Öne Çıkanlar KOSGEB BAŞKANI CEVAHİR UZKURT ÇOSB Kreş ve Gündüz Bakımevi Mustafa Varank

Şantiye mühendisliğini bıraktı, tıbbi gereçler üretimine girdi
ARİF ESEN

Bu sayımızda ‘İçimizden Biri’ köşemizin konuğu Yü-ce Tıbbi Gereçler Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. Yönetim Kurulu Başkanı Veysi Cengiz Balçık.  Şanlıurfa’da kurduğu tesisle Türkiye’nin en büyük gazlı bez üreticilerinden biri olan Balçık, Çerkezköy OSB’de 6 milyon dolarlık yatırımla ameliyat ipliği üretimine geçti. Yü-ce Tıbbi Gereçleri ameliyat ipliği üretiminde üç yerli üretici arasına sokan Balçık,  Ar-Ge çalışmaları ve yatırımlarıyla ekonomiye verdiği katkılarla da tanınıyor. Balçık, Şanlıurfa’daki tesislerinde Türkiye’nin ilk fıstık kabuğunu enerjiye çeviren sistemi devreye soktu. Türkiye’nin ilk pamuk telefi geri dönüşüm tesisini kuran Veysi Cengiz Balçık, her yıl 2 bin ton pamuğun çöpe gitmesi önlüyor. Bugünlerde enfekte atık torbalarının geri kazanımıyla ilgili bir proje üzerinde çalışıyor.

 

2007’DE PAZARLAMADAN ÜRETİME GEÇTİK

- Sayın Balçık okuyucularımızın sizi daha yakından tanıyabilmesi için kısaca kendinizden bahseder misiniz?

- 1963 doğumluyum. İTÜ İnşaat Fakültesi’nden 1986 yılında mezun oldum. Evli ve 2 çocuk babasıyım. 1993 yılına kadar inşaat firmalarında teknik uygulama sorumlusu (TUS) olarak görev yaptım. 1995 yılında ağabeyim Yümnü Bey ile birlikte Yüce Tıbbi firmasını kurduk. 1998 yılına kadar cihaz ithalatı yaparak sektördeki yerimizi aldık. Kadın doğum, tüp bebek, tıbbi cihaz ve sarf malzeme pazarlama ve satışı yapan firmamız 2007 yılında aynı zamanda üretim de yapmaya başladı. Sektörün STK’larında aktif görev aldım. İTO Meclis üyeliği, Ticaret Üniversitesi’nin bağlı bulunduğu vakfın yönetim kurulu üyeliği, Sağlık İhtisas Komisyonu üyeliği, Marmara Sağlık İşadamları Derneği yöneticiliği, Tüm Tıbbi Cihaz Üretici ve Tedarikçi Dernekleri Federasyonu TÜMDEF delegeliği üstlendiğim görevlerim arasındadır. Halen Ticaret Üniversitesi seminer derslerinde eğitmen olarak görev almaktayım.

 

ÇERKEZKÖY OSB’DE YÜKSEK TEKNOLOJİLİ TIBBİ CİHAZ ÜRETECEĞİZ

- Şanlıurfa’dan sonra Çerkezköy OSB’ye de yatırım yaptınız. Çerkezköy OSB’yi neden tercih ettiniz?

- Şanlıurfa OSB’ye 2007 yılında teşvik yasası ile yatırım yaptık. Basit tıbbi sarf ve sağlık ilk yardım malzemesi üretimi yapmaktayız. Çerkezköy OSB’deki yerimizi 2015 yılının başında ilaç ve cerrahi iplik üreten Özsel Ecza Deposu’ndan satın aldık. Çerkezköy OSB tercihimiz teknolojisi yüksek tıbbi cihaz üretimi yapabilmek içindir.

 

İKİ AR-GE ÇALIŞMAMIZA TEŞVİK VE DESTEK

- Yüce Tıbbi Gereçler’in kuruluş hikayesini ve bugün geldiği noktayı bizimle paylaşır mısınız?

- Pazarlamadan, üretime geçişimiz 2007 yılında çıkan teşvik yasası ile birlikte Şanlıurfa’daki yatırımımızla başladı. 2.500 metrekarelik alanda üretime başladığımız tesisimiz, bugün itibari ile 15.000 metrekare kapalı alanda 3 vardiya şeklinde üretim yaparak sektörün öncü firmalarından biri haline gelmeyi başarmıştır. Yıllarca sektörden kazanmış olduğumuz tecrübelerimizi de tesislerimize yansıtmış  bulunmaktayız. Bölgenin pamuk üretim markası olmak bizim için büyük bir avantajdır. Şanlıurfa Organize Sanayi Bölgesi’nde 17 iplik fabrikası ve 20’ye yakın çırçır tesisinin olması, pamuk ve pamuk ipliğine bağlı üretim odaklı olmamız konusunda bizi bölgede araştırma yapmaya itti.

