Türkiye’de ekonominin her şeye rağmen diğer ülkelerden daha istikrarlı gidişinde hiç şüphesiz başta Ali Babacan olmak üzere ekibinin çok büyük katkısı var.


Bunu biz söylemiyoruz… Avrupa’nın krizle boğuştuğu günlerde katıldığımız birçok toplantıda Avrupalı siyasetçiler de bunu dile getirdi. O günlerde Avrupalılar Ali Babacan’a “Ne yapmalıyız” sorusunu çok sık sordular.


Ali Babacan
2015’te Türkiye’nin dönem başkanlığı nedeniyle G-20, B-20 ve diğer 20’lerde çok etkili olacak… Geçtiğimiz günlerde yapılan ilk B-20 toplantısında bu etkinliğin ilk sinyallerini aldık.


Aslında birçok önemli konunun altı çizildi bu ilk hazırlık toplantısında… Bir kere bütün iş dünyası oradaydı… TOBB ve TÜSİAD temsilcileri, Güler Sabancı, inşaat sektörünün önemli oyuncularından Ali Ağaoğlu, denizcilik sektörünün temsilcisi Halim Mete… Herkes oradaydı…


B-20’nin önemi bir şekilde iş dünyasına anlatılmıştı belki… Ama Babacan’ın mesajları sadece iş dünyasını ile sınırlı değildi… KOBİ’lere, kadınlara, çalışanlara dönük önemli paylaşımların yapılacağını anlattı konuşmasında…


Hepsini burada dile getirmek çok mümkün değil ama 2 K çok önemli diyebiliriz.


Yani KOBİ’ler ve kadınlar…


37 ülkeden temsilcinin de katıldığı ilk B-20 toplantısında altını çizdiği bu iki konu dünyanın yeni dönemde odaklanacağı nokta olacak gibi geldi bize…


Özellikle KOBİ’ler… 2015 yılı KOBİ’lerin yılı olacak…


Çünkü KOBİ’ler dünyada bozulan dengelerin düzeltilmesinde etkili görev yapacak… Bakın Ali Babacan ne diyor…


-        Dünya genelinde büyümeye baktığımız zaman, büyümeden gerçekten dünya nüfusunun geniş bir kesimi yararlanabiliyor mu, yoksa daha küçük bir kesim mi yararlanıyor? Ve bir yandan KOBİ temamızla, bir yandan da düşük gelirli gelişmekte olan ülkeler temamızla daha kapsayıcı bir büyümeyi elde etmeye çalışacağız. Ama şunu da biliyoruz ki; eğer düşük gelirli gelişmekte olan ülkeleri ve KOBİ’leri dikkate alan politikalar uyguladığımızda bu topyekun büyümeye tekrar yardımcı olacak.

KOBİ’lerin gelir dağılımını düzeltici etkisi, işsizliğe katkısı 2015 yılında onların öne çıkmasını sağlayacak… Ülkeler, B-20 ve akıllı siyasetçiler KOBİ’lere önem verecek.


Ali Babacan’ın şu sözleri bu görüşe onay veriyor…


-        Özellikle burada KOBİ’lere vurgu yapmak istiyorum. KOBİ’ler pek çok ülkede istihdamın önemli bir bölümünü oluşturuyor. Örneğin bizim ülkemizde istihdamın yüzde 75’i KOBİ’lerde çalışanlardan oluşuyor, ihracatımızın dahi yüzde 60’ı yine KOBİ’lerden geliyor. İşte biz istiyoruz ki, küçük ve orta boyutlu işletmeler G-20’nin her bir gündem maddesinin altında dikkate alınsın ve her bir gündem maddesinde KOBİ’ler için ne yapıyoruz sorusunu kendimize soralım.


Diyor ve ekliyor…


-        Türkiye’de yapılacak toplantılarda diğer ülkelerden gelecek KOBİ temsilcileriyle beraber bir küresel KOBİ Forumu oluşturalım.


Yani dünyanın bütün KOBİ’leri birleşecek ve ekonomideki dengesizlikleri düzeltmek için adım atılacak.


Türkiye’de KOBİ’lerin son dönemdeki başarılarını biliyoruz. Bu buluşmayı ve dünya ile birleşmeyi çok önemsemeleri gerekiyor. Ali Babacan’ın mesajları onların önünü açacak…

Babacan’ı takip eden KOBİ başarıyı yakalayacaktır…


Diğer konu kadınlar…


Türkiye Dönem Başkanlığı olarak yeni bir hat açmak istiyor. Bu da W-20, yani kadınlar. Neden önemli sözü Babacan’a verelim…


-        Kadınların iş dünyasındaki etkinliğinin artması için daha fazla ne yapabiliriz? G-20 üyesi ülkeler, G-20 üyesi olmayan ülkelerle yakın çalışmalı, bu konuda neler yapılacağı ortaya çıkarılmalı. Çünkü kadınların iş gücüne katılım oranı arttıkça o ülkede verimlilik artıyor ve nihayetinde büyüme artıyor. Bunu da Dönem Başkanlığımızın yine aynı küresel KOBİ forumu gibi bir yeniliği olarak başlatmak istiyoruz. Tabii sadece 2015 değil bu da yine kalıcı olsun diyoruz ve bundan sonra da G-20’nin artık kalıcı hatlarından bir tanesi olsun istiyoruz.


Türkiye’de nüfusun yarısı kadın… Kadınları etkinleştirmezsek beynimizin yarısını kullanmamış sayılıyoruz. Bu bütün dünya için böyle… Kadınların duygusal zekasının üretime, yaşama katkısı saymıyorum bile… Onu da koyarsak olay çok değişir… En başta barışa daha fazla yaklaşmış oluruz.


B-20’de şimdilik iki konu yani iki K’yı dile getirdik… Kadınlar ve KOBİ’ler Türkiye’de yapılacak toplantılarda yeni yol haritalarını yaratabilir… Söylediğimiz gibi verilen mesajları iyi takip etmek, bu defa treni kaçırdık sözlerinden uzak durmanın tam zamanı…


Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner112

banner111

banner110

banner109

banner108

banner106