Öne Çıkanlar Ece Kamar ömer nart Global Sanayici GİRAY DUDA Uğurteks

Sözdinler: Avrupa standartlarında birinci sınıf bir üretim üssüyüz
ARİF ESEN

Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi (ÇOSB) Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sözdinler, Türkiye’nin en gelişmiş OSB’lerinden birine sahip olduklarını belirterek, “Avrupa standartlarında birinci sınıf bir üretim üssüyüz. Başarımızı şeffaf yönetim anlayışımıza ve kurumsallaşmış yapımıza borçluyuz. ÇOSB çok önemli bir markadır, Türkiye’nin yıldızıdır. Yönetim olarak bize düşen bu markayı daha da ileri taşımaktır” dedi. 

- Sayın Sözdinler 1 Kasım tekrar genel seçimleri sonuçlandı. Sonuçları nasıl değerlendiriyorsunuz?

- Öncelikle memleketimize hayırlı olsun. Sanayicinin istediği istikrardır. Önünü görebilmesidir. Şimdi yapısal reformlara odaklanma ve kayıpların telafisi için icraat zamanıdır.

- ÇOSB özellikle 2003 yılından bu yana yaptığı kusursuz altyapı, modern idari binası, meslek lisesi yatırımı, ticaret blokları, konferans salonu, hizmet salonu, yemekhane gibi yatırımlarıyla dikkat çekiyor. ÇOSB’yi genel hatlarıyla anlatabilir misiniz?

- Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi 1976 yılında kuruldu. Tekirdağ ilinin Çerkezköy ve Kapaklı ilçe belediyeleri sınırları içerisinde kalan yaklaşık 1234 hektar alanı ile Türkiye'nin en büyük ve en köklü sanayi bölgelerinden biridir. ÇOSB’nin büyüklüğünü sadece kapladığı alanla ölçmemek gerekir. Bizim asıl büyüklüğümüzü yaratılan ciro, üretim, ihracat ve istihdamda, Türkiye ekonomisine yaptığımız katkıda görmek gerekiyor. ÇOSB 39-40 yıllık birikimiyle Türkiye’nin en üretken işletmelerine sahiptir. Bölgemizde yaratılan yıllık ciro 20 milyar doları aşıyor. ÇOSB’den yapılan ihracat 3 milyar dolar. Üretimdeki 30’u uluslararası yatırımcı olmak üzere 240 fabrikada 6 bini beyaz yakalı 62 bin sigortalı çalışan istihdam etmekteyiz. Geniş bir kara, hava, deniz, demiryolu ulaşım ve lojistik imkanlarına sahibiz. İstanbul'a yakınlığımız ve geniş ulaşım olanaklarımızla İstanbul sanayisinin gelişme hinterlandı içindeyiz. Avrupa ülkelerine yakınlığımız ihracatta firmalarımıza ekstra imkanlar sunmaktadır.



SANAYİNİN EN BÜYÜKLERİ LİGİNDEYİZ

İstanbul Sanayi Odası’nın ‘En Büyük 500 Sanayi Kuruluşu Listesi-2014’te 20 bölge firmamız yer aldı. KOBİ'lerin en büyükleri olarak nitelendirilen ‘İSO İkinci En Büyük 500-2014 Listesi’nde ÇOSB’de üretim yapan 15 firmamız yer buldu. Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) ‘2014 yılı En Büyük 1.000 İhracatçı Firması’ listesine ÇOSB’den 26 firma girdi. Biz Türkiye’yi büyüten, gücünü Türkiye’ye veren örnek, öncü ve çevreci bir üretim üssüyüz. Aynı zamanda ÇOSB bir inovasyon ve ar-ge merkezidir. Türkiye Kalite Derneği (KalDer) ile kalite çalışmaları yürütüyoruz.

ARITMA TESİSLERİMİZ 7/24 KONTROL ALTINDA

7 gün 24 saat çalışan ve aynı zamanda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından online kontrol edilip denetlenen iki endüstriyel arıtma tesisine sahibiz. Bölgemizde kurulu bulunan sanayi tesislerinin tüm atıksularını arıtma tesisimizde fiziksel, kimyasal, biyolojik arıtma ve çamur susuzlaştırma ünitelerinde arıtıyoruz. Arıtma tesisinden çıkan atıkları çevreye zarar vermeden bertaraf ediyoruz. Gelişmiş bir altyapımız mevcut. Bu anlamda Avrupa standartlarında birinci sınıf bir üretim üssüyüz. Başarımızı şeffaf yönetim anlayışımıza ve kurumsallaşmış yapımıza borçluyuz. ÇOSB çok önemli bir markadır, Türkiye’nin yıldızıdır. Yönetim olarak bize düşen bu markayı daha da ileri taşımaktır.

Eksiksiz bir altyapıya sahip bölgemizi yurtiçinden birçok OSB heyeti incelemeye geldiği gibi yurtdışından da heyetler sık sık ziyaret etmektedir. Bu heyetlerle birikim ve tecrübelerimiz paylaşmaktayız.  ÇOSB şeffaf yönetimi ve kurumsallaşmış bir yapıya sahiptir.

