Ford’un 2020 Yılı Trend Raporu adeta toplumsal ayna işlevi gördü. Hazırlayanların eline sağlık. Araştırmaya katılanların yüzde 58’i iklim değişikliği konusunda çaresizlik duyguları içinde… Yalnızlık duygusu araştırmada çok öne çıkıyor. Araştırmada en çarpıcı bulgu e-ticaretin önümüzdeki dönemde hayatımızın bir parçası olacağı gerçeği. Çok konuşacağız e-ticareti…

Bu yüzden e-ticaret tek tek bireyler açısında ve ülkeler açısında yeni bir umut olarak doğuyor. Herkese dokunacak e-ticaret… Yeni şirketler doğdu ve doğacak, bu alanda iş yapanlar şimdiden en büyükler arasında… Yenileri gelecek ve e-ticaret yapan şirketlerin sayısı artacak.

Bu alanda çalışanlar herkesten daha iyi koşullara sahip olacak. Gençlerin çoğu bu sektörde çalışacak. Evet önümüzdeki dönemde iklim değişikliği ve yalnızlık büyük sorunlar olarak karşımıza çıkarken e-ticaret de hayatımızın bir parçası olacak ve yeni umut olacak, doğacak.

Yaklaşık bir yıl önce e-ticaretin en iyi anlatan isimlerden biri olan Koray Öztürkler ile bir sohbetimizde bu alandaki büyümenin katlanarak artacağını anlatmıştı. Öyle de oldu. Üstelik o gün Öztürkler ihracata dikkat çekmiş ve “İhracatçı firmalar büyümeyi bu alanda da tasarlamalı” demişti.

Tasarlayanlar uçtu. Bazı e-ticaret kuruluşları neredeyse dünyanın dört bir yanına ürün satmaya başladı. Başarı hikayeleri ortaya çıktı. Sefa Merve bunlardan biri… Hikayesi çok ilginç az zamanda büyük işler yaptılar. Çiçek Sepeti'nin Ticari Operasyonlar Müdürü Ceyhun Turan’ı dinledik yakında. Müthiş heyecan verici fırsatlardan söz etti. Yine heyecan verici bir bilgiyi Çiçek Salamura’nın Yönetim Kurulu Başkanı, Aydın Elçiboğa’a aktardı. Tam 40 ülkeye turşu sattıklarını söyledi.

Son dönemde e-ticarette ilgili en heyecan verici sahneyi de Antalya’da gördüm. Sahnede e-ticaretin önde gelen isimleri vardı. Ve 3 bin 500 genç dinleyiciler arasındaydı. Toplantıyı düzenleyen ASKON’un genç Başkanı Orhan Aydın Türkiye’de hala çok düşük olan e-ihracatı artırmak için gençleri harekete geçirmek üzere sahneye çıkmıştı. Orhan Aydın Türkiye’nin her yerinde bu tür toplantılar yapmayı planladıklarını söyledi. Heyecan verici bir proje. Herkes desteklemeli.

e-ticaret konusunda Ankara da harekete geçmiş durumda. Hem kamu hem de özel sektör tecrübesi olan Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay Ankara’da harekete geçen isimlerin en başında geliyor.

Diyor ki;

- İnternet kullanım oranında yüzde 72.9 seviyesine ulaşıp Avrupa’yı yakaladık. Ama e-ihracat rakamımız 400 milyon dolar civarında.

Çok önemli bir çelişki. Cümlenin devamını biz getirelim. Bu konuda Avrupa’nın çok gerisindeyiz. Oysa 2019’da küresel ticaretin yeni ve etkili kanalı e-ihracat oldu. Dünyada internet kullanan kişi sayısı 4.4 milyara yaklaştı. Bu rakam dünya nüfusunun yüzde 57’sine denk geliyor. Türkiye’de ise internet kullanıcı sayısı 59.3 milyona çıktı. İnternet kullanım oranında yüzde 72.9 seviyesine ulaştı. Tekrarlayalım. İnternet kullanımında Avrupa’yı yakalayan, dünya ortalamasını sollayan Türkiye e-ticaret konusunda çok yavaş ilerliyor. Ya da istenilen hızla ilerlemiyor.

