Türkiye 6 Şubat 2023’te iki büyük depremle tarihinin en büyük yıkımını yaşadı. 11 ili etkileyen deprem 10 binlerce kişinin hayatına kaybetmesine, 100 bini aşkın kişinin yaralanmasına, kentlerin ve ilçelerin yerlebir olmasına neden oldu. Yüzbinlerce bina göçtü. Deprem öyle bir hasara neden oldu ki, Hatay, Kahramanmaraş, Adıyaman atom bombası atılmış Hiroşama’ya, Nagazaki’ye döndü. Pazarcık, Elbistan, Doğanşehir, Yeşilyurt, İslahiye, Gölbaşı, Nurdağı ilçeleri de bu üç il kadar tahribata uğradı. Cumhurbaşkanı Kararı ile 11 ilde OHAL ilan edildi. Tüm Türkiye deprem bölgesine yardıma koştu. İş dünyası, belediyeler, gönüllüler, arama kurtarma ekipleri depremzedelere yardım ve destek olmak üzere seferber oldu.

Büyük yıkımın ardından başlatılan soruşturmalar sonunda 93'ü müteahhit, 123'ü yapı sorumlusu, 13'ü yapı sahibi ve 18'i binada değişiklik yapan olmak üzere 247 şüpheli tutuklandı.

Global Sanayici’nin bu sayısında depremi bütün yönleriyle el aldık. Genel bir haberi “11 ilde büyük yıkım” başlığı altında toparladık. Depremin ardından arama kurtarma ve yardım çalışmalarını zamanında yapamadığı belirtilerek AFAD eleştirildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Adıyaman’da depremzedelere seslendiği konuşmada, “Arzu ettiğimiz etkinlikte çalışma yürütemedik, sizden helallik istiyorum” dedi.

Sanayi tesislerinin yüzde 20-25 oranında yıkıma ve hasara neden olduğu belirlendi. Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) deprem bölgelerindeki OSB’lere yardım ve destek amacıyla sağlam OSB’lerle eşleştirildi. Depremzede OSB’lerin kardeş OSB’leri hemen kolları sıvayarak konteyner, gıda, giyecek yardımı yapmaya başladı. Kahramanmaraş OSB ile eşleşen Çerkezköy OSB, işgücü kaybının önlenmesi amacıyla 280 konteynerlik paketten bitirilenleri peyderpey Kahramanmaraş’a gönderdi. Konteynerlerin kurulumu için ÇOSB teknik ekibi de Maraş OSB’ye gitti. ÇOSB Arama Kurtarma Ekibi’ni deprem bölgesinde görevlendirdi. Ekip AFAD koordinasyonunda arama kurtarma çalışmalarında yer aldı. ÇOSB, katılımcısı sanayicilerin desteğiyle onlarca TIR’lık yardım malzemesini depremzedelere gönderdi.

ÇOSB Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sözdinler, “Deprem bölgesinde süper teşviklerle kapsamlı bir restorasyon programı ivedi olarak uygulamaya konulsun” dedi. Global Sanayici Yazı İşleri Müdürü Giray Duda’nın sorularını yanıtlayan TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Sönmez, OSB’ler dışındaki KOBİ’lere dikkat çekti. Deprem sonrası 20 OSB’yi ziyaret eden Sönmez, “OSB’lerin dışındaki esnaf ve KOBİ’lerde yıkım büyük. OSB’lerde hasar yüzde 25” dedi.

OSBÜK heyetiyle bölgede incelemelerde bulunan OSBÜK Yönetim Kurulu Üyesi Erdim Noyan izlenimlerini Global Sanayici’ye anlattı. Noyan, “Çelik yapılı fabrikalarımız korkunç depremlere direnmiş” değerlendirmesini yaptı.

Futbol ekonomisti Tuğrul Akşar, liglerden çekilen takımlar için UEFA ve FIFA fonlarının kullanılması istedi. Via Danışmanlık Başkanı, Strateji Yönetim Danışmanı Dr. Kamil Bayar, “Afet bölgesinde şehirler 50-100 yıllık planlamalar yapılarak yenilenmelidir” dedi.

Yazarlarımız Vahap Munyar, Celal Toprak ve Dr. Ahmet Temiroğlu depreme ilişkin görüşlerini okurlarımızla paylaştı. Depremle ilgi tüm haberlerimiz sayfalarımızda.

‘İçimizden Biri’ köşemizin bu sayıdaki konuğu HMY Group bünyesindeki Teknogon Teşhir Elemanları San. A.Ş. Türkiye Genel Müdürü Özgün Soydan. 80 ülkeye ihracat yaptıklarını belirten Soydan, çevre dostu ürünlerinin geri dönüştürülüp yeniden kullanılabildiğine dikkat çekti.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner112

banner111

banner110

banner109

banner108

banner106