Öne Çıkanlar ÇOSB ISO 50001

Ender Yorgancılar:‘4. Sanayi Devriminde gecikmemeliyiz’
Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı Ender Yorgancılar, sanayi devrimi konusunda şunları söyledi:

Dünyanın gündeminde ilk sırada yer alan ama ne yazık ki, ülkemizdeki kısır tartışmalardan fırsat bulamadığımız 4. Sanayi Devrimi konusunun çok dışındayız. 4. Sanayi Devrimi, internetin çevremizdeki her şey ile temasa geçtiği, makineler arası iletişimin başladığı, tüm üretim süreçlerini tek başına yönetmeye aday robotların dönemine geçişi esas almaktadır. Sanayi 4.0 olarak tanımlanan dönem; gerek ekonomide, gerekse sosyal yapıda yapacağı dönüşümler ile başka bir frekansı işaret etmektedir. 4. Sanayi devrimi bunların da üstüne katarak ilerliyor. Küresel boyutta sanayi üretimini yüksek teknoloji ile donatma, makineler arası iletişim çağına, siber fiziksel sistemlere geçişi esas almaktadır.

GEREKSİZ ÜRETİM ORTADAN KALKACAK

Sanayi 4.0, özünde 9 farklı bileşenden oluşmaktadır. Otonom robotlar, simülasyon, dikey ve yatay sistem entegrasyonu, nesnelerin interneti, siber güvenlik, bulut depolama, katma değer üretim, genişletilmiş gerçek ve büyük veri.

Tüm bu bileşenler kullanılarak hedeflere ulaşılırsa, tamamen talebe yönelik dijital bir üretim modeliyle gereksiz üretimin ortadan kalkması, ürün fiyatlarının daha da düşmesi beklenmekte. Böylece Almanlar, ABD, Güney Kore veya Japonya’nın ileri teknoloji ürünlerini Çin kadar ucuza üretebilirken, çalışanların “Avrupa standartlarını” da koruyabilecektir.

AKILLI FABRİKALAR DÖNEMİ

Basit anlatımıyla, daha önce tek tek makineleri yöneten bilgisayarlar, bundan sonra fabrikaları yönetecek. Yani “Akıllı Fabrika Dönemi” ile ”Akıllı Ürünler” üretilecektir.

Uzmanlara göre dördüncü sanayi devrimi 10 ile 20 yıl içinde entegrasyonunu tamamlayarak firmalar tarafından uygulanabilir hale gelecek.

Bu sürece geçmeyi başaran ülkeler, hızla rakiplerine her yıl, adeta '5 yıllık' bir fark atmış olacaktır.

4. SANAYİ DEVRİMİNİN GELECEK ADIMLARI

4. Sanayi Devrimine ayak uydurabilmek için atılması gereken adımlardan bazıları şöyle; Üretimdeki önceliklerin belirlenmesi ve işgücünün kalitesinin artırılması, Yöneticilerin, kullandıkları teknoloji düzeyini yükseltmesi, Eğitim ve altyapı sistemleri arasında uyum sağlanmasıdır.

TÜRKİYE GELİŞMELERİN DIŞINDA

Tüm bunlara baktığımızda; Makine ithalatçısı ve ihracatçısı olan Türkiye, ne yazık ki henüz bu gelişmelerin çok dışında kalmaktadır. Yerli makinelerimiz yeterince akıllı denebilecek yapıda değiller. Kat etmemiz gereken yolumuz da çok fazla. O nedenle işe eğitimle başlamalı ve gelecekte, mekatronik, robotik, bilgi teknolojileri ve oto biyonik gibi mesleklerin ön plana çıkacağını dikkate alarak eğitim sistemimizi ivedilikle yeniden kurgulamalıyız.

Türkiye bugün yüksek orta gelirli ekonomiler arasında yer almaktadır. Yüksek gelirli ekonomiler arasına girmek istiyorsak, yüksek teknolojili üretime hızla geçiş yapmak zorundayız. 4. Sanayi devrimi de bu gecikmenin ne kadar hızlı olması gerektiğini bizlere açıkça göstermektedir. Türkiye’nin orta gelirden yüksek gelir seviyesine çıkabilmesi ise ancak sanayi üretimindeki teknoloji kullanma yoğunluğu ve yüksek katma değerli ürünleri artırması ile mümkün olacaktır.  

ROBOTLARIN HAKİMİYETİNE İLERLİYORUZ

Endüstriyel robotların yıllık arzlarına baktığımızda Asya ülkelerinin açık ara önde olduğunu görebiliyoruz. Üretimin neden batıdan doğuya kaydığını da bize açıklamaktadır. Bir gerçek var ki, robotların hakim olacağı yeni bir döneme hızla ilerlediğimizdir. Bir film anlatılmıştı. Bir bilim adamı büyük bir heyecanla ve hırsla bir robot yaratır. Yarattığı robotu her geçen gün eksiklerini görerek daha kusursuz, daha mükemmel hale getirir. Ve bir gün o muhteşem robot, kendini yaratanın hayatına son verecek bir hale gelir.


Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner112

banner111

banner110

banner109

banner108

banner106