Bölgede çırçır ve iplik fabrikalarının atıkları ile ilgili araştırmamız ve projemiz bölgesel kalkınma ajansı tarafından uygun bulunarak desteklendi. Bu desteğin geri dönüşüyle birlikte hidrofil pamuk tesisimizi kurduk. Bölgenin fıstık üretiminin öncü bölgelerinden biri olması bizi yeni araştırmalara yönlendirdi. Fıstık kabuğundan enerji üretimi projemiz kalkınma ajansı tarafından uygun bulunarak desteklendi. Bununla birlikte, AB onaylı kuruluş tarafından akredite edilerek insan, canlı ve çevre sağlığına uygun ürün üretebilme belgesi aldık. Bu durum bizim için önemli tasarruf sağlamış olsa da bölgede atık olarak bulunan maddeleri geri dönüşüm ile ekonomiye kazandırdık. Aynı şekilde Çerkezköy OSB’deki tesisimiz AB tarafından akredite edilmiş olup numaralı CE belgesine haizdir.

 

ABRAAJ’A  YÜCE TIBBİ’NİN YÜZDE 20 HİSSESİNİ SATTIK

- Yüce Tıbbi Gereçler’in sektördeki konumu nedir? Üretim çeşitliliğiniz hakkında bilgi verir misiniz?

- Yüce Tıbbi Gereçler tıbbi cihaz üretiminde ülkemizin önemli sanayi tesislerine sahiptir. Branşında da sektörün lider firması konumundadır. Biraz önce de bahsettiğim gibi Şanlıurfa’da fıstık kabuğu yakma tesisini, ilk pamuk geri dönüşüm tesisini kurmayı başardık. AB onaylı kuruluş tarafından akreditasyonu Şanlıurfa ve Çerkezköy farbrikalarımızda gerçekleştirdik. Ayrıca dünyanın en büyük fonlarından biri olan Abraaj’a  Yüce Tıbbi’nin yüzde 20 hissesini sattık. Ürün çeşitlerimizden olan gazlı bez, pamuk, spanç, sterilizasyon rulosu paketleme işlemlerini Şanlıurfa’da ameliyat ipliği, cerrahi önlük, sterilizasyon paket ve ambalaj ve tıbbi cihazları Çerkezköy OSB’de üretiyoruz. İki fabrikada Yü-Ce, YC ve BS markaları ile üretim yapıyoruz.

 

20 ÜLKEYE İHRACAT YAPIYORUZ

- Yıllık üretim kapasitesiniz, ihracatınız, istihdamınız ve cironuz ne kadardır? Kaç ülkeye ihracat yapıyorsunuz?

- Şanlıurfa fabrikamız maksimum kapasite ile 3 vardiya çalışmaktadır. Çerkezköy OSB şu anda 1 vardiya çalışmakta olup, plastik tıbbi cihazın devreye girmesi ile 3 vardiya çalışma şekline dönecektir. Toplam istihdamımız 250 kişi olup 15 beyaz yakalı arkadaşımız bulunmaktadır. Yaklaşık olarak 20 ülkeye ihracat yapmaktayız.

 

KAMUDA TAHSİLATTA GECİKME YAŞANIYOR

- Sektörün önündeki engeller ve sorunlar nelerdir? Bu sorunlara ilişkin çözüm önerilerinizi bizimle paylaşır mısınız?

- Sektörün STK’larında aktif görevlerimizin olması sebebi ile her türlü sorun ve problemlerimizi kolayca devletimizin yöneticilerine aktarabiliyoruz.

Sektörün problemlerini sıralayacak olursam;

a-      Kalitesiz üretim yapan Uzakdoğu ülke ürünleri ile rekabet etmek.

b-     Kamu İhale Kanunu’ndaki en ucuz malı alma talimatı ürünün kalite ve performansına bakılmadan satın almak.

c-      Yüzde 18 KDV ile alıp, yüzde 8 KDV ile satıştan oluşan alacaklarımız.

d-     Kamuya sattığımız ürünlerde tahsilat problemlerimiz. (Devlet hastaneleri 4 ay, üniversite hastaneleri 18 ayda ödeme yapmaktadır.)

e- Sağlık üretiminin stratejik üretim olarak kabul görmemesi sebebi ile uluslararası rekabetle üreticilerimizin baş edememesi. Halbuki sağlık malzemeleri, deprem, savaş halinde ülkede mutlaka bulunması ve üretilmesi gereken malzemelerdir. Dışa bağımlı olunmaması gerektiğini düşünüyorum.

 

ÇOSB ÇOK DONANIMLI

- Çerkezköy OSB hakkındaki görüşlerinizi alabilir miyiz?

- Çerkezköy OSB’nin çok donanımlı, güzel yönetilen, bakımlı, kanunlara ve çevreye saygılı örnek gösterilecek bir OSB olduğunu düşünüyorum. Bu arada OSB yönetimi, müteşebbislerin oluşturduğu bir yönetimdir. Amaçları organizedeki yatırımcıların problemlerini çözmek, firmalara eşit davranmak, problem yaratmadan çözüm odaklı bir anlayış izlemektir.

Unutulmamalıdır ki dünyanın her yerinde sanayi ve sanayicilik özveri ile yapılan, ülkeye çok  önemli katkıları bulunan, ülkenin katma değerinin ülke içerisinde kalmasını sağlayan bir sektördür.

- İş dışında yaptığınız hobileriniz nelerdir? İş stresinden uzaklaşmak neler yapıyorsunuz?

- İş yoğunluğumdan fırsat buldukça boş vakitlerimi değerlendirdiğim hobilerim bulunmaktadır. Mesela seyahat etmek, araştırma yapmak, briç oynamak bu hobilerim arasındadır.


Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner112

banner111

banner110

banner109

banner108

banner106