Öne Çıkanlar CEVAHİR UZKURT Arif Esen ÇOSB Kreş ve Gündüz Bakımevi ÇOSB Sürdürülebilirlik Raporu ÇOSB Girişimcilik Paneli

Pandemide akıllı satın alma çözümleriyle maliyetleri azaltan merkez

Zer Merkezî Hizmetler ve Ticaret A.Ş. Satış Direktörü Mert Atılgan ile satın alma uzmanlığının işletmelerin bugününe ve geleceğine katkısını konuştuk. Global Sanayici’nin sorularını yanıtlayan Atılgan, “Sadece satarken değil, alırken de kazanmayı mümkün kılan stratejik satın alma uzmanlığı günden güne daha çok şirketin ilgi alanına giriyor. Pandemi döneminin kendine has, olağandışı şartları ile daha da kritik bir ihtiyaç halini alan doğru ve verimli satın alma operasyonları, dijital dönüşümün etkilerinin en çok yaşandığı alanların başında geliyor. Satın almada verimlilik ve mükemmeliyet merkezi olma vizyonu ile çalışan ve sahip olduğu uzmanlık ve teknolojik çözümlerle şirketlere satın alma operasyonlarında maliyet avantajı başta olmak üzere pek çok avantaj sağlayan çözümler sunuyoruz” dedi.

  • Zer Merkezî Hizmetler ve Ticaret A.Ş. ne zaman kuruldu?
  • Bir Koç Topluluğu şirketi olan Zer faaliyetlerine 2003 yılında Beko Ticaret A.Ş. adı altında başladı. Çalışmalarını “Türkiye’nin en iyi, dünyanın ise önde gelen stratejik satın alma ve verimlilik merkezi olma” vizyonu çerçevesinde yürüten şirket 2007 yılında Zer Merkezî Hizmetler ve Ticaret AŞ adıyla tescillendi.

İŞ ORTAKLARIMIZA EN İYİ SATIN ALMA İMKANINI SUNUYORUZ

  • Satın alma sektöründeki iş modelinizle öncü konumdasınız. Şirketler sizinle çalıştıklarında satın alma süreçlerinde nasıl bir kazanç sağlıyorlar?
  • Zer’in mevcut yapısını anlatarak sorunuzu yanıtlamak isterim. Zer, pandemi sürecinde ve dijital dönüşüm çağında iş ortaklarımıza en iyi satın alma imkanını sunan bir tedarik zinciridir. Zer, ülkemizin en büyük satın alma şirketi ve Türkiye’de bu iş modeline sahip olan bir başka şirket örneği bulunmuyor. Faaliyet gösterdiğimiz alanlarda dediğiniz gibi satın alma sektörü de Zer ile birlikte büyüyor ve gelişiyor. Koç Topluluğu’ndaki iş ortaklarımızın yanında 400’ün üzerinde iş ortağımızın da kategori bazlı satın alma süreçlerini yürütüyoruz.

Zer, endirekt satın almalarda satın alma hacminin yarattığı maliyet avantajının yanı sıra iş ortaklarına hız, kolaylık, takip kabiliyeti ve uzmanlık ile yüksek katma değer sağlayan bir şirket. Ana iş kollarımız; malzeme, hizmet, lojistik ve medya satın alımları. Bu alanların yanında sunduğumuz teknolojik çözümler ile sahip olduğumuz uzmanlık ve satın almada yenilikçi teknolojileri buluşturuyoruz. Stratejik satın alma platformumuz Promena, malzeme satın alımlarında avantajlı fiyatlar sunan online sipariş yönetimi platformumuz ZerOnline, lojistik satın almalarda izlenebilirlik, rota optimizasyonu ve yük konsolidasyonu imkânı sunan Loji-Portal, personel taşıma ve şoförlü araç hizmetinde Zervis ve Araçiste ile iş ortaklarımızın farklı ihtiyaçlarına fayda odaklı çözümler sunuyoruz. Tüm bu çözümleri iş ortaklarımızın ve çalıştıkları tedarikçilerin sistemlerine kısa zamanda entegre hale getirebiliyoruz. Teknolojik çözümler esasında satın alma departmanlarının operasyonel ve tekrar eden işlerden arınmasını, zaman ve işgücü tasarrufu sağlayarak, doğru raporlama imkanları ile stratejik bir bakışa kavuşmalarını sağlıyor.

UZMAN BİR EKİBİMİZ VAR

Bizim modelimizi eşsiz kılan en önemli gücümüz, konusunda uzman ekiplerimizin varlığı. Ekiplerdeki uzmanlık ve bilgi birikimini, markalarımıza katma değer olarak yansıtmak için kullanıyor; talep başlangıcından fatura oluşumuna kadar olan tüm sürecin en iyi şekilde yönetilmesini sağlıyoruz. Her satın alma kategorisinde o sektöre ait gelişmeleri yakından takip ederek, hizmet seviyelerinin artırılması ve anlık önlemler alarak sektörel faydayı maksimum düzeye getirme prensibi ile çalışıyoruz.

