Öne Çıkanlar KPMG şirket ortağı Emrah Akın Uğurteks CEVAHİR UZKURT ÇOSB Mesleki ve Teknik Lisesi rol model oldu TEKİRDAĞ İSTİHDAM FUARI 2018

Geleceği şekillendirecek teknolojiler üretiyoruz

Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren BSH Ev Aletleri A.Ş.’nin COO’su (BSH Türkiye Operasyondan Sorumlu Başkanı) Joerg Schaupp’u bu sayımızda ‘İçimizden Biri’ köşemizde ağırlıyoruz. BSH Grubu’nun dünya genelindeki 43 fabrikasından en büyüğünün Çerkezköy’de olduğunu belirten Schaupp, “Bizim için sadece teknoloji üretmek değil, tüketicinin bunu nasıl anlamlandırdığı da önemlidir. Bu yaklaşımla farklı kategorilerde pazara sunduğumuz yeni ürünlerimiz ilgi ve beğeni görüyor. BSH olarak, sektörü bir adım daha ileriye taşıyan Home Connect isimli bir dijital ekosistem yarattık. Bu, son yıllarda inovasyon gündemine damgasını vuran bir yenilik. Önümüzdeki dönemde de geleceği şekillendirecek teknolojileri üretmeye devam edeceğiz” dedi.

- Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi katılımcısı olarak faaliyet gösteren BSH Ev Aletleri San. ve Tic. A.Ş. fabrikasını bize tanıtır mısınız? Bu üretim tesislerinin BSH’nin toplam yatırımları ve işletmesi içindeki payı nedir?

- BSH Grubu, Avrupa’nın birinci, dünyanın ikinci en büyük beyaz eşya üreticisi konumunda bulunuyor. Türkiye ise dünya genelinde öne çıkan pazarlarımız arasında yer alıyor. BSH Ev Aletleri olarak, Türkiye’yi inovasyon ve ihracat üssümüz olarak görüyor; ülkemizde geliştirip ürettiğimiz ürünleri, başta Avrupa ülkeleri olmak üzere tüm dünyaya satıyoruz. Türkiye’de yeni yatırımlarla, yenilikçi ürünlerle pazardaki güçlü konumumuzu korumayı hedefliyoruz.

BSH Grubu 43 fabrikasında ürettiği inovatif beyaz eşya aletlerini 48 ülkedeki 80 şirketi aracılığıyla tüketicilere ulaştırıyor. Bu 43 fabrikadan en büyüğü ise Çerkezköy, Tekirdağ’da bulunuyor. 550.000 metrekare alana kurulu Çerkezköy tesisi 6.2 milyon birim kapasiteye sahip. 2005 yılından bu yana yaptığı 1 milyar Euro yatırımla Türkiye’nin yabancı yatırımlı en büyük beyaz eşya şirketi konumunda bulunan BSH Türkiye, markaları Bosch, Siemens, Gaggenau ve Profilo ile enerji verimliliği ve inovasyonda dünya şampiyonu ürünlerini ülkemizde geliştiriyor, üretiyor ve başta Avrupa ülkeleri olmak üzere tüm dünyaya ihraç ediyor.

HER GÜN 3 PATENTLİ BULUŞ

Her gün 3 patentli buluşa imza atan BSH Ev Aletleri için inovasyon, teknolojiyi yaratma sürecinin vazgeçilmez bir parçasıdır. Bu doğrultuda 2008 yılındaki yasal düzenleme çerçevesinde Türkiye’nin ilk Ar-Ge Merkezi sertifikasına sahip olan BSH Türkiye, ülkemizde geliştirdiği patentli teknolojilere sahip inovatif ürünleri dünya pazarlarına ihraç ediyor. Son 10 yılda Ar-Ge mühendisi sayısını yüzde 488 arttıran BSH Ev Aletleri, dünya şampiyonu ürünler yaratacak Ar-Ge ve üretim çalışmaları ile sektörün geleceğini şekillendiriyor.

