İnternetin yaratıcıları arasında yer alan, halen Google Başkan Yardımcılığı görevini yürüten Vinton G. Cerf, gözündeki “Google Gözlük”ün yeteneklerini anlatmak için çıkarıp, cep telefonunu alnına doğru götürdü:

- Cep telefonunuzu alnınızda taşıyabilir misiniz?

Ardından “Google Gözlük”ün yeteneklerinden örnekler verdi:

- Google Gözlük, çevrede gördüklerini algılıyor, bilgisayara aktarıyor. Böylece çevreden algıladıklarıyla ilgili her türlü sorgulamayı yapmak mümkün oluyor.



Masadaki tatlandırıcıyı aldı, elinde tuttu:

- Şimdi Google Gözlük, bu tatlandırıcıyı algıladı. Tanımlı olan bilgisayara gönderdi. Bu tatlandırıcı ile ilgili her türlü ayrıntıyı Google’a sorup öğrenebilirim.

Kullanımın çok rahat olduğunu belirtip, bana uzattı. Taktım, önce minil vizör gibi ekranını tam göremedim. Sonra farkına vardım. O sırada cep telefonumu verdim, bir arkadaşım Vinton G. Cerf’le birlikte fotoğrafımızı çekti. Google Gözlük, fotoğraf çekme anını algılayıp anında Cerf’in telefonuna aktardı:

- Gözlük sizin gözünüzde ama benim telefonum ve bilgisayarıma tanımlı olduğu için verileri bana aktardı.

Google Gözlük henüz piyasaya çıkmadan ABD’nin bazı eyaletlerinde yasaklanmasının gündeme geldiğini anımsattım. O, yararlarından önemli bir örneği aktardı:

- Bu gözlükle uzaktaki bir doktor ameliyatlara dahi müdahale edebiliyor.

- Nasıl?

- Bir estetik ameliyatına giren doktor, Google Gözlük taktı. O gözlükten giden veriler, uzaktaki doktorla paylaşıldı. Uzaktaki doktor, ameliyatla ilgili uyarılarını operasyonu yürüten meslektaşına aktardı. Böylece operasyonun bir parçası haline geldi.

Cerf bunları anlatırken ona interneti ilk kullanılabilir hale getirdikleri günleri sordum:

- O günlerde internetin bu kadar yaygınlaşacağını, hayatımızın en önemli parçaları arasına gireceğini kestirebilmiş miydiniz?

- Belirli ölçülerde öngörmüştük. Ancak, günümüzdeki kadar yaygınlaşacağını biz de kestirememiştik. İnternet artık öyle bir hale geldi ki, üklelerin milli gelir artışında da önemli rol oynamaya başladı.

Ardından Google Gözlük’e yeniden döndü:

- Google Gözlük, teknolojinin ulaştığı noktayı iyi ortaya koyan örneklerden biri olarak karşımızda duruyor.

Sonra hükümete şu öneriyi yaptı:

- Ar-Ge destekleri üzerine mutlaka daha yoğun şekilde durulmalı. Ar-Ge desteği verilmesinin yanı sıra, devlet ortaya çıkan ürünlerin alıcısı olarak da devreye girmeli.

Türkiye internette, Facebook’ta, Tweetter’da, cep telefonunda yoğun kullanımla öne çıkan ülkeler arasında yer alıyor.

Bu ilgiyi teknoloji, uygulama, yazılım geliştirmeye dönüştürmek gerekiyor...

 

Etiyopya, altın madenine çağırıyor 

Etiyopya Cumhurbaşkanı Mulatu Teshome Wirtu, ortakları Seyfettin Koçak ve Kasım Külek Öz’le Omo Vadisi’nde pamuk tarımı işine giren İmam Altınbaş’a yeni alanlar çağrısı yaptı:

- Altınbaş Holding’in altın ve mücevherat sektöründeki gücünü biliyorum. Gelin ülkemizde altın madeni de işletin.

Cumhurbaşkanı Wirtu’nun makamından çıkmadan İmam Altınbaş’a sorduk:

- Etiyopya’da altın madeni işletmeyi düşünüyor musunuz?

- Yapılabilir ama şu anda bizim gireceğimiz iş değil.

Mulatu Teshome Wirtu, ülkesinde Cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturmadan önce 7 yıl 7 ay Etiyopya’nın Ankara Büyükelçisi olarak görev yaptı. Türkiye’yi, Türkler’i çok seviyor. Ülkesinde Türk işadamlarının daha çok iş yapmasını istiyor.

Başkent Addis Ababa ile Afrika Birliği’nin merkezi olan Etiyopya’da iş fırsatlarını değerlendirmekte yarar var...

 

Cadde mağazacılığı bitmez


Perakende gayrimenkulünün dünyadaki temsilcilerini, projelerini buluşturan Fransa’nın Cannes kentindeki MAPIC’te Simit Sarayı’nın standındaki sohbet ortamında işadamı Emin Önal, LC Waikiki Yönetim Kurulu Başkanı Vahap Küçük’e sordu:

- Cadde mağazacılığı bitiyor mu?

Vahap Küçük yanıtladı:

- Cadde mağazacılığı bitmez. Ancak, ülkemizde birçok kentte cadde mağazacılığına uygun yer bulmak mümkün olmuyor. Mağaza olabilecek yerler hem küçük kalıyor, hem de güvenlik açısından yetersiz görünüyor. O nedenle perakende sektörü alışveriş merkezlerinde büyüyor.

Alışveriş merkezlerinin hız kesmeden açılmasının altında yatan nedenlerin başında anlaşılan caddelerdeki mekanların yetersizliği geliyor.

 
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner112

banner111

banner110

banner109

banner108

banner106