TASARRUF VE VERİMLİLİK SAĞLAYAN BİRLEŞİK ÇÖZÜMLER

Satın alma operasyonunu sektör uzmanlığına çevirerek en verimli ve en doğru çözümü üretirken, müşterilerimizin süreçlerinde tasarruf ve verimlilik sağlayan birleşik çözümler de geliştiriyoruz. Bir başka deyişle tüm süreci müşterileri adına düşünen, gerçekleştiren bir yapı konumundayız.

Bir diğer önemli farkımız da güçlü tedarikçi ağımız. Zer’de tedarikçilerimizi çalışacakları sektörlere özgü kriterlere göre değerlendirerek seçiyor ve devreye alıyoruz. Böylece hizmet tedariki ve finansal riskleri birlikte yönetirken; sektördeki dalgalanmalar, konjonktürde meydana gelen değişiklikler ve ekonomik koşullara bağlı riskli ortamlarda müşterilerimize güvenli hizmet sunmaya devam edebiliyoruz. Bunun yanı sıra tedarikçilerimiz için de özellikle krizli, zorlu dönemlerde ödeme garantimiz ve diğer fayda odaklı yaklaşımlarımızla güvenli bir liman işlevi görüyoruz. Böylece ekonominin bütününde çarkların dönmesine ve iş sürekliliğine katkı sağlıyoruz. Zer olarak, müşterilerimiz için risk yönetiminde ciddi sorumluluk alırken tedarikçilerimiz için de zamanında ödeme aldıkları, tedarikçi finansman sistemi ile nakit ihtiyaçlarını hızlı çözüm buldukları bir hizmet modeli sunuyoruz.

Hepimizin malumu olduğu üzere pandemi, şirketlerin maliyet azaltmaya ve tedarik zincirinde süreklilik için yedeklemeye daha duyarlı olmasına neden oldu. Ülkemizde şirketlerin bu bağlamda teknoloji, uzman insan kaynağı ve daha çok maliyetleri azaltacak projelere ihtiyaç duyduğu kanısındayız.

  • Zer olarak farklı sektör ve meslek birlikleri ile yakın çalışmalar yürütüyorsunuz. Bu birlikler ile oluşturduğunuz çalışma şeklini paylaşabilir misiniz?
  • Yakın zamanda işbirliği kurduğumuz Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası’nın (MESS) 249 üyesi ile online sipariş yönetimi platformumuz ZerOnline üzerinden çalışıyoruz. MESS üyelerini tek bir topluluk olarak değerlendirerek, ortaya çıkan toplu satın alma hacmi sayesinde hem avantajlı fiyatlar hem de tek kanaldan sipariş, operasyon ve fatura takibinin avantajları mümkün olabiliyor. Tüm üye şirketlere iş gücü ve zaman tasarrufu imkânı sunuyoruz.

Bir diğer iş ortağımız olan Taşıt Araçları Tedarik Sanayicileri Derneği (TAYSAD) üyeleri ile ambalaj satın alma ve hurda satışlarında maliyet avantajı ve verimli süreç yönetimi noktasında fayda sağlıyoruz.

  • Çerkezköy’de satın alma süreçlerini üstlendiğiniz şirketler var mı?
  • Koç Topluluğu’nun dayanıklı tüketim ürünlerinde lider markası Arçelik’in Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi’ndeki üretim tesisleri kapsamlı hizmet verdiğimiz işletmelerin başında geliyor. Bölgede Arçelik’in de çalıştığı pek çok firma ile yakın temasımız bulunuyor.

‘Geniş bir alanda hizmet veriyoruz’

2003 yılında Koç Topluluğu Şirketleri’nin endirekt satın almalarının merkezileştirilmesi amacıyla kurulan ve yıllar içinde satın alma dünyasında yarattığı yenilikçi modelle sektöre yön veren Zer, Koç Topluluğu’nun yanı sıra yurtiçi ve yurtdışından şirketlere lojistik, malzeme, medya ve hizmet satın alma çözümlerinden ikinci el emtia, endüstriyel atık ve hurda satışına kadar geniş bir alanda toplu satın alma hizmeti veriyor. Faaliyet gösterdiği alanlardaki uzmanlığının yanı sıra yeni teknolojiler kullanarak geliştirdiği uygulamalarla 20 bini aşkın tedarikçi portföyü ile şirketlerin satın alma süreçlerini yönetiyor.

MERT ATILGAN KİMDİR?

Mert Atılgan, Avusturya Lisesi’nin ardından lisans eğitimini Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde, İşletme yüksek lisansını ise Koç Üniversitesi’nde tamamladı.

İş hayatına 2003 yılında Yıldız Cam Sanayi ihracat şefi olarak adım atan Atılgan, 2004 yılında Arçelik-LG Klima’da Satınalma Mühendisi olarak çalışmaya başladı. 2015 yılına kadar Arçelik-LG Klima’da çeşitli yöneticilik görevleri aldı. 2015-2018 yılları arasında Zer Merkezi Hizmetler ve Ticaret A.Ş.’de İş Geliştirme ve Satış Müdürü oldu.. Atılgan, 2018 yılından bu yana Zer A.Ş.’de Satış Direktörü olarak görev yapıyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner112

banner111

banner110

banner109

banner108

banner106