EN GELİŞMİŞ LOJİSTİK MERKEZİ

Çerkezköy fabrikası, aynı zamanda sektörün en gelişmiş lojistik merkezi konumunu koruyor. Genişletilen depomuz yurtdışı sevkiyat performansımızı yükseltiyor, yurtiçinde ise fabrikadan çıkan ürünü doğrudan doğruya alıcının evine ulaştırmamıza olanak veriyor. Özel olarak tasarlanan konteyner sahası ihracata yönelik sevkiyatı hızlandırdığı gibi, maliyet etkinliğini de artırıyor.

YILDA YAKLAŞIK 6.2 MİLYON BİRİM KAPASİTEYE SAHİBİZ

- Ürün yelpazeniz ve üretim kapasiteniz hakkında bilgi verir misiniz?

- Altı fabrikamızda üretilen Bosch, Siemens, Gaggenau ve yerel Profilo markamıza ait buzdolapları, fırınlar, çamaşır makineleri, bulaşık makineleri ve küçük ev aletleri yılda yaklaşık 6.2 milyon birim kapasiteye sahip. Örneğin, dünyanın en modern buzdolabı fabrikalarından birisi Çerkezköy’de bulunuyor. Soğutucu fabrikası yüksek kaliteli ankastre buzdolapları üretiyor. Fırın fabrikamızda hattan günde 4.200 fırın çıkmaktadır. Bu ortalama her 1 dakikada 3 fırın demek.

BSH Türkiye, kuruluşundan itibaren enerji verimliliği ve inovasyon alanlarında dünya şampiyonu ürünler geliştirip üretmek üzere 1 Milyar Euro’ya yakın yatırım yapmıştır.

İHRACATIMIZ 5 YILDA YÜZDE 26 ARTTI

- Yıllara göre üretim ve ihracat rakamlarınızı öğrenebilir miyiz?

- Son 5 yıldaki üretim rakamlarımıza adet bazında baktığımızda, 2013 yılından bu yana üretimimizin yüzde 54 oranında arttığını görüyoruz. Yine son 5 yıldaki ihracat rakamlarımıza baktığımızda ise; 2013 yılından bu yana yüzde 26 oranında bir artış sağladığımız görülüyor.

DİJİTAL DÖNÜŞÜME SÜREKLİ YATIRIM YAPIYORUZ

- Son yıllarda ülkemizin ve tüm sanayi kuruluşlarının gündeminde olan sanayide dijitalleşme, nesnelerin interneti gibi dönüşümlerde BSH hangi aşamadadır? Yapılan çalışmalardan örnekler verir misiniz?

- BSH olarak ürünlerimizde ve yetkinliklerimizde dijital dönüşüme yatırım yapmaya devam ediyoruz. Bu yıl bizim açımızdan pazarın ateşleyicisi, Home Connect ve bağlantılı ev aletlerimiz olacak. Home Connect platformu sayesinde tüketicilerin davranışlarını, beklenti ve isteklerini direkt olarak takip edebiliyoruz. Bu da tüketicilerimize kişiselleştirilmiş ve veri odaklı müşteri deneyimleri sunabilmemizi sağlıyor.

BSH Ev Aletleri olarak bir yandan yaşam standartlarını yükseltirken diğer yandan daha verimli ve enerji tasarrufunu maksimize eden ürünlerin geliştirilmesine büyük önem veriyoruz. Bizim için sadece teknoloji üretmek değil, tüketicinin bunu nasıl anlamlandırdığı da önemlidir. Bu yaklaşımla farklı kategorilerde pazara sunduğumuz yeni ürünlerimiz ilgi ve beğeni görüyor. Örneğin; BSH olarak, sektörü bir adım daha ileriye taşıyan Home Connect isimli bir dijital ekosistem yarattık. Bu, son yıllarda inovasyon gündemine damgasını vuran bir yenilik… Önümüzdeki dönemde de geleceği şekillendirecek teknolojileri üretmeye devam edeceğiz.

