Öne Çıkanlar ÇOSB Türkonfed ÇOSB Dijital Dönüşüm Merkezi Technocast Endüstri 4.0

Sarıoğlu: Küçükyoncalı Barajı’nı iki yılda bitireceğiz
Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi’nin (ÇOSB) baraj inşa çalışmaları ses getirdi. Sanayinin ihtiyaç duyduğu suyu baraj kurarak karşılamak için hemen hemen bütün prosedürleri yerine getiren ÇOSB yönetimi yer altı sularının aşırı kullanımını engellemeyi hedefliyor. Bu yıl yaşanan kuraklıkla birlikte ÇOSB yönetimini attığı adım hayati önem taşıyor. ÇOSB Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Sarıoğlu Dünya gazetesinde yayınlanan “OSB’ler kuraklığa karşı kendi barajını kuruyor” haberine ilişkin ‘Global Sanayici’ye bir açıklama yaptı. ÇOSB Yönetim Kurulu Başkanı Sarıoğlu şunları söyledi: “Her zeminde dile getiriyorum, biz çevreci, örnek ve öncü bir OSB’yiz. Yer altı sularını korumak amacıyla 50 milyon liralık yatırımla Küçükyoncalı Barajı’nı inşa edeceğiz. Barajı kendi imkanlarımızla yapacağız. ÇED raporunu aldık, projemiz hazır. Bu yıl içinde baraj yapımına başlarız. Barajın 20 milyon metreküp su hacmi olacak. 20 milyon metreküp ÇOSB’nin su ihtiyacını tam karşılamıyor, ihtiyacımızın 3’te 2’sini karşılayacak. ÇOSB’nin yıllık su tüketimi 30 milyon metreküp. Bu yatırımla yeraltından çekilen suyu en aza indireceğiz. İki arıtma tesisimiz, günlük 120 ton civarında arıtma çamurunu doğaya salmadan çimento fabrikasında yakarak imha ediyoruz. TÜBİTAK’la yaptığımız bir protokolle hava ve gürültü kirliliğini ölçtürüyoruz. TÜBİTAK’la yaptığımız protokol gereği ÇOSB’deki fabrikalardan gerçekleşen karbon salınımına karşı Çerkezköy ve çevresine 100 bin ağaç diktik.”
Dünya gazetesinde 27 Şubat 2014 Perşembe günü Yıldız Taşdelen Erli imzasıyla yayınlanan ‘OSB’ler kuraklığa karşı kendi barajını kuruyor’ haberini yaşanan kuraklık tehlikesinin üretim üzerinde yaratacağı olumsuz etkiye dikkat çekmek amacıyla aynen yayınlıyoruz. Dünya gazetesinin konuya ilişkin haberi şöyle:
OSB YÖNETİMLERİ ‘ÜRETİM ETKİLENMESİN’ DİYE HAREKETE GEÇTİ
Mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklık değerleri sadece hane tüketicisi için değil, genel olarak ekonomi için de tehdit oluşturuyor. Eğer ilerleyen günlerde toprak yağışla buluşmazsa kuraklık birçok yönden ekonomik büyümeyi olumsuz etkileyecek. Tarım ürünlerinde rekolte düşüşleri yaşanacak. Sanayide de su yetersizlikleri nedeniyle üretimde yavaşlama, zaman zaman ara verme riski doğdu. Belediyeler su kısıntılarında, önceki uygulamalarda olduğu gibi önceliği hane tüketicisine vereceğinden sanayici daha çok etkilenecek. Elektrik üretimi de HES’ler yönünden risk taşıyor. Zaten şimdiden konuyla ilgili haberler gelmeye başladı. Ordu’da ‘Darıca 1 HES’in faaliyet gösterdiği Melet Irmağı’nda yapımı devam eden ‘Darıca 2 HES’ için Turnasuyu Deresi’nden su taşınmasına karar verildi. 7 kilometrelik tünelle su taşınacak. Çevreciler ise duruma tepkili. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın “B planımız var” açıklamasına karşın, bu planın ne olduğu henüz bilinmiyor. Bu nedenle organize sanayi bölgeleri (OSB) yönetimleri kendi tedbirlerini almaya yöneliyor.


