Öne Çıkanlar KPMG şirket ortağı Emrah Akın Uğurteks CEVAHİR UZKURT ÇOSB Mesleki ve Teknik Lisesi rol model oldu TEKİRDAĞ İSTİHDAM FUARI 2018

Üç aylık pandemi zararını bir ayda telafi ettik

GİRAY DUDA

Mobilya sektörü, ağır ürünleri tersine çok hızlı dönüşüm gösteren dinamik bir sektör. Türkiye ekonomisinin güçlü sektörlerinden mobilya sanayisinin durumunu, Mobilya Sanayicileri Derneği Başkanı Mustafa Balcı ile konuştuk ve mobilyacıların başarılı ve geleceğe dönük iyimser olduğunu gördük.

- Sayın Mustafa Balcı, öncelikle pandemi dönemini konuşmakta fayda var. Mobilya sektörüne pandeminin olumsuz etkileri neler oldu?

- Mobilya sanayi olarak 2019 yılında ulaşmak istediğimiz tüm hedeflerimize başarıyla ulaşmış ve sektör olarak 2020 yılına da çok iyi bir giriş yapmıştık. Akabinde düzenlediğimiz İstanbul’daki mobilya fuarında yabancı alım heyetleri ağırlamış ve hem yerli hem de yabancı pazara yönelik anlaşmalar gerçekleştirmiştik. Ancak 2019 yılı Aralık ayından beri tüm insanlığı ve iş dünyasını küresel anlamda olumsuz etkileyen korona virüsünün ilk olarak Çin’de ortaya çıkmasıyla, Çin ekonomisi ağır bir darbe almıştı. Virüsün Avrupa’ya sıçramasından sonra ise dünya mobilya sektöründe söz sahibi olan İtalya da ciddi bir yara alırken maalesef ki virüsün ülkemize de gelmiş olmasıyla bizde bu salgın gerçeğiyle karşı karşıya kalmış olduk.

2020’YE İHRACAT ARTIŞI İLE BAŞLADIK

Virüsün ortaya çıktığı ilk andan itibaren MOSDER üyeleri olarak fabrikalarımızda ve üretim merkezlerimizde gerekli önlemleri aldık. Çalışanlarımızın sağlığını gözettik ve tüm hijyen kontrollerimizi büyük bir titizlikle gerçekleştirdik. Bazı üyelerimiz önlem amaçlı olarak bu süreçte üretim faaliyetlerine geçici olarak ara verdi. Üretime devam eden firmalarımızda ise güvenlik kontrolleri en üst seviyeye getirildi.

Yaşanan süreçte zorunlu olarak dışarı çıkılmadığı ve hafta sonları da dışarı çıkma yasağının olduğu günlerde Mart ayının ikinci haftasından sonra iç pazarda mobilya satışlarında yüzde 80 oranında bir düşme yaşadık. 2020’nin ilk 2 ayında mobilya sektörü yüzde 15’lik bir ihracat artışı yakalamıştı. Mart ayının ikinci haftasında ise mobilyada ihracat yüzde 20 oranında düştü. Mart ayı sonunda ise ihracatta yüzde 35 civarında bir oranda düşüş izlendi.

Ancak yeni normalleşme süreciyle birlikte mobilya sanayinde çarkların tekrar dönmesiyle birlikte yeniden hareketlenen sektörde, özellikle ihracatta 2020’nin yılsonu hedeflerini yakalamak için tam kapasiteyle çalışmaya devam ediyoruz. Bu doğrultuda mobilya sektörü adına Haziran ayında yakaladığımız artış geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 48 oldu. Böylece pandemi nedeniyle üç aylık dönemde yaşadığımız kaybı bir ayda toparlayarak belli oranda telafi etmiş olduk.

İŞYERLERİNE KİRA DESTEĞİ BEKLİYORUZ

- Pandemi zararlarının tamamen giderilmesi için Hükümetten vergi indirimi, vergi ertelemesi, kira yardımı veya teşvik gibi talepleriniz var mı?

