Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi’nin de (ÇOSB) kurucu ortağı olduğu, Başkent Üniversitesi Anadolu OSB Teknoloji Geliştirme Merkezi’nin kuruluş başvurusu için imzalar atıldı.
Türkiye’de ilk kez dört büyük organize sanayi bölgesinin de kurucu ortalığında ve üniversitenin işbirliğinde Teknoloji Geliştirme Bölgesi (TGB) kuruluyor. Anadolu Organize Sanayi Bölgesi (Anadolu OSB) ile Başkent Üniversitesi işbirliğinde ve Çerkezköy OSB, Dudullu OSB, İzmir Atatürk OSB, Gebze OSB’nin de Kurucu Heyetinde yer aldığı Türkiye’nin uygulamada en kapsamlı TGB’si faaliyete geçmeye hazırlanıyor.
HABERAL: GÖREVİMİZ ÜLKEYİ YÜKSELTMEK
TGB Kurucu Heyet Toplantısında konuşan Prof. Dr. Mehmet Haberal, “Hepimizin birinci görevi ülkeye sahip çıkmaktır. Atatürk, bir tek eksiğimiz var, o da çalışmak demiştir. Önemli olan ülkeye hizmettir. Ülkemiz artık bilim ihraç ediyor. Herkes bilsin ki, Türkiye büyük bir devlettir ve doğu ile batı arasında bir köprüdür. Hepimizin görevi ülkeyi yükseltmektir” dedi. Başkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Haberal ise, “Anadolu OSB ve Başkent Üniversitesi işbirliğinde hedefimiz yeni bir TGB kurmak ve bunun üzerinden yeni teknolojiler ortaya çıkarmaktır” şeklinde konuştu.
TUNCAY: TÜRKİYE’DE BİR İLK OLACAK
Türkiye’de kurulan TGB’ler de çok sayıda üniversitenin olduğuna ama birden fazla sanayi bölgesinin olmadığına dikkat çeken Anadolu OSB Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Kutsi Tuncay imza töreninde şunları söyledi: “Biz bunun tam tersini yapıyoruz. Bu da üniversitenin sanayiye bakışını gösteriyor hem de buradan çıkan sonucun Türkiye’ye örnek olacağını inanıyoruz. Başkent Üniversitesi ile kendi imkanlarımız çerçevesinde uzun yıllardır işbirlikleri yapıyoruz. Problemsiz bugünlere geldik. TGB ile özellikle yeni mezunların yaptığı icatların üretimde yer alabilmesi, ticarileşebilmesi ve ihraç edilebilmesi için TGB’leri bir ihtiyaç olarak görüyoruz. Bu yolla sanayicilerimiz yüksek katma değerli ürünler ile küresel rekabette yerini alabilecek. Biz mevcut olanlarından farklı olarak, OSB’leri daha fazla tuttuk. İyi bir başlangıç ama yapacak daha çok işimiz var. Bugüne kadar her zaman konuşmanın ötesine geçtik. Türkiye’de bir ilk olacak.”
YILDIRIM: PROJEYİ ÖNEMSİYORUZ
Gebze OSB Yönetim Kurulu Başkanı Vahit Yıldırım da şunları söyledi: “Yıllardan beri nitelikli üretimin ülkemizde yapılamamasının nedeninin üniversite sanayi-işbirliğinin yeterli olmamasından kaynaklandığını hepimiz biliyoruz. Bu işbirliği olmadığı sürece ülke ne kadar ihracat yaparsa yapsın, yüksek katma değerli ürünler olmadıkça kuru ihracat yapılıyor. Bu nedenle projeyi önemsiyor ve destekliyoruz.”
ONAY: AR-GE İÇİN ÖNEMLİ
Dudullu OSB Yönetim Kurulu Başkanı Murat Onay: “Artık ağır sanayiden önce teknoloji hakim olmaya başladı. Bizim ihracatta ki kilogram fiyatlarımızın düşüklüğü Ar-Ge çalışmalarının olmamasından kaynaklanıyor. Dolayısıyla bu TGB ülkenin gelişimi için çok önemli. Başkent Üniversitesi ve Anadolu OSB’nin projesi sanayiye çok destek olacak” ifadelerini kullandı.
UĞURTAŞ: DOĞRU BİR YATIRIM
İzmir Atatürk OSB Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Uğurtaş: “Sanayicinin üniversitelere ihtiyacı var. Sanayici üniversiteden bilgi almak istiyor ama bazı çekinceleri oluyor. Üniversite bilgi paylaşmak istiyor ama yol bulamıyor. Bu nedenle üniversite-sanayi işbirliğini kurallarına oturtmamız gerekir ki, her iki tarafta işbirliği ve güven içerisinde olsunlar. Yeni projelerin geliştirilmesi ve sanayi kuruluşlarıyla büyütülmesi çok önemli. Bize bu öneri geldiği zaman Atatürk OSB olarak seve seve oluşumun içerisinde olmayı kabul ettik. Ülke için çok doğru bir yatırım. Dileriz örnek olur” dedi.
SÖZDİNLER: TEKNOLOJİ İLERİYE TAŞINACAK
Toplantıda konuşan ÇOSB Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sözdinler, “TGB’lerde yazılım ağırlıklı işler yapılıyor. Halbuki sanayicilerin istediği teknolojinin ileriye taşınması. Projenin teknolojik yenilikler yaratacağına inanıyoruz. Üretimde katma değer yaratacak bu üniversite-sanayi işbirliğine çok önem veriyoruz. Tüm üniversiteler ile sanayinin el ele yürüdüğü bir sistem diliyoruz” dedi..