Öne Çıkanlar KPMG şirket ortağı Emrah Akın Uğurteks CEVAHİR UZKURT KOSGEB BAŞKANI ÇOSB Mesleki ve Teknik Lisesi rol model oldu

‘Amacımız yeşil-verimli ekonomiye geçişe destek’

HABER MERKEZİ

Ticaret Bakanı Dr. Mehmet Muş, “Yeşil Mutabakat Eylem Planıyla ülkemizin kalkınma hedefleriyle uyumlu bir şekilde sürdürülebilir, kaynak-etkin ve yeşil bir ekonomiye geçişin desteklenmesini amaçlıyoruz” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kamu, özel sektör ve sivil toplum örgütlerinin yoğun işbirliğiyle hazırlanan Yeşil Mutabakat Eylem Planı’nı onayladı ve plan 16 Temmuz 2021 günü Resmi Gazete’de yayımlandı.

Eylem Planı’nın sahibi ve yürütücüsü konumundaki Ticaret Bakanı Dr. Mehmet Muş, Türkiye’nin böyle bir Eylem Planı’na neden ihtiyaç duyduğunu ve yapılması planlananları ayrıntılarıyla anlattı.

KÜRESEL GELİŞMELERİ DOĞRU OKUMALIYIZ

Bakan Muş, dünya ekonomisinin, salgının beraberinde getirdiği güçlüklerin yanı sıra birçok alanda sınanmakta olduğu zor bir dönemden geçtiğini belirterek, “Öyle ki, 2020 yılında küresel ekonomide yüzde 3.3’lük tarihsel bir daralmaya, dünya mal ticaretinde ise yüzde 5.3’lük küçülmeye tanıklık ettik. Uluslararası ticaretin en önemli aktörlerinden biri olan ülkemiz, küresel ekonomide yaşanan tüm zorluklara rağmen hızla toparlanıyor ve salgının olumsuz etkilerini üzerinden atarak büyümesini ivmelendirmeye devam ediyor. Ülkemizin, salgın sonrası dönemde rakiplerinden ayrışması ve önümüzdeki dönemin getireceği fırsatlardan faydalanması için küresel eğilimleri ve gelişmeleri doğru okuması kilit öneme sahiptir” dedi.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ İLE TİCARET POLİTİKALARI BAĞLANTISI

21. yüzyılın, dijital ve yeşil dönüşümü küresel gündemin merkezine taşıdığını vurgulayan Muş sözlerini şöyle sürdürdü: “Böylece, bir yandan dünyada iklim değişikliğiyle mücadele politikaları hız kazanırken, diğer yandan iklim değişikliğinin ticaret politikalarıyla bağlantısı giderek güçlendi. Son yıllarda, ekonomik büyümenin sürdürülebilir bir biçimde sağlanması hedefi dünya ekonomisinin neredeyse tüm aktörleri tarafından benimsendi. Bu bağlamda Avrupa Birliği (AB), sadece bir iklim politikası olarak değil; aynı zamanda ekonomik bir dönüşüm programı olarak kurguladığı Avrupa Yeşil Mutabakatı’nı 11 Aralık 2019 tarihinde açıkladı. Takip eden süreçte, uluslararası ticaretin önde gelen aktörlerinin de benzer hedefler belirlemeye başladığını görüyoruz.

AB’Yİ YAKINDAN TAKİP ETMEYE MECBURUZ

En önemli ticaret ve yatırım ortağımız olan AB’deki gelişmeleri takip etmek ülkemiz açısından büyük önem arz ediyor. Zira ülkemiz, adaylık sürecinde hayata geçirdiği reformlar ve 25 yılı aşkın süredir yürürlükte bulunan Gümrük Birliği ile AB’ye yakın bir entegrasyon sağlamış ve 2020 yılı itibarıyla 140 milyar dolarlık bir ticaret hacmi yakalamıştır.

AB, Yeşil Mutabakat ile ilerleyen dönemde tüm politikalarını yeşil dönüşüm temelinde şekillendirirken, ticaretinin yarısına yakınını AB ile gerçekleştiren ülkemizin, ticaret ve sanayi başta olmak üzere ilgili tüm alanlardaki politikalarına AB’nin atacağı adımları yakından takip ederek yön vermesi hem AB ile bütünleşmemizin sürdürülmesi ve derinleştirilmesi için bir gereklilik, hem de uluslararası rekabetçiliğimizin korunması için bir ihtiyaç olarak öne çıkıyor.

Bu süreçte, Ticaret Bakanlığı olarak öncü rol üstlenip, atılacak adımları belirlemek hedefiyle, ilgili tüm kamu ve özel sektör kuruluşlarıyla işbirliği halinde “Yeşil Mutabakat Eylem Planı”nı hazırladık. Eylem Planı ile ülkemizin kalkınma hedefleriyle uyumlu bir şekilde sürdürülebilir, kaynak-etkin ve yeşil bir ekonomiye geçişin desteklenmesini amaçlıyoruz.”