ÇOSB KÜÇÜKYONCALI BARAJINA 50 MİLYON LİRA HARCAYACAK

Bu kapsamda yoğun su kullanan Çerkezköy OSB, 50 milyon liralık yatırımla baraj kuracak. OSB Üst Kuruluşu (OSBÜK) yönetimi konuyu bu haftaki kurul gündemine aldı. OSBÜK Genel Sekreteri Ali Yüksel, toplantının gündem maddeleri arasına kuraklığı da ekleyeceklerini, konuyla ilgili OSB yetkililerinden tavsiye ve tedbirlere ilişkin bilgiler alacaklarını söyledi. Kuraklık, yoğun sanayi ve yoğun nüfus nedeniyle en çok İstanbul ve çevresini tehdit ediyor. Günde 2.5 milyon metreküp su tüketilen İstanbul’un barajlarında yüzde 30’a gerileyen doluluk oranı için yağış umudu konusunda açıklamalar iyimser değil. Akademik çevreler, yaz aylarında büyük su sıkıntısı olabileceğini, acil tedbir alınması gerektiğini belirtiyor. Bakanlığın ‘sıkıntı olmayacak’ açıklamalarına karşın acil önlem çağrıları sürüyor. Tekstil ve deri üretimi yapan OSB’lerde su tüketimi fazla. 230 firmanın faaliyet gösterdiği Çerkezköy OSB’de yıllık 30 milyon metreküp su kullanılıyor. Bunu, 21 milyon metreküp ile Bursa OSB, 13 milyon metreküp ile Adana Hacı Sabancı OSB, 12 milyon metreküp ile Denizli OSB izliyor.
İNŞAAT BU YIL BAŞLAYACAK İKİ YILDA BİTİRİLECEK

Çerkezköy OSB, sanayinin su ihtiyacını karşılamak için kendi barajını kurmaya hazırlanıyor. İnşaatına bu yıl başlanacak ve 50 milyon liraya mal edilecek Yoncalı Barajı’nın 2 yıl içerisinde bitirilmesi planlanıyor. Çerkezköy OSB, barajı olan ilk OSB olacak. Çerkezköy OSB Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Sarıoğlu, bölgenin bugüne kadar su ihtiyacını yeraltı sularıyla giderdiğini ifade ederken, kuraklığın yeraltı sularında da seviye düşmesine neden olduğunu, buna önlem olarak daha önce projesini yaptıkları Yoncalı Barajı’nın inşaatına başlayacaklarını söyledi. Çerkezköy’e 17 kilometre uzaklıktaki barajın suyunu tamamen Çerkezköy OSB’nin kullanacağını dile getiren Sarıoğlu, barajın, Çerkezköy OSB’nin imkanlarıyla yapılacağını da bildirdi.

ARITILMIŞ SULARA MI YÖNELECEKLER?

Bu arada kuraklığa önlem olarak sanayicilere atık suları değerlendirmeleri tavsiye edilecek. Çok sayıda büyük sanayi kuruluşunun faaliyet gösterdiği Kocaeli’de belediye, sanayicilerin su ihtiyacını arıtılmış su ile çözmeye çalışacak. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, geçtiğimiz günlerdeki açıklamasında, arıtılan suların sanayi kuruluşlarına verileceğini belirterek, “Çok su kullanan sanayi tesislerimize arıtma tesislerimizden su temin edeceğiz. Böylece evlerde kullanmamız gereken temiz ve sağlıklı suyu harcamamış olacağız. Sapanca’dan kullanmayacaklar” şeklinde konuşmuştu. Karaosmanoğlu, yılda tahmini 10 milyon metreküpün üzerinde suya ihtiyaç duyan TÜPRAŞ’ın, arıtılmış su kullanacağını söylemişti.

