Ümran Beba, Robert Kolej’den sonra Boğaziçi Endüstri Mühendisliği’nde lisans, ardından da işletme yüksek lisansını bitirdi. Çalışma hayatına 1986 yılında Barem Pazarlama ve Eğitim Merkezi’nde başladı.

1988’de Başer-Colgate’e Marka Müdürü oldu. 6 yıl çalıştı, Pazarlama Direktörü iken 1994’te PepsiCo’ya bağlı Frito Lay Türkiye’ye geçti:

- İlk projelerim Doritos Panço için Tarkan ve Mustafa Sandal ile gerçekleştirdiğimiz lansmanlar oldu.

2006 yılı ve sonrasında PepsiCo Doğu Akdeniz Bölge Başkanı oldu:

- Türkiye merkezli, Ürdün, Lübnan, Suriye ve Irak pazarlarına bakmaya başladım.

2006 yılı Ümran Beba için iki açıdan önemliydi:

Bunlardan ilki, tek kadın iş birimi genel müdürü olmamdı. PepsiCo’da stratejik kadın liderleri artırma programı bu dönemde başlamıştı.

İkincisi ise PepsiCo’nun “Fayda Gözeten Performans” vizyonu. Bu vizyon, işle ilgili büyüme, kâr, verimlilik, ve Pazar payı gibi sonuçlar elde ederken dünya, insan ve ürünler anlamında da topluma faydalı işlerin yapılmasını öne çıkarıyordu.

O dönemde bir tüketici analizi yaparak gelecek çalışmalarda ürünlerini satın alan kişileri hedeflemeyi düşündü:

- Bu çerçevede dört ayaklı bir strateji geliştirdik. Bu strateji esnek çalışma koşulları, kültürün daha kapsayıcı olması, gelişim programları ve iletişim ayaklarından oluşuyordu.

Geniş bakış açısının kişisel ve bölgesel hedeflerde başarıya ulaşabildiğini gördü:

- Bir lider, fırsatı gördüğü zaman değerlendirmeli ve bu bakış açısını yaymalı.

Aynı dönemde Türkiye’de GAP Bölgesi “Okuma Odaları” programını devreye aldırdı:

- Amacımız bölgede Türkçe konuşamayan ya da ders dışı destek alamayan çocuklara destek verebilmekti. Projemiz başladıktan birkaç yıl sonra ilköğretimin ardından okula devam edemeyen ya da okula devam edemeyen kız çocuklarına burs vermeye başladık.

“Kızlarımız Okuyor” adıyla devreye aldıkları projenin bugün de sürdürülüyor olmasına sevindi:

- Dolayısıyla bu da bir projenin sürdürülebilir olması açısından çok önemli bir örnektir. Ben ve ekibim tüm bunları, “Fayda Gözeten Performans” vizyonu içinde gerçekleştirdik.

2010 yılında PepsiCo Asya Pasifik Başkanı olarak ailesiyle birlikte Hong Kong’a taşındı:

- Bu görevimde tabii ki performans ilk sırada idi ama buna ulaşmak için ürün portföyünün sağlıklı ürünlerle dengelenmesi, çevre ile ilgili hedeflere ulaşılması, insan ve toplum ile ilgili projelerin hayata geçirilmesi gerekiyordu.

Hong Kong’a giderken 2006 ve 2007 yıllarında katıldığı iki eğitim programından aldığı notları gözden geçirdi:

Otantik Liderlik Eğitimi

Otantik Kadın Liderler Eğitimi

Aynı süreçte okuduğu bir kitap üzerinde durdu:

- “True North” kitabı, kişinin kendi hayat yolculuğunu analiz ederek kendi liderlik değerlerini belirlemesi açısından bana sürekli yön veren bir kitap oldu.

Aldığı eğitimler, okuduğu kitap sonrasında kendi değer analizini ortaya koydu:

Yaptığın işi tutkuyla yap

Başarmak için kararlı ol

İlişkilerin güven ve saygı ile pekişsin

Dinle, anla ve empati gücünü kullan

Destek al, destek ver

Dayanıklılığını güçlendir

Perspektifini geniş tut

Topluma bir faydan olsun

PepsiCo’nun ABD’deki merkezinde Global Yetenek Yönetimi, Çeşitlilik ve Dahil Etme Kıdemli Başkan Yardımcısı iken erken emeklilik isteyen Ümran Beba, Robert Kolej’den arkadaşı Arzu Çekirge Paksoy’la birlikte, “Değer Yaratan Liderler” kitabını yazdı.

Beba, kitabın PepsiCo’daki deneyimlerini paylaştığı bölümünde kendi değer analizini anlatırken şu noktanın altını çizdi:

- Burada sunduğum değerlerden “dayanıklılığını güçlendir” Hong Kong döneminin bir yansımasıdır…

Ümran Beba ve Arzu Çekirge Paksoy, kitapta Salman Amin’den Tuncay Özilhan’a Ümit Boyner’den Güler Sabancı’ya, Bülent Eczacıbaşı’ndan İbrahim Betil’e, Emine Sabancı Kamışlı’dan Murat Özyeğin’e, Hakan Bulgurlu’dan Tankut Turnaoğlu’na kadar iş dünyasının önemli lideri ile söyleşilere de yer verdi.

Hürriyet Kitap’tan yayınlanan “Değer Yaratan Liderler”i okumakta yarar var…

Filipinler’de ‘Water Hope’, Vietnam’da ‘Reading Rooms’

Ümran Beba, Arzu Çekirge Paksoy ile birlikte yazdığı “Değer Yaratan Liderler” kitabında PepsiCo Asya Pasifik Başkanı olarak Hong Kong’da görev yaptığı dönemde hayata geçirdikleri projelerden örnekler paylaştı:

Filipinler’de “Su ile Gelen Umut” (Water Hope): İçecek su ulaşamayan semt ve köylere su ulaştırmak için kurulan su tankları ve buralardan çok uygun fiyata su alıp satan girişimci kadınlar projesi.

Filipinler ve Pakistan’da “Bir Litre Işık” (Liter of Light): Plastik şişeler, çamaşır suyu ve filtre edilmiş su ile güneş enerjisi sayesinde köy evlerine ışık sağlamak.

Vietnam’da Okuma Odaları (Reading Rooms): Kitap almaya gücü olmayan, ağırlıklı köyde yaşayan çocukların ulaşabileceği ve okuyabileceği kitapların bulunduğu bir bölge kütüphanesi yaratmak.

Asya Pasifik Bölgesi’ni şöyle tanımladı:

- Asya Pasifik Bölgesi, gelişmiş, gelişmekte olan ve gelişme yolculuğuna yeni başlayan ülkelerden oluşuyordu. Dolayısıyla iş yaptığımız ülkelerin, halkı için anlamlı projeler yapmamız zorunluydu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner112

banner111

banner110

banner109

banner108

banner106