İstanbul'u sarsan 23 Nisan depremine Beylikdüzü'nde kentsel dönüşüm toplantısı sırasında yakalandık.

Tam deprem sırasında, Beylikdüzü kurucu ya da ilk belediye başkanı Vehbi Orakçı kentsel dönüşüm ile ilgili attığı adımları anlatıyordu.

Orakçı ve meslektaşları Beylikdüzü'nde çok sayıda kentsel dönüşüm projesine imza atmışlardı ama daha yapılacak çok şey vardı.

Evet yapılacak çok şey var ve hızlı yapılmalı. Son dönemlerde 10'a yakın kentsel dönüşüm etkinliğinde bulundum ya da düzenledim.

Çoğunu Gayrimenkul ve İnşaat Platformu Başkanı Mustafa Ekiz ile birlikte gerçekleştirdiğimiz etkinliklerin açılışında bu cümle vurgulandı.

Aynı zamanda başında bulunduğu Ekizoğlu Yapı ile çok sayıda kentsel dönüşüm projesine imza atan Mustafa Ekiz, kentsel dönüşüme hız verilmesi için her etkinlikte dikkat çekici açıklamalar yapıyor.

Bu açıklamalarında şu noktalara dikkat çekiyor Mustafa Ekiz...

. Rantın yüksek olduğu bölgelerde yani Kadıköy civarında kentsel dönüşüm bir şekilde oluyor.

. Ama rantın düşük olduğu bölgelerde maliyet kurtarmıyor. Bu noktada kamu devreye girmeli.

. Kamu olmadan dar gelirli yurttaşlarımızın yaşadığı bölgelerde kentsel dönüşüm çok zor.

. Bugün verilen destekler de bu noktada yeterli değil.

. Yarın çok üzülmek yerine bugün gerekli desteği ortaya koyup rahatlatıcı adımları atmalıyız.

Evet Mustafa Ekiz bunu her toplantıda vurguluyor. Hatta platformunda konuyla ilgili toplantılar düzenlemesine önderlik yapıyor.

Her ay düzenli olarak yaptığımız Mahkeme Sohbetleri'nin de ana konusu kentsel dönüşümdü...

İstanbul'da farklı projelere imza atan Savur GYO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Fırat Yıldıran kentlerin temize çekilmesi ile ilgili yaptıkları çalışmaları anlattı ve yapılan her yeni konutun bir ailenin daha güvenli hayata geçmesi demek olduğunun altını çizdi.

Yıllardır kentlerin planlı büyümesi için çalışmalar yapan Yüksek Şehir Planlamacısı Müberra Oflaz'ın kentsel dönüşümün hızlanması için ortaya koyduğu görüşler tüm yetkili isimler tarafından mutlaka dikkate alınmalı.

Geçtiğimiz günlerde beyin fırtınası yaptığımız Fuzul Tasarruf Finansman Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Akbal, Erkanlı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Erkanlı, Gayrimenkul Pazarlama ve Satış Profesyonelleri Derneği (GAPAS) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Halit Sönmez, Yeşil Vadi Genel Müdürü Emin Ertuğrul da benzer ifadelerle kentsel dönüşüme destek verdiler.

Hele bu etkinlikte görüşlerini paylaşan TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya'nın olayın finansmanı ile ilgili söyledikleri sorunun önünü açacak özellikteydi.

Öncelikle şunun altını çizelim. Kentsel dönüşüm 23 Nisan depremi sonrası yaşanan sıkıntıların ortadan kalkması anlamına gelecek.

Deprem sonrası binlerce İstanbullu evlerinde duramadı, sokaklara çıktı. Gece evine dönemeyenler, geceyi arabalarında ya da parklarda geçirenler vardı.

Çünkü oturdukları evlere güvenmiyorlardı. Kentsel dönüşüm güvenli bir yaşam anlamına gelecek. Artık inşaat sektöründeki teknolojik gelişmeler depreme dayanıklı yapılar inşa edilmesini mümkün kılıyor. Dünyanın birçok ülkesinde depremler insanların burnu bile kanamadan atlatılıyor.

Kentsel dönüşümün bir de ekonomi ile ilgili boyutu var. Konut arzını artıracak. Böylece yüksek kiralar inecek, ev sahipleri insafa gelecek. Yani enflasyonun kalıcı inişine yardımcı olacak bir gelişme olarak bakılabilir kentsel dönüşüme.

Ayrıca artık ev sahibi olmayı hayal olarak gören genç kuşaklara da yeniden umut olabilir kentsel dönüşüm.

Sektörün genç ve dinamik isimlerinden MARS İcra Kurulu Başkanı Hakan Bucak da bu noktaya dikkat çekiyor ve şu noktanın altını çiziyor:

- Geldiğimiz noktada arzın yani üretimin teşvik edilmesi gerektiği bir süreci yaşıyoruz. Bu da finansman desteğiyle gerçekleşebilecek bir durum. İçinde bulunduğumuz ekonomik ortamda ise maalesef finansman desteği verilebilecek bir tablo içinde olmadığımızı görüyoruz. Her kriz kendi içinde çaresini buldu. Şimdi de yeni bir soluk, yeni bir enerjiye ihtiyaç var.

Son deprem bu enerjiyi yeniden ortaya çıkarmalı. Kentsel dönüşüm mutlaka hızlanmalı. Neden hızlanmadığı mutlaka araştırılmalı. Bu konu yurttaşların veya inşaat sektörünün şirketlerinin inisiyatifine bırakılmayacak kadar önemli.

Yurttaşlar daha fazla çıkar sağlamak, inşaat şirketleri daha fazla kâr etmek gibi bir davranış içinde olabilir.

Ama kamu, kentsel dönüşümü bir varlık yokluk meselesi, hatta bir milli mesele olarak görmeli. Ve sonunda kentsel dönüşümü hayata geçirmek konusunda önderlik yapmalı.

Bir de kamunun yerel ve merkezi otorite tarafı mutlaka birlikte hareket etmeli. Böyle yaparsak bu iş olur... Ve kentler temize çekilir, insanlar geceleri sokakta geçirmek zorunda kalmazlar.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner119

banner118

banner117

banner116

banner115

banner114