Öne Çıkanlar ÇOSB Türkonfed ÇOSB Dijital Dönüşüm Merkezi Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu Technocast

Mesleki ve teknik eğitimde yeni dönem

Mesleki eğitim ile reel sektörü, birbirine entegre edecek proje için adım atıldı. Milli Eğitim Bakanlığı ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi arasında Mesleki Eğitim İşbirliği Protokolü imzalandı. TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğinde, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un katılımıyla düzenlenen törende imzalar atıldı. Protokolle 81 ildeki 81 endüstri meslek lisesindeki eğitim-öğretim TOBB tarafından yürütülecek.

MESLEKİ EĞİTİM İLE REEL SEKTÖRÜ ENTEGRE EDİYORUZ

Hisarcıklıoğlu protokolü, “Hem eğitim sistemi hem de iş dünyamız için tarihi bir gün. Yıllardır dile getirdiğimiz ama bir türlü hayat geçiremediğimiz bir adım atıyoruz. Mesleki eğitim ile reel sektörü, birbirine entegre ediyoruz” şeklinde değerlendirdi. Millî Eğitim Bakanı Selçuk, "Ekonomide orta gelir tuzağından söz ediliyorsa bu aslında orta eğitim tuzağıdır. Yani ´eğitiminiz iyileşirse ekonominiz iyileşecektir´ mesajı bize verilir" dedi.

ASİMETRİK YAPIYI DEĞİŞTİRECEĞİZ

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu “Mesleki Eğitim İşbirliği Protokolü” imza töreninde şunları söyledi: “Bu vizyoner adımın atılmasında, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un katkıları çok önemli. İş dünyasından gelen bir Bakanın farkını ve ezberleri nasıl bozduğunu gördük. Bu işe öncü olduğu için kendisini hep birlikte tebrik etmek, alkışlamak istiyorum. Yıllardır firmalar çalıştıracak nitelikli eleman bulamadığından şikayet ediyor. Memleketin her yerinde kahvehanelerde gençler işsiz bir şekilde oturuyor. Niye, çünkü okullarda verdiğimiz eğitim, dışarda işe yaramıyor. Dışarda talep gören nitelikler, okullarda öğretilmiyor. Bu asimetrik yapıyı değiştirmek zorundaydık.”

ALMANYA ÖRNEĞİNİ MODEL ALDIK

Yurtdışındaki mesleki ve teknik eğitimi incelediklerini belirten Hisaracıklıoğlu, “Başka ülkeler bu sorunu nasıl çözmüş, ona baktık. Avrupa’da genç işsizliğin en düşük olduğu ülke, yüzde 6 ile Almanya. Niye, çünkü mesleki eğitim ile reel sektörü, Odalar vasıtasıyla birbirine entegre etmişler. Genç nüfusumuz var diye övünüyoruz. Ama aslında bu potansiyelimizi kullanamıyoruz. Mesleksiz olduğu için birçok gencimiz işsiz kalıyor. Bu aslında gelecek açısından da büyük bir risk. İşte Türk iş dünyası, Odalarımız ve Borsalarımız vasıtasıyla elini taşın altına koyuyor. Milli Eğitim Bakanımızın cesur ve kararlı politikası sayesinde Türkiye’de bir ilki hayata geçiriyoruz” dedi.

EĞİTİM REEL SEKTÖRÜN İHTİYAÇLARINA CEVAP VERECEK

Hisarcıklıoğlu uygulamaya ilişkin şöyle dedi: “Piyasada talep gören niteliklere göre hazırlanan, yeni ve dinamik bir mesleki eğitim modeline geçiyoruz. Bu kapsamda 81 İl’de 81 meslek lisesi, protokol kapsamına alınıyor. Odalarımız ve Borsalarımız vasıtasıyla buralardaki mesleki eğitimin dinamik, sektörün ihtiyaçları doğrultusunda tasarlanmasını sağlayacağız. Bu okullarda atölyeler ve laboratuvarlar kuracağız, mevcut olanları yenileyeceğiz. AR-GE ve Beceri Tasarım Atölyelerini faaliyete geçireceğiz. Eğitim içeriklerini TOBB ETÜ desteğiyle hazırlayacağız.”