- Türkiye’yi de etkisi altına alan Korona virüs salgınına karşı alınan tedbirler kapsamında, başta alışveriş merkezleri olmak üzere birçok mağazanın geçici süreyle faaliyetleri durmuştu. Yaşanan süreçte hem büyük ölçekli firmalar hem de küçük işletmeler zorlu günler geçirirken mağazalarına müşteri girmeyen ve neredeyse kepenk indirmek zorunda kalan ve ilk kez böyle bir krizle mücadele etmek zorunda olan esnaf ise çıkış yolu bulmakta zorluk yaşadı. Yalnızca MOSDER çatısı altında olan üye mobilya markalarımızın yurt içinde franchise bayileri, kendi mağazaları ve corner satış noktaları olmak üzere 5000’in üzerinde mağazası bulunuyor. Türkiye genelinde ise hem büyük ölçekli hem de lokalde binlerce mobilya mağazası var. İş yeri sahiplerinin mevcut süreci kapsayacak şekilde kiracılarına indirim sağlayabilecek bir pakete ihtiyacımız vardır. Bu konuda da devletimizden yeni bir desteklerini bekliyoruz. Bankaların da kredi tutumları konusunda daha yapıcı olmaları gereken bu günlerde faizlerin de durdurulması gerektiğini öneriyoruz.

MÜCBİR SEBEP KAPSAMINA GİRMEMİZ SEVİNDİRDİ

Aynı zamanda Korona virüs salgınının neden olduğu ekonomik tahribata karşı devreye alınan “Ekonomik İstikrar Kalkanı” tedbirleri kapsamında vergi süreçleri bakımından mücbir sebep hükümlerinden faydalanacak mükellefler için bir genel tebliğ hazırlanmıştı. Bu tebliğe göre Hazine ve Maliye Bakanımız Berat Albayrak’ın o dönem duyurduğu açıklamada; tebliğ ile mücbir sebep hali kapsamındaki sektörleri ve altında yer alan iş kolları kapsamında mobilya sanayinin de yer alması, yaşanan bu zor günlerde sektör adına umut verici olarak karşılandı. Yüzbinlerce kişiye istihdam sağlayan mobilya sektörü adına bu süreçte açıklanan önlem paketlerine istinaden başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a ve Hazine ve Maliye Bakanımız Sayın Berat Albayrak’a teşekkürlerimizi iletiyoruz. İyi günde olduğu gibi bu zor günlerden de ülke olarak birlik ve beraberlik içerisinde çıkacağımıza inanıyorum Sektörümüz adına bu zorlu süreçte üreticiler, satıcılar, tedarikçiler olarak elimizi taşın altına koymaya hazırız.

KDV İNDİRİMİ SEKTÖRÜMÜZÜN BAŞARISIDIR

- Korona salgını öncesinde mobilyadaki KDV indirimi sevinçle karşılanmıştı. Bu indirimin faydaları neler oldu?

Mustafa Balcı olarak MOSDER’in 10. Genel Kurul Toplantısı sonucunda Ocak 2019’da MOSDER Başkanlığı görevine geldim. Ve göreve geldiğimiz o tarihten itibaren geçirdiğimiz ilk bir yıllık görev süremiz boyunca, Mobilya sektöründe KDV indiriminin en öncelikli gündem olduğunu her fırsatta vurguladık. KDV indirimin düşmesi konusunda çeşitli girişimlerde bulunarak kamuoyu oluşturduk. Hatta konuyla ilgili en son Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a yardımcısı Sayın Fuat Oktay aracılığı ile mektup iletmiş ve sektörümüzün en önemli gündemi olan KDV indiriminin kalıcı olması yönünde taleplerimizi dile getirmiştik.

2020 yılına bu müjdeli haberle giriş yapmak mobilya sanayimiz için oldukça motive edici bir başlangıç sağlamamıza neden oldu. Dernek olarak geçtiğimiz yıldan beri çeşitli girişimlerde bulunarak devlet büyüklerimize sektörümüzün sorunlarını dile getirmiştik. Malumdur ki sektörümüzün en önemli gündemi KDV konusudur. Yeni yılın ilk günlerinde Hazine ve Maliye Bakanı Sayın Berat Albayrak’ın mobilyada KDV indiriminin yüzde 8’e düştüğü haberini almış olduk. Sektörümüz adına MOSDER’in yapmış olduğu girişimlerimizin de sonuç vermesinin haklı gururunu yaşıyoruz.