YENİLİKÇİ ÜRÜNLERİ TÜKETİCİLERLE BULUŞTURUYORUZ

Home Connect ekosistemini tamamlayan ürünlerin yanı sıra inovasyonun tüketici deneyimine kattığı değeri de önemsiyoruz. Bosch ve Siemens markalarımızda Home Connect uygulamasına bağlanan ve bu sayede Amazon Alexa ile de kontrol edilebilecek olan dünyanın ilk sesle çalışan ocağının yanı sıra akıllı mutfak asistanı Mykie, kumaş ve gıda maddeleri için akıllı X-Spect tarayıcı, ağ bağlantı kameralı buzdolapları, tam otomatik kahve makineleri gibi yenilikçi ürünleri tüketicilerle buluşturuyoruz.

BSH olarak hizmet verdiğimiz farklı bölgelerin iç dinamiklerini, pazarın dijital olgunluğunu ve hızla değişen müşteri beklentileri konusundaki iç görülerimizi şirketimizin kısa, orta ve uzun vadeli stratejik öncelikleri ile birleştirip çok kapsamlı bir küresel dijital dönüşüm yol haritası oluşturduk. Çok kanallı alışveriş deneyiminin kritik önem kazandığı günümüzde hedefimiz müşteri yolculuğunun her aşamasında tüketicilere geçmekte oldukları hayat evreleriyle yakından ilgili, bütünsel, kişiselleştirilmiş ürün ve servis deneyimleri sağlayabilmek. Büyük veri analitiği, yapay zekâ, endüstri 4.0 gibi alanlarda yaptığımız yatırımlarla bugünün ve geleceğin dijital tüketicilerinin bekledikleri akıllı bağlı ürünler ve dijital servis modellerini tüketicilerle buluşturma yolunda başarılı adımlar atmaktayız.

MÜŞTERİ BEKLENTİLERİNE EN HIZLI CEVABI VERİYORUZ

Bu süreci başarılı bir şekilde uçtan uca yönetebilmek için organizasyonun her alanında değişen müşteri beklentilerini en hızlı şekilde tatmin etmeye uyumlu olacak yeni süreçlerin tanımlanması; teknoloji ve alt yapı geliştirmelerinin yapılması ve farklı yetkinliklerdeki kaynakların kuruma kazandırılmasının çok önemli olduğuna inanıyoruz.

BSH olarak beyaz eşya sektörünü etkileyen farklı trend ve teknolojik gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Üretim ve servis ağında dünyada hızla etkin kullanımı artan ‘Şeylerin Interneti’ (IoT) ciddi bir dönüşüm yaratmakta. Bağlı ev ürünleri kategorisinin 2019 yılında küresel olarak 500 milyarlık dolarlık bir pazar olması bekleniyor. Bu alanda yaptığımız yatırımlar müşteri ihtiyaç ve beklentileri doğrultusunda farklılaşan pazar dinamikleri içinde etkin şekilde rekabet edebilmemiz için stratejik önem taşıyor.

YENİ İŞ MODELLERİ OLUŞTURUYORUZ

Potansiyel ve nihai müşterilerimizden elde ettiğimiz iç görüler ürün, servis, deneyim ve dijital iş modellerimizin şekillenmesini etkileyen en önemli faktörlerden. Dijitalleşme ve bağlı ürünler, tüketicileri daha iyi anlayabilmemizi, geniş bir ekosistem kurgusu içinde değişik sektörlerde hizmet veren kurum ve start-up’larla bir araya gelerek farklı değer önerileri ve yeni iş modelleri oluşturmamızı sağlıyor.

ÇALIŞANLARIMIZ BİRBİRLERİNDEN ÖĞRENİYOR

- Sizinki gibi çok büyük ve öncü teknoloji şirketlerinde eğitimin de çok önemi var herhalde? Ne gibi eğitim faaliyetleri yürütüyorsunuz?

- Biz aslında eğitim programlarımızı belirlerken, şirketin dönüşümünde kritik rol oynayan stratejilerden besleniyoruz. Hem çalışanların teknik yetkinliklerini geliştiren hem de çevik, yenilikçi ve müşteri merkezli bakış açılarını esas alan yetkinlikleri besleyecek gelişim programları tasarlıyoruz. Liderlik programlarımızı kurgularken, merkeze “authentic leadership-otantik liderlik” bakış açısını koyuyoruz. Sınıf eğitimlerimize ek olarak, çalışanların birbirinden öğrenmelerini destekleyecek platformlar ve yine yöneticilerimizin tecrübelerini aktardığı mentörlük süreçlerimiz bulunuyor. Örneğin, yeni başlattığımız ve ilk pilot çalışması yapılan reverse mentoring (ters mentörlük) de yeni nesil yeteneklerimizin kıdemli yöneticiler ile bakış açılarını paylaştığı yeni bir uygulamamız.

