VDA 6.3 Proses Denetimi, VDA (Verband der Automobilindustrie e.V.) organizasyonunun hazırladığı otomotiv ana sanayilerinin ihtiyaçlarına cevap vermek üzere hazırlanmış olan bir denetim kılavuzudur.

VDA 6.3 ile tedarikçinin potansiyeli değerlendirilebilmekte, ürünün ve/veya üretim süreçlerinin denetimi de yapılabilmektedir.

Peki neden ISO 9000 ve TS 16949 varken VDA 6.3’e gereksinim duyulmuştur?

Diğer denetim kılavuzları Kalite Yönetim Sisteminin varlığını ve etkinliğini sorgularken denetim kılavuzu içerisinde halen Otomotiv Ana Sanayi ihtiyaçlarını karşılamayan alanlar bulunmaktadır. Bu alanları tamamlamak diğer sektörler için ISO 9000 ve TS 16949’u aşırı bir noktaya getirmesi söz konusudur. Öte yandan doğal olarak dünyada farklı standart ofislerinin farklı yaklaşımları bulunmakta veya farklılaşmak istemektedirler. Almanya bu konuda Otomotiv sektörü ihtiyaçları için daha etkin olduğuna inandığı ve sadece Kalite Yönetim Sistemini değil, ürünü ve süreçleri de inceleyeceği bir kılavuz geliştirmiştir.

Son dönemde müşterilerimiz tarafından daha sık sorulmaya başlayan bu denetleme ve değerlendirme yöntemi için detay paylaşmakta fayda var. Sertifikalı uluslararası bir denetçi olarak bugüne kadar yirminin üzerinde denetim VDA 6.3 denetimi, 100’ün üzerinde ISO 9000 ve TS 16949 denetimleri gerçekleştirdim. VD 6.3’ün ISO 9001 ve TS 16949 denetimlerinden daha zorlayıcı ve farklı bir denetim olduğunu peşinen söylemeliyim.

Klasik anlamda bilinen ISO 9000 ve TS 16949 standartları ve bunlara bağlı denetim kılavuzlarından farkı ise sadece Kalite Yönetim Sistemini değil, ürünün veya hizmetin nasıl gerçekleştirilmekte olduğunu, ürün veya hizmetin sunulurken müşterinin beklentilerini karşılayıp karşılamadığına dair detaylı bir sorgulamayı içermesidir. Tüm bu sorgulamalar hem ürün hem de süreçler üzerinden gerçekleştirilir.

Denetim sonrası her denetimde olduğu gibi bir nihai puanlama ve buna bağlı başarı veya başarısız durum tespiti yapılmaktadır. Ancak VDA 6.3 Ürün ve Süreç denetiminde başarılı sonuç için en az yüzde 90 seviyesi gerekmekte, yani soruların toplamından 100 üzerinden 90 puan alınmalıdır. Buna ilave olarak önceden belirlenmiş olan kritik sorulardan birisinden bile zayıf puan (10 üzerinden 4 ve aşağısı) alındığı takdirde yüzde 90 başarı seviyesine denk gelen A Grubu tedarikçi sınıflandırması B seviyesine düşmektedir.

 

VDA 6.3 denetimi 7 başlıkta değerlendirilmektedir:

P1: Potansiyel Analiz (Eğer firma o müşteriye ürün ve hizmet vermiyorsa)
P2: Proje Yönetimi
P3: Ürün & Proses Geliştirmenin Planlanması
P4: Ürün & Proses Geliştirmenin Gerçekleştirilmesi
P5: Tedarikçi Yönetimi
P6: Proses Analizi
P7: Müşteri Memnuniyeti, Desteği ve Servis

 

VDA 6.3 Size Ne Sağlayacaktır?

Kalite Yönetim Sistemi denetlemeleri bir organizasyonda kalite Güvence’yi garanti altına alacak bir yönetim sisteminin varlığını sorgular. Bu sorgulamayı yaparken seçilmiş bir ürünün ve ürün grubunu seçebilir ancak baktığı yer Kalite Yönetim Sistemi’nin (KYS) var olup olmadığı, yaygınlığı ve geçerli olup olmadığı yönündedir. Ayrıca temel şartlarından birisi de dokümantasyondur.

VDA 6.3 denetimi ise seçilen ürünlerin veya seçilen proseslerin en ciddi bir şekilde sorgulanarak her yönüyle kaliteyi garanti altına alarak üretilip müşteriye sunulmasını ve satış sonrası süreçlerini de ele almaktadır. Bu açıdan baktığımızda bir sermaye sahibinin isteyeceği en güzel denetim tarzı ve denetim içeriği VDA 6.3’te bulunmaktadır. VDA 6.3 yaklaşımına dair bazı pozitif noktaları sıralarsak:

·         VDA 6.3 denetiminde sertifika sahibi olma amacı yerine etkin bir üretim süreci olup olmadığını sorgular ve zafiyetleri raporlar,

·         Üretim veya hizmet sunma adımlarını en ince detayda sorgular, üretimin veya hizmet sunumunun nasıl gerçekleştirilmekte olduğunu inceleyerek gerçekten kalitesizlik risklerinin varlığına odaklanır.

·         Etkin, sorunsuz, kaliteli bir ürün veya süreç sahibi olup olmadığınızı ortaya koyar, iyileştirilmesi gereken noktaları net olarak ortaya koyar.

·         Denetim sonrası zafiyetleri iyileştirirseniz gerçekten ürün veya sürecinizin kalitesi artar, kalitenin sürekliliğini sağlamada ciddi bir kazanım elde edersiniz.

·         VDA 6.3 denetimi sonucunda süreç kalitesinin artışı, üretim ekipmanlarındaki kalitesizlik faktörlerinin yok edilişi bunlara bağlı ürün kalite seviyesinin artışı, hurda ve firelerin azalışı, maliyetlerin düşmesi diğer denetim yöntemlerine göre daha fazla mümkündür.

·         VDA 6.3 denetimi diğer denetim modelleriyle karşılaştırıldığında, bir sermaye sahibinin “Nasıl üretim yaparsak sorun yaşamayız” sorusuna verilecek en iyi yanıttır.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner112

banner111

banner110

banner109

banner108

banner106