Öne Çıkanlar ÇOSB Dijital Dönüşüm Merkezi ÇOSB Türkonfed Technocast Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu

Erdoğan: Devletin tüm imkânlarını iş dünyamızın istifadesine sunuyoruz

Proje Bazlı Teşvik Sitemi’nden yararlanacak 19 firmanın 23 projesi için teşvik belgeleri dağıtıldı. Ankara’da Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen Proje Bazlı Teşvik Sistemi Tanıtımı ve 2017 Yılında Hazırlıkları Tamamlanan Yatırımlara Teşvik Belgesi Dağıtım Töreni’nde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, toplam yatırım bedeli 135 milyar lira olan 19 projenin sahibi firmalara teşvik belgelerini dağıttı.

Bu yatırımlar sayesinde, 34 bin 111 doğrudan, 134 bin de dolaylı istihdamın ortaya çıkacağına dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, firma sahiplerine ve yöneticilerine, Türkiye’nin gelişmesine, büyümesine, hedeflerine doğru ilerlemesine sağladıkları katkılar dolayısıyla teşekkür etti. Erdoğan, bu yatırımlar aracılığıyla ihracata 6 milyar 318 milyon dolarlık katkı sağlanırken, ithalatın da 12 milyar 312 milyon dolar azalacağını belirtti ve geçen yıl 47 milyar dolara ulaşan cari açıkta 19 milyar dolarlık bir iyileşme yaşanacağını kaydetti.

MİLLİ GELİRİ 3.5 KAT BÜYÜTTÜK

Son 15 yılda millî geliri 236 milyar dolardan 860 milyar dolara çıkartarak, ülkeyi 3.5 kattan fazla büyütmeyi başardıklarını söyleyen Erdoğan, 2003-2017 arasında ortalama büyüme oranının yüzde 5.8 düzeyinde gerçekleştiğini, geçtiğimiz yıl yüzde 7.4’lük büyüme oranıyla ortalamanın üzerine çıkıldığını kaydetti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye büyüdükçe işadamıyla, çalışanıyla, devletiyle hep birlikte kazanıyoruz. Büyüyeceğiz, hep birlikte kazanacağız. Mesela çalışanlarımızın millî gelirden aldıkları pay 2002 yılında yüzde 25 iken, bu oran geçtiğimiz yıl yüzde 30.5 düzeyine çıktı. Aynı şekilde 2005 yılında 19 milyon 600 bin düzeyinde olan çalışan sayımız, geçtiğimiz yıl 28 milyon 200 bine yükseldi. Neredeyse 10 milyona yakın bir istihdam artışı yaşandı. Kadınlarımızın ve gençlerimizin iş gücüne katılım oranları istihdamdan daha hızlı arttığı için işsizlik hala yüzde 10’un biraz üzerinde görünüyor. Bunu da en kısa sürede tek haneli rakamlara indireceğiz” dedi.

CARİ AÇIĞI ÇÖZECEĞİZ

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasının devamında, “Yeni yatırımlara ihtiyacı olan Türkiye’nin, bu süreçte aşması gereken hem teknik hem de psikolojik bir engel var. O da cari açık sorunudur. Yurt içinde ve yurt dışında ekonomimizle ilgili değerlendirme yapan herkesin önümüze koyduğu bu sorunu çözmenin yolu da teknoloji ve sermaye konusunda yeni yaklaşımlar geliştirmekten geçiyor” açıklamasında bulundu.

Yüksek teknolojiye dayalı yatırımın çok ciddi sermaye, çok büyük kapasite, etkili araştırma geliştirme ve bunun yanında inovasyon, bunlarla birlikte ihracat anlamına geldiğini, bunlar için de geçmişte örneği görülmeyen, daha önce hiç düşünülmemiş, uygulanmamış ve sağlanmamış teşviklere ihtiyaç olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Gelecekte cari açık, yüksek faiz, borç prangasından kurtulmak için bugünden bu tedbirleri almak mecburiyetinde olduğumuzu biliyoruz” ifadelerini kullandı.

Yatırımcıyı yüksek faizden kurtarmak gerektiğini, istihdamın ve üretimin ancak yatırımla mümkün olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Proje Bazlı Yatırım Teşvik Sistemi’nin bu ihtiyacın neticesi olarak ortaya çıktığını belirtti.

TEŞVİKLER KAYIP DEĞİL KAZANÇTIR

Konuşmasında; “Ülkeme yatırım yapacak olan tüm yatırımcıların başımız-gözümüz üstünde yeri var, her şey onlara açık. Yeter ki bize güvensinler, yeter ki bize inansınlar” ifadelerini kullanan Cumhurbaşkanı Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü: “Elini taşın altına koyan iş dünyamızın temsilcileriyle omuz omuza ülkemizi hedeflerine ulaştırana kadar durmayacağız, kimseye eyvallah etmeyeceğiz. Atalarımız malum ‘at binenin, kılıç kuşananındır’ demiş. Biz bu anlayışla ülkemizi yönetirken, aynı yaklaşımla yatırım yapan, üreten iş dünyamızı da takdirle karşılıyoruz. Sadece takdirlerimizi ifade etmekle kalmıyor, işte vereceğimiz teşvik belgelerinde vücut bulduğu şekilde devletin tüm imkânlarını iş dünyamızın istifadesine sunuyoruz. Yatırımın olmadığı, üretimin olmadığı, istihdamın olmadığı bir yerde devlet zaten alacak vergi de bulamaz. İşadamlarımızın önünü açarken verdiğimiz teşviklere devletin kaybı olarak değil ülkenin ve milletin kazancı olarak bakıyoruz.”

DESTEKLENEN YATIRIMLAR

Proje Bazlı Teşvik Sistemi kapsamında desteklenen ilk proje olan Mardin’in Mazıdağı ilçesinde gerçekleştirilecek 2,9 milyar TL tutarındaki 900 kişiye istihdam sağlayacak Metal Geri Kazanım ve Entegre Gübre Tesisi’ne yönelik olarak yatırımın niteliklerini ve sağlanacak destek unsurlarını içeren Destek Kararı 24 Nisan 2017 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanmış ve anılan yatırım adına yatırım teşvik belgesi düzenlenmişti.

Proje Bazlı Teşvik Sistemi Tanıtım Töreni kapsamında açıklanan 135 milyar TL tutarındaki 23 adet yatırım projesinin her biri için, Resmi Gazete’de yayımlanacak Destek Kararlarını müteakip yatırım teşvik belgesi düzenlenecek.

PROJE BAZLI TEŞVİK SİSTEMİNİN VİZYONU

Proje Bazlı Teşvik Sistemi dışa bağımlılığı azaltacak, ihracat potansiyelini artıracak, sanayide teknolojik ve dijital dönüşümü sağlayacak, Ar-Ge içeriği yüksek yatırımların hayata geçirilmesi ile Türkiye'nin sürdürülebilir büyümesine ve istihdam düzeyinin artırılmasına katkı sağlanması hedefleniyor. Bu kapsamda kamu yararının sağlanarak orta-uzun vadede gerek ekonomik gerekse sosyal açıdan toplumsal refaha katkıda bulunulması öngörülüyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner112

banner111

banner110

banner109

banner108

banner106