TEKNİK EĞİTİM MERKEZİNDE TECRÜBE AKTARIMI

Bunlara ek olarak, kampüsümüz içerisinde Teknik Eğitim Merkezi bulunuyor. Çalışanlarımıza, Teknik Eğitim Merkezi’nde 20 yıllık tecrübemiz ile pek çok alanda, teknik yeterliliklerini geliştirecek eğitimler veriyoruz. Bu merkezimizde;

  • Doğru kişiyi doğru iş alanına yerleştirebilmek için çeşitli kriterlerde ölçme ve yerleştirme yapıyoruz.
  • Eleman seçiminde yazılı Psikometrik sınavlar haricinde, literatürde Bennet Testi olarak geçen bir el beceri testi uyguluyoruz.
  • Mekanik ve Elektrik – Elektronik alanlarında yaptıkları işin gerektirdiği Pnömatik, Elektropnömatik, Hidrolik, Yağlama, Mekanik ve Elektriksel Ölçme, Elektrik/ Elektronik Bilgisi, Sensör Bilgisi gibi pek çok alanda teknik eğitim desteği sağlıyoruz. Bu gibi genel eğitimlerin yanında, fabrikalarımızın talep ve beklentileri doğrultusunda özel içerikli eğitimlerde veriyoruz.

Gelişen teknolojiler ve endüstri 4.0 alanlarında, geleceği yakalamak ve çalışan yetkinliklerimizi bu kapsamda geliştirmek adına çalıştaylar ve eğitimler de düzenliyoruz. Bunların arasında design thinking, collaborative robot ve blockchain gibi pek çok eğitim bulunuyor.

İŞYERİNDE STAJ OLANAĞI

-Üniversite sanayi iş birliği için NKÜ ile birlikte yürüttüğünüz projeler var mı? Staj, eleman, danışmanlık gibi alanlarda iş birliği yapıyor musunuz?

- Şu anda Namık Kemal Üniversitesi öğrencilerinin bir dönemini şirketimizde geçirecekleri işbaşı uygulamalı eğitim programıyla ilgili görüşmelerimiz devam ediyor. Namık Kemal Üniversitesi öğrencilerinden stajyer alımlarımız da gündemimizde bulunuyor. Bunun dışında kampüsümüz bünyesinde itfaiyecilik bölümü için işe alım süreçlerimizde üniversite yönetimiyle işbirliği içindeyiz.

ÖĞRENCİLERE KODLAMA VE YAZILIM EĞİTİM VERİYORUZ

-Hangi sosyal sorumluluk projelerini yürütüyorsunuz?

- Teknoloji ve STEM alanında sosyal sorumluluk projelerine de imza atıyoruz. BSH Türkiye olarak, Kodluyoruz Derneği işbirliğiyle Makers of Tomorrow projesini hayata geçirdik. Proje kapsamında Mart 2018’de BSH Çerkezköy fabrikasında Çerkezköy’de yaşayan öğrencilerin yıl boyunca kodlama ve yazılım eğitimlerini ücretsiz olarak alabilecekleri Maker Lab’in (Kodlama Laboratuvarı) açılışını gerçekleştirdik. Çocukları gelecekte kodlama, robotik, yapay zekâ, Endüstri 4.0, 3D baskı, mobil uygulamalar ve benzeri teknolojilerde üstün kılmayı hedefleyen projeyle, Çerkezköy'de 10 ortaokul ve liseyle yakın çalışarak ve 9-17 yaş aralığındaki öğrencilere ve bu alanlardaki öğretmenlere eğitim verilmesi planlanıyoruz

Bu ve benzeri projelerle gelecekte çocuklarımızın daha iyi kod yazmalarını amaçlıyoruz. Çünkü kod yazmayı bilmek geleceğin tüm meslekleri için gerekli olan bir önkoşul haline gelecek. Çocuklarımızın geleceğe daha iyi hazırlanabilmeleri için bu tarz projelerin gelişmesini BSH olarak çok önemsiyoruz.

