İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Başkanı Murat Akyüz ile Ev ve Mutfak Eşyaları Sanayicileri ve İhracatçıları Derneği (EVSİD) Başkanı Burak Önder başkanlığındaki ekiple Panama’daki Zona Libre de Colon’u (Colon Serbest Bölgesi) gezerken Derby adlı show-room’a girdik.


Rehberimiz Julia Ovadia, Derby’nin sahiplerinin köklerinin Türkiye’ye uzandığını belirtti:


- Ben 17 yaşındayken Panama City’ye gelmiştim. Derby’nin sahibi Eskinazi Ailesi, daha önce Panama City’ye yerleşmiş.


Show-room’da patronlardan Cefi Eskinazi’yi bulduk. Eskinazi, bizi ofisine yönlendirdi. Ofisten içeri girince, makam koltuğunun arkasındaki duvarda asılı fotoğraf dikkatimizi çekti. İspanyolca cümlelerin yer aldığı fotoğraf eskiden mağazalara asılan, “Veresiye veren, peşin satan”tablosundan başka bir şey değildi.



Cefi Eskinazi, 
kendisinin show-room’da geçici olarak bulunduğunu belirtti:


- Burası babam Moris Eskinazi’nin odası. Şu anda annemle birlikte İstanbul’da tatildeler. Ben de Panama City’deki ofisle Colon arasında bugünlerde mekik dokuyorum.

Moris Eskinazi, oturduğu koltuğun tam arkasındaki duvarın en güzel noktasına diplomasını da asmış:


- Boğaziçi Üniversitesi İdari Bilimler Fakültesi, 1976 mezunu. Dekan Prof. Şerif Mardin.


İstanbul ve Türkiye özlemiyle yanıp tutuşan, fırsat buldukça gelmeye çalışan bir ailenin Panama’ya neden taşındığını merak ettim. Cefi Eskinazi, 1978’e döndü:


- 1976 yılında annemin babası olan dedemi kaybettik. Dayım Moris Alkavez o dönemde Panama City’ye yerleşmişti. Annem, kendini yalnız hissetmeye başladı. Bunun üzerinde 1978’de biz de ailece Panama’ya taşındık. O günlerde ben 3 yaşındaydım.


Babasının Derby’yi 1980’de kurduğunu vurguladı. Babası ile annesinin Türkiye’den kopmadığını öğrenince sordum:


- Siz Türkçe biliyor musunuz?


- Anlıyorum ama konuşamıyorum.


Rehberimiz Ovadia araya girdi:


- İhtiyaç olmayınca insan ihmal ediyor. Ben çocuklarıma Türkçe öğretmediğim için pişmanım.


Cefi Eskinazi, 
show-room’daki Paşabahçe ürünlerini gösterdi:


- 2000 yılından beri Paşabahçe ürünlerini Panama ve Güney Amerika ülkelerine pazarlıyoruz. Türkiye’den başka ürünler de aldığımız oluyor. Örneğin bir ara Hisar’la da çalıştık.


- Cironuz ne kadar?


- 30 milyon dolar dolayında.


Türkiye’nin Panama City Büyükeklçisi Şanıvar Olgun’a ve kendisi de Türkiye göçmeni Musevi olan rehberimiz Ovadia’ya Musevi nüfusu merak ettiğimi söyledim:


- 10 bin dolayında...


Ovadia, 
kendisi gibi Türkiye göçmeni olanlara sıkça rastladığını vurguladı...


Panama’daki Türkiye göçmeni Museviler, bu ülkeye, oradan da Güney Amerika’ya ihracat kapısını daha fazla açma fırsatı yaratmaz mı?

 

 


Hayalim 3 büyük takımı aynı mağazada buluşturmaktı

 

Fransa’nın Cannes kentinde düzenlenen dünyanın önde gelen ticari gayrimenkul fuarı MAPIC’in Türkiye Temcilcisi Alkaş Danışmanlık’ın patronu Avi Alkaş, geçenlerde perakende sektörünün önde gelen isimleriyle bir “MAPIC Zirvesi” topladı.


Alkaş Genel Müdürü Yonca Aközer’in de ev sahipliği yaptığı zirvede, Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sami Kariyo, Başkan Yardımcısı Cüneyt Yavuz, Tescilli Markalar Derneği (TMD) Başkanı Füsun Kuran, Kiğılı Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Kiğılı, Orka Holding Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Orakçıoğlu ve Genel Koordinatörü Osman Arar, Mudo Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Taviloğlu ile Koton Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Yılmaz, MAPIC’le ilgili izlenimlerini paylaştı.


Zirvenin sonunda Avi Alkaş, Kiğılı’nın Fenerbahçe yönetiminde Fenerium’lardan sorumlu olduğu günlere döndü:


- Abdullah Abi’nin o günlerde bir hayali varmış. Bana anlatmıştı, sizlerle de paylaşmasını rica ediyorum.


Kiğılı, 
konunun çok da tartışma çıkarmasını istemediğini belirterek anlattı:


- Fenerbahçe taraftarının da desteğiyle Fenerium’da çok başarılı olduk. O dönemde bir hayal kurmaya başladım. Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş’ın taraftar ürünleri aynı mağaza ortamında buluşsa daha iyi olmaz mı? Hatta o mağazanın bir köşesine Milli Takım’ın ürünleri konulsa ne güzel olur değil mi?


Bu hayalini gerçekleştirmek için ara ara nabız yokladığını vurguladı:


- 3 büyük kulüple Milli Takımı tek mağazada buluşturmayı beceremedim.


Taraftarların alışveriş ortamında buluşmasının kime ne zararı olur?

 

 


Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner112

banner111

banner110

banner109

banner108

banner106