Öne Çıkanlar Endüstri 4.0 Hababam Sınıfı ÇOSB Sao Paulo Necat Öney ÇOSB Habertürk Bakış programı

15 Temmuz 2016’yı unutma

15 Temmuz 2016’da ordu içerisindeki Fethullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) mensubu bir grup subay askeri kalkışmaya başvurarak darbe yapmaya çalıştı. Kendilerine “Türk Silahlı Kuvvetleri, Yurtta Sulh Harekatı” adını veren FETÖ’cü darbeci grup 16 Temmuz 2016 saat 03.00’te yapmayı planladıkları gizli darbe girişiminin bir astsubay tarafından 15 Temmuz 2016’da saat 16:00 MİT’e sızdırılmasının ardından harekata geçtiler. Bu ihbarın ardından darbe saatini öne çektiler. 15 Temmuz 2016’da saat 20.00 sıralarında yoğun trafik sürerken İstanbul Boğaziçi Köprüsü’nde tanklar göründü.

Darbeci grup hedefine ulaşmak için bütün gece boyunca demokrasiye bağlı direnen kilit noktalara bombalı saldırılar yaptı. Ankara’da başta TBMM olmak üzere Cumhurbaşkanlığı külliyesinin etrafı, Genelkurmay Başkanlığı, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) kampüsü, Jandarma Genel Komutanlığı, Özel Kuvvetler Komutanlığı, Emniyet Müdürlüğü, TÜRKSAT, Ankara’nın Gölbaşı ilçesindeki Polis Özel Harekat Eğitim Merkezi bombalandı. Sabiha Gökçen, Atatürk, Esenboğa Havalimanlarında kontrolü sağladılar. TRT ele geçirildi ve darbe bildirisi okutuldu.

İLK AÇIKLAMA YILDIRIM’DAN

Kalkışmaya ilişkin ilk resmi açıklama Başbakan Binali Yıldırım’dan geldi. Olağanüstü durum üzerine saat 21.00’de Başbakanlık Müsteşarı başkanlığında Çankaya Köşkü’nde koordinasyon merkezi kuruldu. Yeri gizli tutulan Başbakan Binali Yıldırım 23.04’te önce NTV, sonra A Haber televizyon kanallarının canlı yayınlarına bağlanarak açıklama yaptı. Yıldırım, “Bir kalkışma girişimi var. Bu girişime izin verilmeyecektir. Bunu yapanlar en ağır bedeli ödeyeceklerdir. Askerin içerisinde bir grubun kalkışması söz konusudur” dedi. 23.00 sıralarında bir açıklama yapan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli darbeyi kınayarak hükümetin yanında olduğunu bildirdi.

ERDOĞAN MEYDANLARA ÇAĞIRDI

Saat 00.01’de Marmaris’te bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Atatürk Havalimanı’na doğru hareket etmek üzere kaldığı oteli terk etti. Erdoğan’ın Marmaris’ten ayrılmasının ardından bir grup darbeci asker kaldığı oteli bastı. Erdoğan, 00.37’de CNN Türk televizyonuna bağlanarak, askeri kalkışmaya tepki gösterdi ve halkı meydanlara davet etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ülkemizin birliği beraberliğine yönelik bu harekete karşı milletçe vereceğimiz güzel bir cevapla bunlar güzel bir ceza alacaktır. Bu ülkeye ait uçağı, helikopteri, tankı kullanarak milletin üzerine gelmenin bedelini çok ağır ödeyeceklerdir. Sizi darbecilere karşı meydanlara çağırıyorum. Meydanı onlara bırakmayın” dedi. Erdoğan, Marmaris’ten ayrılmadan önce yerel muhabirlere CNN’de yaptığı açıklamanın aynısı yaptı.

.

ATATÜRK HAVALİMANI’NDA AÇIKLAMA

Cumhurbaşkanı Erdoğan 04.07’de İstanbul’da Atatürk Havalimanı’nda kendisini karşılayan kalabalığa da bir konuşma yaptı. Erdoğan’ın çağrısı ve Diyanet İşleri Başkanlığı’nın talimatı üzerine 81 ilde okunan birlik selaları ile Türkiye genelinde vatandaşlar sokağa çıkarak darbe girişiminde bulunanlara tepki gösterdi. Çağrı sonrası darbecilere karşı çıkan halk başta İstanbul ve Ankara olmak üzere yurdun birçok yerinde harekete geçerek topa, tanka, tüfeğe, jete karşı koydu. Darbeciler Çengelköy’de, Boğaziçi Köprüsü’nde ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi önünde direnen vatandaşları hedef alarak ateş etti. Acıbadem Türk Telekom’u ele geçirmeye çalışan darbeci askerler muhtar Murat Sertbaş’ı şehit ettiler. AK Parti’nin kuruluşundan bu yana reklam işleriyle uğraşan şirketin sahibi Erol Olçok ve 16 yaşındaki oğlu Abdullah Tayyip Olçok Boğaziçi Köprüsü’ndeki FETÖ saldırısı sonucu şehit oldu.