YEŞİL YOL HARİTAMIZ OLACAK

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, “Yeşil Mutabakat Eylem Planı”, AB başta olmak üzere dünya ekonomisinde meydana gelmekte olan dönüşüm politikaları ile uyumlu, yeşil yatırımları teşvik eden, küresel değer zincirlerinin dönüşümüne katkı sağlayacak ve bu suretle katma değerli üretimi de destekleyecek bir yol haritası niteliğinde olacaktır.

Ekonomimizin lokomotifi olan ihracatımızda rekabetçiliğimizi koruyup geliştirecek, 21. yüzyılın risklerini fırsata çevirmemize vesile olacak bir rehber niteliğinde olduğuna inandığım bu belgenin ülkemiz için hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

9 ANA BAŞLIKTA 32 HEDEF VE 81 EYLEM

“Yeşil Mutabakat Eylem Planı”nın ülkemizin kalkınma hedefleri doğrultusunda sürdürülebilir ve kaynak-etkin bir ekonomiye geçişini desteklemeyi amaçladığını vurgulayan Muş, “Bu doğrultuda, ekonomimizin lokomotifi olan ihracatımızda rekabetçiliğimizin korunması ve geliştirilmesi, ülkemizin Gümrük Birliği sayesinde AB ile sağlamış olduğu bütünleşmenin derinleştirilmesine katkı sağlanması hedeflenmektedir. En önemli ticaret ortağımız olan AB tarafından açıklanan Avrupa Yeşil Mutabakatı ile öngörülen kapsamlı değişiklikler başta olmak üzere bu alandaki dönüşüme zamanlıca uyum sağlanması ve karşı karşıya kalacağımız risklerin fırsata çevrilmesi amacıyla Bakanlığımız liderliğinde kamu kurum ve kuruluşları ve özel sektör işbirliği içerisinde hazırlanan Eylem Planı 9 ana başlık altında toplam 32 hedef ve 81 eylemi içermektedir. Eylem Planı, ülkemizin küresel tedarik zincirlerine sağladığı entegrasyonun güçlendirilmesi ve yeşil yatırımların ülkemize çekilmesi bakımından da büyük önem arz etmektedir” diyerek sözlerini tamamladı.

AB TEMSİLCİLERİYLE KAHVALTI

Eylem Planı’nın açıklandığı gün, Ticaret Bakanı Dr. Mehmet Muş, Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin Ankara Büyükelçileri ile kahvaltılı çalışma toplantısı düzenledi.

Muş, “Türkiye’nin Gümrük Birliği ortağı olan ve ihracatının yaklaşık yüzde 41'ini gerçekleştirdiği AB ile ekonomik ve ticari ilişkilerimiz üzerine değerlendirmelerde bulunduk. Avrupa Yeşil Mutabakatı kapsamında Avrupa Birliği (AB) ile yakın işbirliği geliştirilmesi büyük önem arz ediyor. Bu çalışma kahvaltısında Türkiye-AB ekonomik ve ticari ilişkileri, Gümrük Birliği'nin mevcut işleyişi ve güncellenmesi süreci, AB'nin çelik ürünlerindeki korunma önlemleri ile Avrupa Yeşil Mutabakatı ve sınırda karbon düzenlemesi gibi konuları ele aldık” dedi.

AB İLE TİCARETİMİZ DAHA DA BÜYÜYEBİLİR

Türkiye ile AB arasında 2020 yılında 140 milyar doları aşan ticaret hacminin, bu yılın ilk 6 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 39.3 artışla 87 milyar dolara yaklaştığını belirten Muş, ticari ilişkilerin daha da ileriye taşınması için geniş imkanlar bulunduğunu ifade etti. Muş, Gümrük Birliği'nin güncellenmesinin Türkiye ile AB arasında ekonomik ve ticari ilişkilerin derinleştirilmesi ve bölgede bulunan değer zincirlerinin, rekabetçiliklerin güçlendirilmesi için sunduğu fırsatlara dikkati çekerek, "Gümrük Birliği'nin güncellenmesinin kazan-kazan ilişkisi içinde her iki tarafın da faydasına sonuçları olacaktır" ifadesini kullandı.

Muş, ayrıca, AB'nin olası sınırda karbon düzenlemesi uygulamasının Türkiye ile AB arasındaki ticarette malların serbest dolaşımına bir engel getirmemesi için AB ile teknik çalışmaların hemen başlatılacağını bildirdi.

Çalışma kahvaltısında ayrıca, uluslararası ticarette son dönemde yaşanan gelişmelerle birlikte ikili ticari ve yatırım ilişkilerinin geliştirilmesine yönelik görüş alışverişinde bulunuldu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner115

banner114

banner113

banner112

banner111

banner110