OSB'LER 235 MİLYON METREKÜP SUYU DEŞARJ ETTİ

11’i tarıma dayalı, 33’ü ihtisas olmak üzere Türkiye’de 284 OSB’nin faaliyette olan 203’ü için sağlıklı bir su kullanım verisi yok. OSBÜK’ün 87 OSB’den elde ettiği verilere göre, 2010’da 137 milyon metreküp olan su tüketimi, 2011’de 145.7 milyon metreküpe yükseldi. 2012’de yüzde 13.1 artışla 164.9 milyon metreküpe çıktı. 2013 rakamı ise henüz belli değil. TÜİK’in ‘OSB Su, Atıksu ve Atık İstatistikleri Anketi’ kapsamında faal 181 OSB Müdürlüğü’nden elde edilen sonuçlara göre, 2012’de su şebekesiyle dağıtılmak üzere 138 milyon metreküp su çekildi. Bu suyun yüzde 44’ü kuyudan, yüzde 17.7’si kaynaklardan, yüzde 13.1’i şehir şebekesinden, yüzde 25.2’si de baraj, göl, gölet ve akarsulardan kullanıldı. OSB’ler tarafından 235 milyon metreküp atıksu deşarj edilirken, 192 milyon metreküp atıksu arıtıldı. Verilere göre, faal 181 OSB’den 129’unun kendine ait su şebekesi bulunuyor. Su şebekesi olmayan OSB sayısı ise 26.

REKOLTEDE DÜŞÜŞ KORKUSU BAŞLADI 

Ocak ayı sonu itibariyle yağış toplamının uzun yıllar ortalamasının yüzde 27, önceki yıla oranla da yüzde 40 daha az olduğunu belirten İzmir Ticaret Borsası Başkanı Işınsu Kestelli, bu durumun ürün rekoltelerini olumsuz etkileme olasılığının yüksek olduğunu işaret etti. Kestelli, 2007'deki kuraklığın ülke tarımını yüzde 6.7 küçülttüğünü hatırlattı. Devam eden kuraklığı ‘doğal afet’ olarak niteleyen Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Başkanı İbrahim Yetkin de, “Kritik bir eşikten geçiyoruz. Bu işin şakası yok” dedi. Bir dizi meyvede en az yüzde 25 üretim düşüşü olacağını, fiyatların yüzde 20 artacağına dikkat çeken Yetkin, “Şu sıralar şeker pancarı, ayçiçeği, mısır, soya gibi ürünlerin ekilmesi gerekiyor. Ancak toprak ekime elverişli değil” dedi.
İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNE UYUMUN MALİYETİ 32.5 MİLYAR DOLAR

Uluslararası Finans Kurumu (IFC) ve Avrupa Yatırım Bankası’nın (EBRD) ‘Pilot İklim Değişimine Uyum Sağlama Pazar Çalışması: Türkiye’ başlıklı raporuna göre, Türkiye’de iklim değişikliğinin etkileri 2020’li yıllardan itibaren yükselen sıcaklık, kuraklıkta sıklaşma, azalan su, artan fırtına ve seller ile kendini daha fazla hissettirecek. Rapora göre, Türkiye’nin iklim değişikliğine uyum sağlayabilmesi için yapılması gereken yatırımların miktarı 32.5 milyar dolar. Söz konusu tutardan en büyük pay 17.3 milyar dolar ile bina yalıtımına gidecek. Verimli su işleme, yeşil çatı ve yağmur suyu toplama da iklim değişikliği karşısında yapılması gereken yatırımlar arasında yer alıyor. Rapora göre, önlem yatırımları yapılmazsa 2015’ten itibaren tarım üretiminde hissedilir oranda düşüş olacak. Mevcut tarımsal üretimin korunması için gelecek 30 yılda sulama ihtiyacı yüzde 45 artacak. İklim değişikliğinin etkisi arttıkça başta İstanbul, Ankara olmak üzere Türkiye genelinde 10 ilde sıcaklığın daha da fazla artmasına neden olacak.
 
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner112

banner111

banner110

banner109

banner108

banner106