Merinos halı markasıyla öne çıkan Erdemoğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Erdemoğlu, “Besnili Bilge” diye andıkları grubun temellerini atan babası Mehmet Erdemoğlu’nun yanında çalışmaya başladığı günlere uzandı:

- Biz 4 kardeşiz. Babam hiçbirimize hisse vermedi. Hep kârdan pay ayırdı. Biz o kâr paylarını çekmedik, zamanla hisseye dönüştü.
Kârdan pay ayırmanın ne anlama geldiğini kendi çocuklarından örnekle açıkladı:

- Şimdi yavaş yavaş bizim çocuklarımız da grup şirketlerimizde çalışacak aşamaya geliyor. Onlara bulundukları görevlerinin gerektirdiği maaş ne kadarsa onu ödüyoruz. Ayrıca, holdingin kârından onlara yılda yüzde 1 pay ayırıyoruz.

- Ayrı ayrı mı, yoksa genç kuşağın tamamı için mi toplam yüzde 1 pay ayırıyorsunuz?

- Ayrı ayrı yüzde 1’er kâr payı ayırıyoruz.

Söz konusu kâr paylarıyla ilgili kuralı ortaya koydu:

- Şirketlerimizde 10 yıl boyunca çalışan genç kuşaktan çocuklarımız, günü gelince biriken kâr paylarının karşılığında hisseye sahip olacak.

- 10 yıl dolmadan biriken kâr payının bir bölümünü çekebiliyorlar mı?

- Hayır. O kâr payları 10 yıl sonra onlar adına hisseye dönüşsün diye böyle bir uygulamayı benimsedik.

- Diyelim ki sizin çocuğunuz veya yeğenlerinizden biri, şirketlerinizde 5 yıl çalıştı. Sonra ayrılıp, başka gruba geçti ya da kendi işini kurmak istedi. O zaman biriken kâr payını alabiliyor mu?

- Alamıyor. 5 yıl da geçmiş olsa, 10 yılı doldurmadığı için biriken kâr payı hakkı yanıyor. Holdinge iade oluyor.

- Bu konuda danışmanlık hizmeti aldığınız oldu mu?

- Babamızın bize uyguladığı bu sistemin çok iyi işlediğini gördük. O nedenle biz de aynı yöntemi benimsedik.

- Bu durumda kardeşlerinizle hisseleriniz eşit oranda mı?

- Yüzde 30’un biraz üzerinde bir oranla ben en büyük hissedarım.

- Neden öyle oldu?

- Zamanla harcamalara göre hisse oranları değişti.

Erdemoğlu’nu dinlerken yakın dönemde dinlediğim iki örneği anımsadım. Bunlardan biri, Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık, diğeri de Altınbaş Holding’te kardeşlerin dönüşümlü yönetim kurulu başkanlığıydı.

Ahmet Çalık, çocuk denecek yaşta babası Mahmut Çalık’ın karşısına dikilip, kendisine hisse vermesini isteyince aldığı yanıt üzerine yolunu şöyle çizmişti:

- Babam, “Hisse veremem, zamanı gelince maaş öderim” dedi. Bunun üzerine kendi işimi kurmak üzere ayrılmak istedim. Babamda başlangıç sermayesi istedim, “Bende birikmiş paran yok. Bugüne kadar evde yediğine, içtiğine, giydiğine say” cevabı aldım. Sonunda kendi çabalarımla sıfırdan başlayarak Çalık Grubu’nu kurdum, bugünlere getirdim. Babama, “Ben kendi işimde başarılı olmasaydım ne yapacaktın?” diye sordum. Cevabı, “O zaman yanıma alıp, maaşlı çalıştırırdım” oldu.

Altınbaş Holding Onursal Başkanı Ali Altınbaş da kendi yöntemlerini şöyle anlatmıştı:

- Ben 6 yıl önce yönetim kurulu başkanlığını bırakırken, erkek kardeşlerime, “Dönüşümlü olarak 5’er yıl süreyle yönetim kurulu başkanlığı görevini üstlenin” demiştim. İlk 5 yıllık yönetim kurulu başkanlığı görevini İmam Altınbaş yaptı. Şimdi Vakkas Altınbaş yönetim kurulu başkanlığını yürütüyor. Ben de holdinte bir anlamda, “cumhurbaşkanı” gibi bir rol oynuyorum.

Erdemoğlu Ailesi’nin baba Mehmet Erdemoğlu’ndan buyana işlettiği yöntemin kendi gruplarında şimdiye kadar işe yaradığı, ulaştıkları büyüklükten anlaşılıyor.

Erdemoğlu Holding, büyük bölümü halıdan olmak üzere 1 milyar dolar ciroya ulaşmış bulunuyor. Bunun 250 milyon dolarını ihracat oluşturuyor.

Üstelik parça halı üretiminde dünya liderliğini de elinde tutuyor...


Telefon dışı cihazlarda 2 milyon ‘cep hattı’ var

AVEA CEO’su Erkan Akdemir ile Genel Müdür Yardımcısı Coşkun Şahin, Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) üyeleriyle sohbet sırasında Türkiye’nin 4G’ye doğru yürüdüğünü, 5G üzerinde de çalıştıklarını belirtti.

Coşkun Şahin, bu trendi şöyle yorumladı:

- Müşteriler, abonelerimiz bizi bir anlamda arkadan itiyor. Cep telefonuyla giderek daha çok şey yapmak istiyor. Bu da bizim gibi GSM operatörlerini yeni çözümler üretmeye yöneltiyor.

Cep telefonlarının iletişimin çok ötesine geçtiğini vurguladı:

- Cep telefonuyla yapılabilen işlem sayısı, cihazın gelişmişliğine göre 170’e yaklaştı.

SİM kartlarının cep telefonu dışında kullanıldığı alanlara dikkati çekti:

- Seyyar ödeme kaydedici cihazlar SİM kartla bağlantılarını kuruyor. Elektronik elektrik sayaçları, içindeki SİM kart sayesinde uzaktan okuma olanağı veriyor.

Cep telefonu dışı kullanım alanlarının giderek genişlediğini kaydetti:

- Bugün 2 milyon dolayında SİM kart, cep telefonu dışındaki cihazlarda kullanılıyor.
 
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner112

banner111

banner110

banner109

banner108

banner106