KAYIT DIŞINA KARŞI BÜYÜK ADIM ATILDI

Mobilyada KDV oranı yüzde 8’e inmesiyle sektörün en büyük sorunlarından biri olan kayıt dışılığın ortadan kalkması için atılacak önemli adımlardan biri de böylece hayata geçirilmiş oldu. Merdiven altı üretim nedeniyle KDV ödemeyen bazı işletmelerin neden oldukları bu haksız rekabetin böylece ortadan kalkacağını umuyoruz. Sonuç olarak milli ekonomimizin güçlenmesi için KDV’nin yüzde 8’de sabitlenmesi devletimizin de milletimizin de menfaatine olmuştur.

DÜĞÜNLER VE KREDİLER ÖNÜMÜZÜ AÇTI

- Kısıtlamaların büyük ölçüde kalktığı şu dönemde mobilya sektörü aradığını bulabildi mi? Geçen yıl üretim ve satışları ile 2020 yılını karşılaştırırsak ne gibi bir tablo ile karşı karşıya kalırız?

- 1 Haziran itibariyle başlayan yeni normalleşme süreci sonrasında Temmuz ayından itibaren düğün yasaklarının da ortadan kalkmasıyla birlikte düğünlerin bereketiyle geldiğini söyleyebiliriz. Hatta bu süreçte Sayın Berat Albayrak’ın açıklamış olduğu İstikrar Kalkanı Paketi’nde, tüketicilerin sosyal harcamaları noktasında ön plana çıkan mobilya alışverişlerinde kullanılabilecek kredi miktarının minimum 3 Bin TL maksimum 30 Bin TL olarak açıklanmasıyla birlikte mobilya alışverişlerinde büyük hareketlilik yaşandı. Ertelenen mobilya alışverişleri yeni normalleşme ile birlikte ortaya ciddi bir talep çıkarttı.

İNOVATİF ŞİRKETLERİN GELECEĞİ VAR

- Mobilya sektörünün yıllardır süregelen sıkıntıları nelerdir? Sürdürülebilir bir üretim için nelere ihtiyaç olduğunu düşünüyorsunuz?

- Türkiye mobilya alanında özellikle tasarım ve kalitede önemli bir potansiyele sahip bulunuyor. Bu nedenle teknolojik alt yapısı güçlü, Endüstri 4.0’a ayak uydurabilen, makine parkuruna yatırım yapan, inovatif şirketler geleceğe yön verecek. Ayrıca bu firmaların çalışanlarının eğitim düzeyi yüksek, teknik bilgi ve beceri anlamında da nitelikli ve donanımlı kişilerden oluşması gerekecek.

Akıllı firma yapısına uygun olarak; akıllı hammadde, akıllı tedarik, akıllı fabrika, akıllı üretim, akıllı ürün, akıllı çalışan, akıllı tedarik, akıllı satış ve akıllı ihracat ile sektörümüz gelecekte daha yeni nesil hatlara sahip olacaktır.

HEM GERÇEK HEM SANAL FUARLAR YAPTIK

- Sanal olmayan gerçek fuarların ertelenmesi bir çok sektörü etkiledi. Mobilya fuarlarında bir erteleme, aksama oldu mu? Gerçek katılımlı fuarlara yeniden izin verilmesini nasıl karşıladınız?

- MOSDER üye markalarımızla 2020 Ocak ayında tüm dünyanın merakla takip ettiği ve 2 milyar dolarlık ticaret hacmine sahip İMOB Fuarını gerçekleştirdik. Rekor sayıda katılımının gerçekleştiği fuar ile 150 binden fazla ziyaretçiye 6 gün boyunca ev sahipliği yaptı ve çok iyi anlaşmalara imza attığımız bir fuar oldu.

