10 yıl önce tohumculukta Türkiye, 67 milyon dolar dış ticaret açığı veriyordu. Tohum üreticileri özveriyle çalıştı. Bugün Türkiye, neredeyse her üründe kendi tohumunu üretiyor. 232 milyon dolarlık tohum ihraç eden Türkiye, 63 milyon dolar dış ticaret fazlası veriyor.

………………

Gıda ve tarım çok öne çıktı son dönemde… Bu konuda ne kadar iyiysen o kadar güçlüsün artık dünyada…

Türkiye’deki kurum ve kuruluşlar bu işin farkında… En çok farkında olan da Türkiye Tohumcular Birliği… Tarım ve gıdanın başlangıcı tohum… Gıda ve tarımda başarılı olmanın yolu tohumdan geçiyor.

Bu nedenle Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) Başkanı Savaş Akçan ve arkadaşlarının Atatürk’ün henüz Cumhuriyet kurulmamışken Konya’da söylediği “Arkadaşlar, ithalattan ziyade ihracattır ki, memleketi zengin yapacaktır” sözünün altında yaptığı konuşmalar çok önemli…

Konuşma yapılırken tohumcularda özgüveni hissettik. Çünkü onlar Atatürk’ün bu sözünün gereğini yapmışlardı.

10 yıl önce tohumculukta Türkiye, 67 milyon dolar dış ticaret açığı veriyordu. Tohum üreticileri özveriyle çalıştı. Bugün Türkiye, neredeyse her üründe kendi tohumunu üretiyor. 232 milyon dolarlık tohum ihraç eden Türkiye, 63 milyon dolar dış ticaret fazlası veriyor. 10 yılda 67 milyon dolar dış ticaret açığından 63 milyon dolar fazla veren bir tohumculuk sektörümüz var artık.

TÜRKTOB’un tam 75 bin üyesi bulunuyor. Savaş Akcan kurumun başkanlığını yürütüyor. Tohumda gelinen noktayı en güzel o anlatıyor. Şöyle diyor:

- 2022 yıl sonu itibarıyla 1.361.336 ton sertifikalı tohumluk, 137 milyon adet meyve fidanı, 2 milyon adet asma fidanı, 6 milyar adet sebze fidesi, 91 milyon adet çilek fidesi ve 2 milyar adet süs bitkisi ürettik. Bu verilerin ne anlama geldiğini şöyle anlatmaya çalışayım. Sertifikalı tohum üretiminde son 10 yılda yüzde 100, fidan üretiminde son 10 yılda yüzde 300, fide üretiminde son 10 yılda yüzde 95, süs bitkileri üretiminde son 10 yılda yüzde 75 artıştan söz ediyoruz.

Bu rakamların bir başka anlamı daha var. Türkiye artık gıda ve tarımda kaliteli bir üretime başlıyor. Bu üretim de verimin artması anlamına geliyor.

Sonra diğer birlik başkanları söz alıyor… Bitki Islahçıları Alt Birliği Başkanı Selami Yazar insanlığın yaratılışından bugüne bitki ıslahının devam ettiğine dikkat çekiyor ve ekliyor:

- Bizim temel amacımız sadece kendimize yetmek değil, tüm dünyaya tohum ıslahı teknolojilerini de ihraç etmek.

Muhteşem bir hedef… Sonra Süs Bitkileri Üreticileri Alt Birliği Başkan Yardımcısı Ahmet Dündar konuşuyor:

- Süs bitkileri artık bir lüks tüketim maddesi değil, bir ihtiyaçtır. 25 milyar dolar olan dünya süs bitkileri ihracat pazarından daha çok pay almalıyız.

Fidan Üreticileri Alt Birliği Başkanı Hurşit Nallı da benzer bir ifade kullanıyor:

- Dünya ihracatında 8. ithalatında ise 48. sıradayız. Toplam 52 ülkeye ihracat yapıyoruz.

Tohum Dağıtıcıları Alt Birliği Başkanı Aykut Hacıoğlu çok önemli bir ayrıntıyı paylaşıyor:

- 1990’lı yıllarda 180 kilogram olan dekar başına buğday verim ortalaması bugün 280 kilograma çıktıysa, bunda verimli tohum çeşitlerinin geliştirilmesiyle beraber doğru tohum seçimi ve tarladaki teknik işler konusunda bizlerin çiftçimizi doğru yönlendirmesinin de büyük katkısı olduğunu düşünüyoruz.

Sektörün TÜSİAD’ı olarak bilinen Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği Başkanı Yıldıray Gençer, şu çarpıcı bilgiyi verdi:

- Türk tohumculuk özel sektörü 1980’li yıllardan itibaren gelişmeye başladı. O yıllarda sadece 3 özel firmamız vardı, bugün az önce söylediğim gibi 1100 firmamız hizmet veriyor.

Tohum Yetiştiricileri Alt Birliği Başkanı Hacı Ömer Güler ise şu karşılaştırmayı yaptı:

- Eğitime büyük önem veriyoruz. Hep atadan, babadan kalma yöntemlerle çiftçilik yapmaya çalıştık. Artık bu dönem değişti.

Başkanlar böyle konuştu… Ama iş bununla bitmiyor… Çünkü hala yapacak çok işi var. Özellikle doğru bilinen o kadar yanlış var ki…

İşte birkaç örnek…

  • Tohumunu İsrail’den almasak domates yiyemeyeceğiz.
  • Türk tohum sektörü uluslararası tekellerin elinde.
  • Türkiye’de GDO’lu tohum var.
  • Hibrit tohumlarla yetiştirilen ürünler insan sağlığına zarar verir…

Bunların tamamı külliyen yalan ya da kasıtlı. Tohumda dünyaya kafa tutanlar bir de bu yanlışları düzeltmekle savaşıyor… İşleri kolay değil.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner112

banner111

banner110

banner109

banner108

banner106