Bizim meslekte yani gazetecilikte şimdilerde unutulan ama bizim kuşağın refleksi haline gelen bir iş yapış biçimi vardı… Buna kısaca fikri takip derdik… Meslek büyüklerinden öğrenmiştik. Bir konuyu sonuna kadar takip etmek, gelişmelerden okuyucuyu, izleyiciyi bilgilendirmekti işin özü…

Geçen sayıda “Şimdi yerel kalkınmada başarı hikayeleri yazmanın tam zamanı” demiştik. Fikri takip yapalım dedik. Global Sanayici’nin geçen sayısında Arif Esen’in yazısında yer alan yerli aşı talebi tam da bu başlık altında değerlendirilmeli bence. Sizin elinizde güçlü yerel ve yerli markalarınız yoksa yerli aşı konusunda zorlanırsınız. Yine Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sözdinler’in 2019 ihracat verilerini değerlendirirken ÇOSB’den listeye 28 firmanın girdiğine vurgu yapması yerele önemli bir göndermeydi.

Yani herkes yerelde kalkınmanın öneminin altını çiziyor. İyi de yerelde kalkınma sadece yerel yönetimlerin işi mi? Bu konuda kim ne yapmalı? Aslında bu konuda çok önemli bir işlevi oda ve borsalar yerine getirebilir. Ekonomi Gazetecileri Derneği olarak “Türkiye Ekonomiyi Konuşuyor” başlıklı toplantılarımızda oda başkanlarını dinledikçe Türkiye’nin elinde çok önemli bir bilgi birikimi olduğun gözlemledik.

Geçmişte kısa adı DPT olan Devlet Planlama Teşkilatı vardı. Her bölgenin kalkınma planlarını hazırlardı DPT… Çok azı uygulanırdı. Genellikle dosyalar halinde raflara kaldırılırdı. Devletin arşivinde her bölgeyle ilgili bilgiler olurdu ama… Bir ara Muş Ovası ile ilgi bir araştırma yapmıştım “en önemli kaynak DPT’de var” demişlerdi. Zaman zaman yapılan hazırlıklar uygulamaya sokulmaya çalışılır ama bu defa da piyasa şartları ile uyumsuzluklar olurdu.

Oysa oda ve borsaların elinde tam da piyasa şartlarına uyumlu projeler var. Başkanlar bu projeleri çok iyi biliyor. Eğer yerelde bir kalkınma hamlesi yapılacaksa doğru adres oda ve borsa başkanları… Bütün illerde örgütler var. Düğmeye basıp hangi ilde hangi yatırım yapılmalı sorusunu sorduğunuzda yanıt hemen hazır.

Hem de piyasa şartlarına uygun hem de bütün ayrıntılarıyla. Mesela Sinop’u sordunuz… Başkan yani Sinop Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salim Akbaş size turizm ile ilgili bilgiler verecektir. Dahası biraz da hamsiye ispiri katıp şunu söyleyecektir:

- Biz Sinop’ta balığı yakalarız o kadar… Gerisi yok…

Evet gerisi yok. Oysa Sinop su veya deniz ürünleri konusunda üretim merkezi olabilir. Bunun için insan kaynağı dahil her şey mevcut. Üstelik Sinop o zaman en en mutlu şehir olabilir. Ayrıca Başkanı Akbaş’ın kıyıdan Karadeniz turu önerisi de pandemi sonrası bir numaralı destinasyon haline gelebilir.

Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva, hem kent hem de bölgeyle ilgili muhteşem bir bilgi kaynağı. Sadece biraz sevgi istiyor, bu bilgileri herkese sunabilir.

Gelelim Adana’ya. Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç bölge için büyük bir şans… Çünkü hem Türkiye İhracatçılar Meclisi, hem de Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin yönetiminde olan tek isim. Çukurova, Trakya hatta daha da geniş bölgelerle ilgili ayrıntılı bilgiler aktarabilir. Hatta bunu yaparken yanına Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ayhan Kızıltan’ı da alıp limanlara kadar ayrıntıya girebilirler.
Gaziantep başlı başına bir model… Ticaret Odası Başkanı Mehmet Tuncay Yıldırım, Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Akıncı ve Sanayi Odası Başkanı Adnan Ünverdi teknolojiden, gastronomiye kentte neler yapılması gerektiğini aktarabilirler. Kentte zaten böyle bir birliktelik oluşmuş ve ‘Gaziantep Modeli’ diye ilerliyorlar.

Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk şehrin başarı hikayesi için bütün hazırlıkları bitirmiş durumda. Bir kısmını uygulamaya çalışıyor. Bazıları içinde (su ve ulaşım) yardım bekliyor. Araştırmacılara kendi iç dinamikleriyle sürekli bir büyüme gösteren Konya’yı mercek altına almalarını sağlık veririm.

Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu Avrupa Birliği’ni en iyi bilen başkanlardan biri… Bu yüzden son dönemde vizeyle ilgili çalışıyor. Ama lojistikle ilgili muhteşem fikirleri var, bence yararlanılmalı.

Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Recep Zıpkınkurt kente yatırım yapacakların mutlaka dinlemesi gereken bir isim. Sınır turizmi ve ticareti ile ilgili Ankara’da bilgilerine başvurmalı.

Mesela Ordu Ticaret Sanayi Odası Başkanı Servet Şahin… Kentin kalkınması için çaba içinde. Vali, belediye başkanı ve oda başkanlarının elbirliğiyle, işbirliğiyle yaptığını Ankara’nın da onları dinlediği kentler farklı bir noktaya evrilecek. O kentler iş ve aş üretecekler. Pandemi vb sıkıntılar olduğunda kendilerine yetecekler, yerli aşıyı bulacaklar.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner112

banner111

banner110

banner109

banner108

banner106