Mart ayında ise İzmir’de MODEKO Fuarı’nı gerçekleştirdik. Ancak çok kısa bir süre sonra ülkemizdeki ilk virüs vakaları da ortaya çıkmaya başladı. Dünyanın birçok ülkesinden sektör profesyonellerinin bir araya geleceği ilk uluslararası sanal mobilya fuarı olan “Furnistry 2020”, 27-30 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirildi. Pandemi nedeniyle online olarak düzenlenen fuar alanında bir ilke imza atmış oldu.

Pandeminin süreci elbette ülkemizde ve dünyada gerçekleşecek fuar gündemlerini de etkilemektedir ancak önümüze umutla baktığımız bir dönem var ve biz, 2021 yılında yine gerçek fuarları düzenlemeyi planlıyoruz. Bu konuda işbirliği yaptığımız fuar merkezlerinde gerekli önlemler alınmakla birlikte dernek olarak fuar sürecini yakından takip ettiğimizi belirtmek isterim.

2020 İHRACAT HEDEFİMİZ 4 MİLYAR DOLAR

- 2020 yılı mobilya ihracatında durum nedir? Mobilya ihracatını yıllara göre değerlendirir misiniz? Mobilya ihracatının artmasına yardımcı olacağına inandığınız karar ve talepleriniz var mı? Yılın son ayları ve gelecek yıl için beklentileriniz neler?

- Türkiye’nin dış ticaret fazlası veren sektörlerinin başında gelen ve ekonomiye katkısı açısından da ülkenin bel kemiği olan mobilya sektörü bugün dünyanın 179 ülkesine ihracat yapmaktadır. Türk mobilya sektörünün 2020 yılsonu ihracat hedefi ise 4 Milyar Dolardır.

TÜİK rakamlarına göre 2017 – 2019 yıllarını kapsayan süreçte: Irak, Almanya, Libya, Suudi Arabistan, Fransa, İngiltere, İsrail, Hollanda, Katar, Romanya, B.A.E., Çek Cumhuriyeti ile İtalya ve Azerbaycan en çok ihracat yaptığımız ülkeler arasında yer alıyor.

ABD-ÇİN GERGİNLİĞİ BİZE YARADI

Son dönemde ABD ve Çin arasında yaşanan ticari gerginlik yönünü ABD pazarına çeviren Türkiye için büyük bir avantaj sağlarken yine yakın coğrafyamızda bulunan ülkelerle sürdürdüğümüz ihracatla birlikte Türk mobilyasını dünyanın her noktasına ulaştırmayı hedefliyoruz

Korona virüs gündemi nedeniyle mart, nisan ve mayıs aylarında zorlu bir süreçten geçen mobilya sektörü şimdilerde yeniden rahat bir nefes almaya başladı. İç pazarda düğün bereketiyle hareketlenen sektörün dış ticaret ayağında ise haziran ve temmuz ayında ulaşılan ihracat rakamları mobilyacıların yüzünü yeniden güldürdü.

Türk mobilya sektörü, 2020’nin ilk iki ayında 578 milyon dolarlık bir ihracat grafiği yakalamıştı. Ancak pandeminin etkilerinin ülkemizde de görüldüğü Mart, Nisan ve Mayıs aylarında iç pazarda yüzde 80 oranında düşüş yaşanırken ihracatta ise Mart ayı sonunda yüzde 35 civarında bir oranda düşüş izledi.

Yeni normalleşme süreci ile birlikte Haziran ayı itibariyle iç pazarımız ciddi anlamda hareketlenirken ihracatta Haziran ayında, 2019 yılının Haziran ayına göre dolar bazında yüzde 48 artış yaşandı. Temmuz ayında 1.8 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaşmış bulunuyoruz.

Yılsonunda ulaşmak istediğimiz 4 milyar dolarlık ihracat hedefimizle Türk Mobilya sektörü olarak yüzde 17-18 oranında bir büyüme ön görüyoruz.