İSTİHDAMA KATKI ÖDÜLÜ ALDIK

- İşletmelerinizin aldığı ödüllerden bize söz eder misiniz?

- En son Çerkezköy Fabrikası’nda istihdama yaptığımız katkılardan dolayı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) tarafından Tekirdağ ilinde “2017'de En Yüksek İstihdamı Olan Şirket” ve “2017'de En Yüksek İstihdam Artışına Sahip Şirket” kategorilerinde ödüllere layık görüldük.

ÇOSB KENDİNİ HIZLA YENİLİYOR

- ÇOSB içinde ne zamandan beri çalışıyorsunuz? ÇOSB hakkında bir şeyler söylemek ister misiniz?

- Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi ileiş birliğimiz 2002 yılından bu yana devam ediyor. İşbirliğimiz çerçevesinde; Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi’ni hızlı, kaliteli, kolay ulaşılabilir hizmetler veren, kendini sürekli yenileyen ve geliştiren bir kurum olarak belirtebiliriz. Bu kapsamda işbirliğimizin uzun yıllar devam etmesini temenni ederiz.

SULU BOYA RESİM YAPMAK HOBİMDİR

- Hobilerinizi öğrenebilir miyiz?

- Sulu boya resim yapmak tutkunu olduğum hobilerimden biri diyebilirim. Özellikle İstanbul gibi güzel bir şehirde yaşama ayrıcalığı bana şehir resmi yapmak için hem ilham veriyor hem de birçok fırsat sunuyor. Bunun yanı sıra dövüş sanatlarına da merakım var. Halihazırda İstanbul’da bir Iaido spor klübünün üyesiyim. Yemek yapmayı ve sevdiklerimle birlikte dışarıda yemek yemeyi de çok seviyorum. Bu anlamda Türkiye’de yaşadığım için kendimi ayrıca şanslı hissediyorum. Hem her geçen gün zengin Türk mutfağından yeni bir lezzeti keşfediyorum hem de yüksek kalitede taze sebze ve meyveye rahatlıkla erişebiliyorum.

DR. JOERG SCHAUPP KİMDİR?

Almanya’da Karlsruhe Üniversitesinde Makine Mühendisliği bölümünü bitiren Schaupp, aynı üniversitede Makine Araç Dinamikleri hakkında da doktora yaptı. Üniversiteyi bitirdikten sonra ilk olarak Freudenberg Sealing Technology’de çalışan Schaupp, 2001’de Dizel Sistemlerde işletme alanında Robert Bosch Group’a katıldı. Dizel Enjeksiyon pompalarının üretiminde çeşitli görevlerden sonra Robert Bosch Japonya CEO'sunun kişisel teknik asistanı olarak görevlendirilerek uluslararası yolculuğuna başlamış oldu. Toplam 3 yıl Japonya’da kaldı ve Çek Cumhuriyeti-Jihlava Fabrikasındaki Dizel Enjeksiyon Pompası Üretim sahasından sorumlu oldu. Beş yıl burada kaldıktan sonra Dizel Sabit Basınçlı Püskürtme Sistemi pompalarının Uluslararası Üretim Ağı ve Feuerbach'daki (Almanya) platform geliştirme sorumluluğunu üstlendi.

2015 yılında, BSH Ev Aletleri’ne geçti ve Üretim Sistemi Yaklaşımı icat etme odağında tüm BSH organizasyonunun Merkezi Teknoloji Üretim Departmanı’ndan sorumlu oldu. Dr. Schaupp 2018'in başlarında ise, BSH Ev Aletleri Türkiye COO’su görevini üstlenmeye başladı. Çerkezköy'de yaşayan 52 yaşındaki Dr. Schaupp’un Japon bir eşi, bir kızı ve bir de oğlu var.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner115

banner114

banner113

banner112

banner111

banner110