına da zemin yarattı.

ISTAC İLE MOSKOVA TAHKİM MERKEZİ İŞBİRLİĞİ YAPACAK

İstanbul Tahkim Merkezi (ISTAC) ile Moskova Tahkim Merkezi arasında işbirliği için ilk adım atıldı. Rusya Federasyonu Türkiye Ticaret Temsilcisi Aydar Gaşigullin’in ISTAC ziyaretinde iki ülke tahkim kurumlarının işbirliği potansiyeli değerlendirildi. Ziyaretin ardından, ISTAC Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ziya Akıncı, Moskova Tahkim Merkezi ile anlaşma imzalayacaklarını açıkladı.

ANLAŞMA İMZALANACAK

Rusya Federasyonu Ticaret Temsilcisi Aydar Gaşigullin’in ISTAC ziyaretine Müşavir Alexander Bakustin de eşlik etti. İstanbul Tahkim Merkezi Başkanı Prof. Dr. Ziya Akıncı ve Başkan Vekili Mustafa Çıkrıkçıoğlu, Rusya delegasyonuyla iki ülkede gelişen ticari ilişkileri, tahkim uygulamalarını ve kurumsal açıdan tahkimde işbirliği imkânlarını değerlendirdi. Ziyarette, İstanbul ve Moskova tahkim kurumları arasında anlaşma imzalanması kararlaştırıldı. Başkan Ziya Akıncı, Rusya Federasyonu Tahkim Merkezi ile imzalayacakları anlaşma sayesinde ISTAC’ın uluslararası etkinliğini artıracağını vurguladı. Başkan Vekili Çıkrıkçıoğlu ise, İran ve Katar’dan sonra Rusya ile imzalanacak anlaşmayı, kurumun uluslararası ilişkileri açısından çok önemsediklerini belirtti.

Önümüzdeki günlerde ISTAC ile Moskova Tahkim Merkezi arasında imzalanması planlanan anlaşmayla iki tahkim merkezi çok yönlü işbirliği zemini bulacak. Öncelikle Türk ve Rus iş dünyasının uyuşmazlıklarını karşılıklı olarak tahkim yoluyla çözmeleri konusunda harekete geçilecek. İstanbul ve Moskova’da konferans, eğitim ve seminerler düzenlenecek, fuarlara katılım sağlanacak. Böylece iş dünyasının uyuşmazlıklarını daha hızlı ve dostane olarak çözmeleri için karşılıklı işbirliği mekanizmaları işletilecek.

İLK ADIM TAHRAN BÖLGESEL TAHKİM MEREKEZİYLE ATILDI

İstanbul Tahkim Merkezi uluslararası tahkim kurumları ile işbirliği yönünde ilk adımı Tahran Bölgesel Tahkim Merkezi TRAC (Tehran Regional Arbitration Centre) ile atmış, ortak çalışmalar kapsamında Fransa, İran ve Türkiye’de konferanslar düzenlenmişti. Bu yönde ikinci adım, geçtiğimiz mart ayında Katar Uluslararası Uzlaştırma ve Tahkim Merkezi QICCA (Qatar International Center for Conciliation and Arbitration) ile anlaşma imzalanarak atıldı. ISTAC, Moskova Tahkim Merkezi ile başlatacağı işbirliği sonucu, Rusya’da ve bölge ülkelerinde etkinliğini artırmayı hedefliyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner112

banner111

banner110

banner109

banner108

banner106