PANDEMİ KISITLAMASINDA AR-GE ÇALIŞMASI YAPTIK

- 2020 ve 2021 yılı mobilya trendleri nelerdir, bize anlatır mısınız?

- Mobilya sektörü oldukça dinamiktir ve yeniliklere hızlı adapte olur. Trendleri belirleyen bir sektör olarak yaşanan pandemi sürecinden çok fazla şey öğrendiğimizi belirtmek isterim. Yenidünya düzenine uygun olarak bu dönemde markalarımız ar-ge çalışmalarına daha çok ağırlık verdi. Online ticaret büyük gelişme gösterdi. Mobilya dediğimizde yalnızca ev mobilyası değil, ofis mobilyası ve otel vb. yapılar için üretilen ürünler de akıllara gelmelidir. Ev mobilyasında çocuk odasından, salon takımlarından mutfak mobilyasına kadar tüm eşyalar artık günümüzde hem modern hem trend hem de fonksiyonel olarak üretilebilmektedir. Bu konuda teknoloji ile doğru entegre edilmiş ürünler de markalarımız tarafından satışa sunulmaktadır. Yatak üretiminde de son yıllarda teknoloji en iyi şekilde kullanılmaktadır.

KÜÇÜLEN EVLER İÇİN MODÜLER SİSTEMLER

Özellikle Türk mobilya sanayiinde fabrikalarda akıllı robotlarla üretim, ar-ge’ye yapılan yatırımlarda sektörümüzün teknolojik gelişime ne kadar kolay adapte olduğunun önemli bir göstergesidir. Korona virüs süreci de mobilya tercihlerini etkilerken markalar ar-ge çalışmalarıyla teknolojinin farklı özelliklerini de yeni nesil mobilya tasarımları üzerinde uygulayarak hayata geçiriyorlar. Yeni yaşam düzeninde artık modüle dönülüyor. Özellikle büyükşehirlerde kentsel dönüşümün de etkisiyle metrekarelerin çok küçülmesi de bunu tetikledi. Daha fonksiyonel, kullanışlı modeller tercih ediliyor. Dolayısıyla bu ihtiyaçlarda farklılaşan ürünler de geliştirerek tüketicilere farklı alternatifler sunulmaya devam ediyor.

HAFTA SONU TÜM YORGUNLUĞUMU ATIYORUM

- Sayın Mustafa Balcı bize hobilerinizi anlatır mısınız?

- Gezmeyi çok severim. Çünkü evde oturduğum zaman kendimi zinde ve dinç hissetmiyorum. Gezerek öğrenmek, yeni yerler keşfetmek benim için eşsiz bir deneyim. Kendi ülkemden sonra en sevdiğim ülkelerden biri Türkmenistan, şehir ise İstanbul. Türkmenistan benim için çok özel bir ülke. Görülmeye değer tarihi yerleri ile muhteşem coğrafyası beni hep cezbetmiştir. İstanbul ise gönlümde bambaşka yere sahip olan bir şehir. Her kültürden insanı barındırması, adaları, hamamları, müzeleri, camileri, sokakları, sarayları, sarnıçları ile adeta şehirlerin şehri.

Hafta sonu benim için enerji toplamak demektir. Hafta içinin stresli geçen günlerini cumartesi ve pazarları çeşitli aktiviteler yaparak unutuyorum. Haftanın başında mutlaka hafta sonu planımı yaparım. Nerelere ne zaman gideceğimi saatine kadar belirlerim.

İş dünyası ile ilgili kitapları okumayı severim, dürüst olmam gerekirse yoğunluktan dolayı sinemaya çok gidemiyorum. Ancak fırsat buldukça da yerli yapımları izlemekten keyif alıyorum.

Kışın kayak sporuyla uğraşıyorum. Bursa’da yaşamanın avantajlarından biri de benim için budur. Diğer spor branşlarını da fırsat buldukça takip etmeyi severim ancak son yıllarda yoğun iş temposundan ötürü maçları çok takip edemesem de futbol branşında Eyüpspor’u destekliyorum.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner115

banner114

banner113

banner112

banner111

banner110