KOMUTA KADEMESİ REHİN ALINDI

Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar, Genel Kurmay İkinci Başkanı Yaşar Güler, Kara Kuvvetleri Komutanı Salih Zeki Çolak, Jandarma Genel Komutanı Galip Mendi rehin alınarak 00.50’de Genelkurmay’dan Akıncı üssüne götürüldü. İstanbul’da bir düğünde olan Hava Kuvvetleri Komutanı Abidin Ünal da derdest edilerek helikopterle Akıncı üssüne götürüldü. Başbakan Yıldırım saat 06.52’de, Genelkurmay Başkanlığı’na vekaleten 1. Ordu Komutanı Orgeneral Ümit Dündar’ın atandığını bildirdi.

Saat 16 Temmuz 2016’da saat 08.32’de Ankara Akıncı Jet Üs Komutanlığına operasyon düzenlendi. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ve komutanlar serbest kaldı. Akar, Çankaya Köşkü’ne geldi. Komuta kademesinin kurtarılmasının ardından saat 09.46’da eski Hava Kuvvetleri Komutanı, Yüksek Askeri Şura üyesi Orgeneral Akın Öztürk ile Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanlığı (EDOK) Muhabere ve Destek Eğitim Komutanı Korgeneral Metin İyidil hakkında, vatana ihanet suçundan işlem başlatıldı.

ÖMER HALİSDEMİR DARBENİN BEYNİNİ VURDU

Özel Kuvvetler Komutanı Zekai Aksakallı canlı yayına bağlanarak “Eşkıyalar başarılı olamayacak, paralel ihanet şebekesiyle karşı karşıyayız” dedi. Aksakallı, Astsubay Ömer Halisdemir’e Özel Kuvvetler Karargahı’nı ele geçirmek isteyen darbecilerin başındaki Tuğgeneral Semih Terzi’yi vurmasını istedi. Semih Terzi’yi alnından vurarak öldüren Astsubay Ömer Halisdemir darbeci askerler tarafından kurşun yağmuruna tutularak şehit edildi.

TBMM GECE YARISI AÇILDI

TBMM Genel Kurul Salonu 01.39’da açıldı. TBMM Başkanı İsmail Kahraman ve AK Partili, CHP’li, MHP’li milletvekilleri Genel Kurul Salonu’nda yerini aldı. Saat 02.42’de TBMM’ye ilk bomba atıldı. Atılan bomba nedeniyle bazı polis memurlarıyla Meclis görevlileri yaralandı, kulis camları kırıldı. TBMM gece boyu 7 kez bombalandı. NTV televizyonun yayınına bağlanan Başbakan Yıldırım, “Havadaki jetlerle kurumlarımıza mermi, bomba yağdıranlar adeta terör örgütünün elemanı gibidir, devamı gibidir. Asla ve asla böyle bir iş, şanlı Silahlı Kuvvetler bayrağı altında görev yapan hiçbir subayımıza, hiçbir askerimize yakıştırılacak bir iş değildir” dedi. Yıldırım, Ankara semalarında, MİT, Meclis, Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık gibi kritik bölgeler üzerinde uçuş yapan her türlü askeri helikopter ve uçağın füzeyle indirileceğini açıkladı.

DÜNDAR: GİRİŞİM BASTIRILDI

Genelkurmay Başkan vekili Orgeneral Ümit Dündar 16 Temmuz 2016 saat 11.00’de darbe girişiminin önlendiğini açıkladı. Ardından Başbakan Yıldırım, Çankaya Köşkü’ne gelerek kameraların karşısına geçti. Yıldırım, “Bu kalkışma bastırılmıştır, şu anda toplam 161 şehidimiz, bin 440 yaralımız vardır. Bu aşağılık kalkışmaya, bu olaya karışan şu ana kadar 2 bin 839 çeşitli rütbede subay, asker gözaltına alınmıştır. Üst düzey rütbeliler de mevcuttur” dedi.

ERDOĞAN’DAN TEŞEKKÜR

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 17 Temmuz 2016’da Meclis Başkanı İsmail Kahraman, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP lideri Devlet Bahçeli’yi telefonla arayarak teşekkürlerini iletti. Darbe girişimine karşı Meclis’in onurlu bir duruş sergilediğini kaydeden Erdoğan demokrasiye sahip çıkma konusunda tüm partilerin ortak tavır sergilemelerinin önemini vurguladı. Erdoğan HDP’den ise hiçbir isimle görüşmedi

251 ŞEHİT 2 BİN 194 GAZİ

FETÖ’cü darbecilere karşı koyan 251 kişi şehit oldu, 2 bin 194 kişi de yaralandı. Darbeye karışan FETÖ’cü asker, polis, yargı mensubu ve diğer mesleklerden örgüt mensubu onbinlerce kişi kamu görevinden çıkarıldı. Bir kısım yargılamalar bitti, bir kısım yargılamalar ise halen sürüyor. Terör örgütüne karşı operasyonlar ise aralıksız devam ediyor.

Darbe girişimine karşı mücadele veren şehit ve gazilerimizi anma, demokratik kazanımlarımızın değerini vurgulama günü olarak 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü ilan edildi. 15 Temmuz, evrensel demokratik ilkeleri ve Cumhuriyet değerlerini kararlılıkla savunma günüdür.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner112

banner111

banner110

banner109

banner108

banner106