Ankara da bunun farkında… Bakan Yardımcısı Turagay bunu net olarak şu sözlerle ortaya koyuyor:

- Dünya ticaretindeki artış oranı yavaşlarken e-ticaretteki artış oranı hızla yükseliyor. Bakanlık olarak e-ticaret konusu üzerine yoğun çalışıyoruz. Türkiye’deki e-ticaretin güvenli bir şekilde sürmesi ve yerleşmesini sağlamak için güven damgası konseptini hayata geçirdik. Bu arada sanal akademiyle özellikle gençleri ihracata yöneltebilmek için onlara dersler veriyoruz. Yeni kuşak internetle büyüyor. Gençler için çok kolay. Akıllı telefonlar üzerinden bir tuşla istediğiniz ürünü alabiliyorsunuz. Dünya buna gidiyor. Bir fuara katıldığınız zaman 500 tane alıcıya ulaşıyorsunuz. Ama internette ürününüzü sergilediğiniz zaman 4.4 milyar potansiyel alıcıya ulaşma imkanınız var. Dolayısıyla bizim geri kalmamamız gereken bir alan.

Evet geri kalmamak için Ankara düğmeye basmış durumda. Ama yetmez. Çünkü anladığımız kadarı ile geri kaldık bile. Gelecek kuşaklara yeni bir tren kaçırma öyküsü anlatmamak için hemen yarın bu konuda analizler yaparak destekleri ve uygulamaları yeniden dizayn etmek gerekiyor. Yasal altyapıyı oluşturmayız. Kurallar koymalıyız. Gençlere de tam destek verip bu konudaki heyecanı kitleselleştirmeliyiz.

Dünyada 3 trilyon dolara yaklaşan e-ticaretin pazarında nasıl daha çok pay alabiliriz buna bakmalıyız. Türkiye’nin 85 bin ihracatçısını ve özellikle de son dönemde bu büyük güce eklenen 5 bin hizmet ihracatçısını e-ticaret için seferber etmeliyiz.

İhracatı hemen yarın 200 milyar dolara çıkarmanın en kolay yolu bu… TİM Başkanı İsmail Gülle’nin emekleme safhasında gördüğü e-ihracatı mutlaka bu noktadan kurtarmalıyız. Bunu yapmak için… Öncelikle Ankara… Ticaret Bakanlığı bu konuda atılması gereken adımları çok hızlı bir şekilde atmalı..

Sonra TİM, yani İsmail Gülle ve arkadaşları Ankara’nın adımlarına ayak uydurmalı. Sonra lojistikçiler, banka ödeme sistemleri, taşıyıcılar, teslimatçılar yani bütün sektör gerekli hazırlıkları yapmalı.

En son olarak de gençleri bu konuda atağa kaldırmalıyız. Bildiğiniz gibi neredeyse her dört gençten biri işsiz. Bu alan işsizliğin belini kıracak fırsatlar içeriyor. İşsizliği belini kırmak, gençlere iş ve aş yaratmak için e-ticareti hızlandırmalıyız. Bunun için de üniversitelerde e-ticaret bölümleri açılmalı.

Son söz yeni bir tren kaçırma vakasından kurtulmak için mümkün olduğunca hızlı davranmalıyız. Bugün her 5 üründen 1'i e-ihracat yoluyla satın alınıyor. Bu yarın daha da artacak. Bu dev pazardan daha çok pay almak, zenginleşmek için bugün sadece 5 bini bile bulmayan e-ihracatçı sayısını artırmaktan başka yolumuz yok.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner112

banner111

banner110

banner109

banner108

banner106