YENİ PROJELERİMİZ VE YATIRIMLARIMIZ YOLDA

- Katılımcıların daha iyi üretim yapması için maliyetleri aşağıya çekecek ne gibi yatırımlar planlıyorsunuz?

- Doluluk oranı yüzde 90’nın üzerinde olan ÇOSB’de yatırımlar durmaz. Katılımcılarımızın katma değeri yüksek, verimli ve karlı üretim yapmaları için çalışıyoruz. Sanayicinin küresel pazarda rekabet gücünü arttırmak, ülkemiz ekonomisine yatırım ve istihdam anlamında katkı sağlayabilmeleri açısından hizmet kalitemizi her geçen gün geliştirmekteyiz. Öncelikli olarak bölgedeki fabrikaların üretim maliyetlerini düşürmek amacıyla bir buhar santralı kurmak istiyoruz. Bu yatırımla sanayicimizin enerji maliyetini yüzde 24 oranında düşürmeyi planlıyoruz. Buhar santralı için incelemelerimiz sürüyor. Sanayi atıklarının bertarafı da fabrikalar için önemli bir maliyettir. Atık çamuru kurutacak ve yakacak bir tesis kuracağız. ÇOSB’nin arıtma tesislerinde günlük 100-120 ton atık çıkıyor. Yakma tesisi kurma çalışmalarımız sürüyor. Biz çevreci bir OSB’yiz.



ARA ELEMAN SORUNUNU AŞMAK İÇİN OKUL

- Ara eleman sorunu sanayicinin en büyük problemlerinden biri. Ara eleman sorununu aşmak için ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz?

- Ara eleman sorunu Türk sanayisinin yıllarca aşamadığı bir sorun. Bunun nedenini yanlış eğitim politikalarında aramak gerekiyor. ÇOSB olarak bu sorunu aşmak için bir meslek lisesi açtık. 2012-2013 eğitim-öğretim yılında geçici binasında faaliyete geçen Özel ÇOSB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi bu eğitim-öğretim yılına 483 öğrencisiyle yeni modern binasında başladı. 4 katlı, 40 derslikli okulumuz 21 atölye ve laboratuvara, 300 kişilik konferans salonuna, kütüphane, kantin, yemekhane, kapalı spor salonu ve açık spor alanlarına sahip. İş garantili ve ücretsiz eğitim veren bir okula sahibiz. Meslek lisemiz 5 alan ve 7 dalda eğitim veriyor.

MESLEK YÜKSEK OKULU KURACAĞIZ 

- Çerkezköy’de beyaz yakalı çalışanlar sorunu var. Yeteri kadar sosyal tesisi olmadığı için Çerkezköy beyaz yakalıları da tutamıyor.

- Evet. Beyaz yakalı sorununu aşmak için Özel ÇOSB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin ardından ÇOSB Meslek Yüksek Okulu’nu kurmak istiyoruz. Yaz-kış faaliyet gösterecek tam olimpik bir yüzme havuzu yapacağız. Kreş projemiz var. Toplam çalışanlar içinde 6 bin beyaz yakalı çalışan var. Onları Çerkezköy’de tutmak için arayışımız sürüyor. Yüksek okulun ardından üniversite projemiz var. 

Yine Namık Kemal Üniversite ile yüksek lisans programını hayata geçirdik. ÇOSB’deki fabrikalarda çalışanlar Çerkezköy dışına çıkmadan yüksek lisans imkanına sahip. 

500 kişilik çok amaçlı bir konferans salonuna sahibiz. İki engelli girişine sahip salonumuzda müzik ve tiyatro gösterileri gerçekleştiriyoruz.

YOĞUN BİR SOSYAL FAALİYET ÇALIŞMAMIZ VAR 

- Ne gibi sosyal faaliyet yapıyorsunuz?

- Engelliler Haftası etkinlikleri kapsamında, geleneksel hale getirdiğimiz engellilere yönelik ‘Gülen Yüzler’ pikniğini her yıl düzenliyoruz. Her yıl ilk ve orta öğretim öğrencilerine yönelik resim ve kompozisyon yarışması gerçekleştiriyoruz. Her yıl tüm kesimleri buluşturduğumuz bir iftar programı yapıyoruz. Geleneksel hale getirdiğimiz futbol ve tenis turnuvamızla bölgemiz katılımcılarına yönelik spor etkinlikleri düzenliyoruz. Ayrıca 500 kişilik konferans salonumuzda,  hem bölgemiz katılımcılarının ve hem de vatandaşlarımızın izlediği konser ve tiyatro gösterileri gerçekleştiriyoruz. Bu salonda İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’ndan oyunlar sergilendi. 2015-2016 döneminde konferans salonumuzda İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları ve İstanbul Devlet Tiyatroları oyunlarının sergilenmesi için çalışmalarımız sürdürülmektedir. Yaptığımız etkinliklerle Trakya’da kültürel ve sosyal yaşamın gelişimine katkıda bulunuyoruz.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner112

banner111

banner110

banner109

banner108

banner106