ÖNEMLİ BİR DÖNÜŞÜM YAŞANACAK

Mesleki ve teknik eğitimde önemli bir dönüşüm yaşanacağının altını çizen Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, "Ekonomimizin itici gücü olarak TOBB’un varlığı ve bu birlikle bizim işbirliğimiz son derece hayati bir önem taşıyor. Bu önemi ekonomi ve eğitim arasındaki ilişkiyle doğrudan doğruya ifade ediyoruz. Çünkü eğer ekonomide bir orta gelir tuzağından söz ediliyorsa bu aslında orta eğitim tuzağıdır. Yani eğitimimiz iyileşirse ekonomimiz iyileşecek mesajı bize verilir. Burada aslolan mesleki ve teknik eğitimdeki bakış açısındaki dönüşümdür. Bu dönüşüm çerçevesinde mesleki ve teknik eğitimin ders çizelgeleri, öğretmen eğitimleri, buradaki iş ve işlemlerin yürütülmesi, üretim bazlı bir öğretime geçilmesi bunların hepsi mesleki eğitimde paradigmanın dönüştüğünü değiştiğini değişeceğini gösteriyor. Bu bizim MEB bünyesinde aldığımız kararlarla değil, oda temsilciliklerimizin gayretleri, milli eğitim müdürlüklerimizin, okul müdürlerimizin çabalarıyla belli bir noktaya taşınacaktır” dedi.

ÖZEL SEKTÖRÜN KONTROLÜNDEKİ OKUL ORANI YÜZDE 4

2023 hedefleri doğrultusunda eğitim camiası olarak üzerlerine düşeni yerine getirmeye çalıştıklarını kaydeden Selçuk şunları söyledi: "İş dünyasından beklentilerimiz var. Bu protokol çerçevesinde gereken desteği vermekle ilgili büyük bir tekellüf altına girdiler. Bunun için bütün iş dünyası temsilcilerine teşekkür ediyorum. Çünkü artık mazeretimiz kalmadı. Bazı sorunlar beklentiler vardı hepsi oldu. Basit bir istatistik vereyim. Almanya’da mesleki teknik okulların yüzde 80’i özel sektörün desteklediği okullardır. Bizde bu oran yüzde 4 civarında. Bütün bunları tartışırken daha sağlıklı istatistiklerle daha sağlıklı bakış açısıyla ele almamızda yarar var. Bütün bu 81 ilde yaptığımız çalışmaların bir başlangıç olduğunu düşünüyorum. Bu çalışmanın hele hele diğer mesleki teknik okullarımızı etkilemesini ve yaklaşık 130 bin civarındaki mesleki teknik okullardaki öğretmenimizin de bu bağlamda yetişmesi onların bu projelerin geliştirilmesi konusunda ilerletilmesine de hizmet edeceğini düşünüyorum.”

YÜKSEKÖĞRETİM AYAĞI ÇOK ÖNEMLİ

Uzun yıllardır hayal edilen bir çalışmayı gerçekleştirmekten mutlu olduğunu belirten Bakan Selçuk, “Bu yıllardır üzerinde çalışılan bir konu. TOBB ve TOBB ETÜ ile beraber bu işin birlikte yapılıyor olması yani yükseköğretim ayağının da olması ortaöğretimle yükseköğretim arasındaki bağlantının ne kadar mühim olduğunu da gösteriyor. TOBB-ETÜ’nün varlığı, bunun ortaöğretim seviyesinde yansıtılması bakımından önem taşıyor. Bütün bunları sürdürürken mesleki ve teknik eğitimde yeni bir dönem başladığını, bunun sektörle iç içe olduğunu, buna bağlı olarak okullarımızdaki üretimin bir öğrenme yöntemi olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz” diye konuştu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner112

banner111

banner110

banner109

banner108

banner106