‘I run the country and the world.' (Ülkeyi ve dünyayı ben yönetiyorum) sözlerini kimin söylediğini tahmin ediyorsunuz sanıyorum. ABD Başkanı Donald Trump, yakın zamanda bir dergiye verdiği röportaj sırasında gazeteciye bu sözleri keyifle sarfetti.

Gerçekten de Trump, kısa süre önce 100 günü geride bıraktığı ikinci iktidarının başlangıcında arka arkaya sarsıcı açıklamalarda bulundu. Bunlardan birisi de önceki döneminde yarım kalan ve en çok Çin’i hedef alan ticaret savaşlarını yeniden başlatmasaydı. Ülke ülke sayarak yeni gümrük vergi oranlarını açıkladı. Kimi ülkelere yönelik oranları birkaç gün içinde yeniden değiştirdi. Daha sonra da başka oranlar açıkladığı oldu.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, her gün başka bir oranla karşı karşıya olduklarını belirterek hangisinin geçerli olduğunu bilemediklerinden dem vuruyordu. Evet, ticaret savaşları, dergimizin ana konularından birisi oldu. İş dünyası temsilcileri, sanayiciler Türkiye için yüzde 10 oranında belirlenen gümrük vergilerini sayfalarımızda değerlendirdiler. Vergi oranı en düşük düzeyde olduğu için, bu kararın, yatırımları Türkiye’ye çekeceği ve bir çok Türk ürününe ABD pazarını açacağı gibi olumlu düşünceler de açıklandı.

Dünyayı yöneten insanın bir diğer kararı da yine bizi ve dünyayı yakından ilgilendirdiği için sayfalarımızda yer aldı. Paris Anlaşması’ndan çekilme kararını alan Trump, çevrecileri kaygılandırdı. Dünyanın en çok ikinci sera gazı salan ülkesi olan ABD’nin yeni kararının dünya sıcaklığını 2 derece artıracağını belirten Prof. Dr. Mustafa Öztürk, soğutmak için kullanılacak büyük enerji miktarına dikkat çekiyor ve dünyayı korumak için yüz milyarlarca dolarlık harcama yapmak gerektiğini belirtiyor.

23 Nisan bayramını kutlarken meydana gelen 6.2 oranındaki depremin yıkıcı ve öldürücü etkisi yaşanmadı. Sanayi kuruluşlarında da üretimi durdurucu bir olumsuzluk olmadı. Ancak, çok daha yüksek oranda depremlerin nasıl zararlar vereceğini tahmin eden iş dünyası nasıl önlemler alınabileceğini araştırdı.

Sayfalarımızda yeni bir konuyu da işledik: Franchising. Günümüzde, başta gıda olmak üzere çok yaygınlaşan bayilik sisteminin ayrıntılarını Murat Yakışık’a sorduk.

Bir de müthiş kuantum teknolojilerini uzmanıyla konuştuk. Kuantum teknolojileri süper yetenekleri ile insanlık için çok faydalı olabilecek ama korkutucu yanları da herkesin dilinde. Kuantum teknolojilerini bundan sonra bir çok kez ele alacağız belli ki…

Siz dergimizdeki bilgi yoğun yazıları dikkatle okumayı sürdürürken, biz de gelecek sayı için çalışmalarımıza başlayacağız.

Okurlarımıza sağlıklı, mutlu, bereketli bilgi dolu günler diliyorum.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner119

banner118

banner117

banner116

banner115

banner114